Horia Colibășanu a pornit de la tabăra 4 spre vîrful Lhotse

Alpinistul Horia Colibășanu, medic stomatolog din Timișoara care se lansează anual într-o expediție himalayană avînd drept țintă cucerirea unui optmiar, se află în partea finală a ascensiunii sale spre Lhotse (8.516 metri), conform portalului personal www.horiacolibasanu.ro, pe care între ultimele noutăți despre tentativa din această primăvară, ”Slatina – Lhotse 2013”, a povestit ieri despre atingerea Taberei 4, la 7.850 metri altitudine.

”Primul român pe K2”, conform genericului portalului personal, a denumit expediția din acest an incluzînd numele orașului său natal, a cărui Municipalitate îl sprijină în tentativele sale, în vreme ce www.koyos.ro recepționează în mod regulat coordonatele avansării lui Horia Colibășanu spre vîrf.

Dar iată ce povestește Colibășanu în ultimele sale notițe, de la tabăra 4… ”Am ajuns și în tabara 4, la 7850 m. Drumul a fost foarte lung si foarte aglomerat, din cauza rutei comune cu cea a Everestului, pana la aproximativ 7600m. Prin urmare am reusit sa respiram si noi 200 m pana in tabara 4. Ieri cand faceam planurile, am decis ca eu si Peter sa nu ne mai luam corturi si sa dormim la Alex Txikon si Jorge Egocheaga. Acum pare putin cam aglomerat pe aici si deocamdata inca ne cautam un loc. Un cort este deocamdata ocupat de un taiwanez decedat si acolo nu prea se ingramadeste nimeni sa doarma. Justin a urcat pana pe la 7500 m, dar a decis sa se intoarca inapoi in tabara 3. Vremea este in continuare buna si speram sa ramana asa, pentru ca la noapte, in jur de ora 2 plecam spre varf. Sa ne tineti pumnii si sa ne auzim cu bine”.

Alpinistul Horia Colibasanu se află la o nouă expediție în Himalaya, în 8 aprilie plecînd pentru a cuceri vîrful Lhotse (8.516 metri), al patrulea ca înălțime din lume, din masivul Himalaya, situat la granița între Nepal și China, aproape de vîrful Everest. În limba tibetană numele muntelui înseamnă “vîrful din sud”, referire la partea sudică a muntelui care are pereți verticali de 4.000 de metri, una dintre cele mai periculoase regiuni de escaladat din lume. Vîrful a fost escaladat pentru prima dată în anul 1956 de către elvețienii Fritz Luchsinger și Ernest Reiss.

Pentru Horia, urcarea vîrfului înseamnă al șaselea optmiar din palmares (din cele 14 vîrfuri) și o nouă premieră româneasca. Horia este însoțit în expediție de slovacul Peter Hamor, care are în palmares zece vîrfuri de peste opt mii de metri, și alpinistul român Justin Ionescu, experimentat în escaladă și ascensiuni tehnice.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Alpinism și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 8

 


Ultimele articole din categoria Alpinism: