Timișoara, pe lista Federației Internaționale de Bushcraft și Supraviețuire

Zeci de timișoreni i-au trecut pragul, urmând cursurile ce se desfășoară în munții Apuseni dar și în masivul Retezat. Acum, Flo Adventure School a schimbat prefixul. Singura școală de alpinism și tehnici de supraviețuire din țara noastră recunoscută de Federația Internațională de Bushcraft și Supraviețuire a împlinit 20 de ani de existență.
Tehnica de escaladă, tehnica folosită în alpinismul de vară și de iarnă, tehnicile esențiale de supraviețuire, primul ajutor, procurarea hranei în condiții vitrege, orientarea sau pregătirea unei expediții; iată câteva dintre “materiile” predate.
12177930_895986510439231_738857937_n
Flo Adventure este ceva-ul care mi-a adus multe lucruri noi, deosebit de frumoase, şi prieteni noi, şi a făcut posibil să realizez această „expediţie” absolut specială pentru mine. Florin mi s-a părut un tip deosebit, care are o grămadă de lucruri de povestit din experienţa lui, şi, cu toate acestea, se ţine destul de modest. Deşi rareori îi laud pe alţii, am despre el multe lucruri bune de zis: face un tip aparte de şcoală, în care îmbină tehnica alpină şi pregătirea mentală deopotrivă. E un vorbitor foarte simplu dar foarte motivaţional, care merge la inima lucrurilor şi a oamenilor, fără să fi absolvit cursuri de retorică. Iţi place să îl ai prin preajmă, pentru că înveţi al naibii de multe de la el; şi îţi place să îl ai aproape când caţeri şi teama pare că se strecoară în suflet: e un profesionist care dă încredere (cine a fost pe aceeaşi coardă cu el ştie despre ce vorbesc)„, a spus Florin Glinta, unul dintre cursanții săi.
12047014_895988417105707_2152915257858341571_n
Președintele clubului și al școlii este Florin Pop-Vancea, care din anul 2013 coordonează și Federația Internațională de Bushcraft și Supraviețuire. Alpinist profesionist și absolvent al Școlii Militare de Ofițeri – Pitești – specializare Cercetași – Vânători de Munte, “Flo”, așa cum îl numesc prietenii, a înființat școala în urmă cu 20 de ani pentru a veni în ajutorul celor pasionați de alpinism și tehnici de supraviețuire.

În nici un caz latura financiară nu a fost cea care m-a determinat să deschid această școală. În acele vremuri nu erau atât de multe persoane pasionate de mersul pe munte, prin urmare, din acest punct de vedere, nu părea să aibă șanse de reușită. Până în anul 2002 cursurile au fost gratuite. Era un vis de-al meu să pot să ajut oamenii să învețe tehnica de alpinism și tot ce este legat de mersul pe munte. Să nu se chinuie și ei cum m-am chinuit eu, până am învățat multe lucruri pe pielea mea. Pe vremea aceea nu exista internet și atât de multă informație, cum există acum”, a spus Florin Pop-Vancea.
12038109_895988650439017_5639487481841631565_n
Înainte de a pune bazele acestei școli, alpinistul clujean le dădea sfaturi începătorilor, în cadrul clubului No Limits K2. Odată cu înființarea „Flo Adventure”, lucrurile s-au schimbat, însă nu toți au privit cu ochi buni noua școală.

Îmi vine să râd și acum când mă gândesc ce față au făcut în acea vreme unii “oameni de bine”, așa-ziși experți în alpinism, când au aflat că vreau să deschid așa ceva. La fel se întâmplă și azi când cineva vrea să facă ceva ieșit din comun, este luat în derâdere. Eu atât le spun: să privească cerul și să meargă înainte, pentru că acel vis este al lor, nu al celor din jur. Am avut primul curs in Retezat – Școala de Iarnă – care și acum este cel mai căutat. Am început cu trei curajoși care și acum merg pe munte”, a completat Vancea.
12179009_895986503772565_1466186544_n
În 20 de ani s-au întâmplat multe. Pretențiile au crescut, școli s-au închis, în vreme ce altele noi au fost înființate cu același scop: acela de a duce oameni pe munți. Asta a născut concurență, care de multe ori a depășit parametrii bunului-simț, banul devenind în această situație, cap de coardă.

La noi, schimbările s-au produs încet, începând de la cursurile de supraviețuire până la expeditii pe varfurile înalte ale lumii. Organizăm ture în Sahara, Turcia sau Pakistan. Pakistanul l-am avut de mult în vedere, iar de la anul o să avem cursuri pe vârfuri intre 6000m și 6500m în parteneriat cu o agentie de turism de acolo. Zona îți oferă posibilitatea desfășurării cursurilor într-un peisaj superb, la o altitudine considerabilă. Admiri ghețari sau vârfuri renumite precum K2, Broad Peak și exemplele pot continua. În ultimii ani ideile noastre au fost copiate de unele firme, dar asta ne face să credem că suntem valoroși. Diferența dintre noi și ceilalți este că noi oferim pachetul 2 în 1 cum îi spunem, adică te învățăm cum să folosești echipamentul și tehnica de urcare și pe urmă începem ascensiunea. Alții îți dau colțari și piolet, te leagă de ei, iar tu îi urmezi fără să ai habar ce trebuie să faci în situații dificile, precum alunecări sau căderi”, a mai precizat “Flo”.
12178994_895986500439232_1497533764_n
Fără doar și poate, motivele care îi fac pe oameni să se înscrie la cursurile de alpinism și tehnici de supraviețuire sunt dintre cele mai variate. Unii vor să își învingă frica de înălțime, alții să învețe corect tehnica, în vreme ce alte persoane doresc pur și simplu să facă ceva diferit față de restul lumii.
Pentru a te bucura însă de frumusețea crestelor, e indicat ca în bagajul tău un loc special să fie rezervat cunoștințelor din domeniul tehnicilor de supraviețuire. Cum ai putea să atingi un vârf dacă nu știi să te orientezi, ce ai face în cazul unui accident, sau cum ți-ai procura apă și mâncare dacă socoteala de la cort nu se potrivește cu cea din teren? Grijă mare însă la sursele de informare.
Emisiunile de la televizor sunt show-uri, la fel ca și filmele cu arte marțiale. Cei care ajung la sala de antrenament își dau seama că ce au vazut in film este SF. Așa este și în domeniul tehnicilor de supraviețuire. Foarte mulți oameni sunt influențați de aceste emisiuni, dar cei care urmează un curs de specialitate își dau seama că lucrurile sunt puțin diferite față de ceea ce văd pe micile ecrane”, a mai spus Florin Pop-Vancea.
12074883_895988653772350_5086323593962007727_n
Acesta mai este de părere că stilul de viață al multora a fost influențat negativ de societatea de consum în care trăim.
Cred cu tărie că participanților la cursurile școlii noastre, li se deschid perspective sănătoase cu privire la consumul care ne-a fost inoculat în România post-decembristă. Sunt sigur că mulți nu au nevoie de toate lucrurile după care aleargă neîncetat. Stresul agonisirii de dragul de a agonisi, ne rupe de lucrurile frumoase ale vieții.Trăim într-un soi de competiție, dar nu toți suntem croiți pentru asta. Ori, nu de puține ori, descoperind supraviețuirea, natura și creația lui Dumnezeu din jurul nostru, ne redescoperim puțin câte puțin și învățăm să găsim ceea ce e important cu adevărat și trainic pentru noi”.

Flo Adventure School a luat naștere la Cluj, în urmă cu 20 de ani. Pentru a face față însă numărului mare de cursanți veniți în special din sudul României, a fost necesară înființarea unei filiale la București. Pe harta Flo Adventure și implicit a Federației Internaționale de Bushcraft și Supraviețuire se află și Timișoara. “A fost făcut un fel de sondaj. Acum analizăm situația, rezultatele și vom lua o decizie în viitorul apropiat. Știu că în Timișoara sunt mulți oameni care iubesc muntele, rămâne să vedem dacă sunt interesați de cursurile noastre”, a mai precizat “Flo”. Detalii despre programele Flo Adventure puteți găsi pe site-ul oficial al școlii, www.extremromania.ro.
12188550_895986527105896_209252019_n
Drumul peste creasta aeriană enormă a lui Broad Peak mi se arăta ca o plimbare de nedescris prin cer. Țineam marginea de sus a crestei și turnuri de nori treceau încet pe langa noi…o strălucire eterică a miloanelor de cristale de gheață lovite de lumina soarelui…valuri strălucitoare de gheață se materializau și dispăreau în jurul nostru…Era magia vârfului„.
( citat din Kurt Diemberger – K2 – Muntele Munților, Între vis și destin )

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Alpinism, Sport de masă și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Alpinism: