Trei poli caritabili

“Trei poli aniversari” – aşa se numeşte evenimentul care a avut ca scop strângerea de fonduri pentru copiii cu nevoi speciale, şi a fost organizat miercuri de clubul Interact din Timişoara. Invitat special, celebrul alpinist cărăşean Cornel Galescu a pregătit pentru cei prezenţi mai multe clipuri documentare şi le-a povestit despre expediţiile sale de la Polul Nord, Polul Sud şi Everest.
DSCF2681
El le-a vorbit tinerilor despre puterea optimismului, importanța unei gândiri pozitive, perseverență, dar și despre riscurile la care sunt supuși sportivii în timpul anumitor expediții.

Ce ne-am face dacă nu am ştii să fim buni, ce rost ar avea toate?!“, în felul acesta şi-a început Galescu discursul în fața celor aproximativ 200 de spectatori prezenți la Hotel Continental din Timişoara. Alpinistul a povestit despre primii oameni care au ajuns la poli și pe Everest (polul înălţimii), despre concurenţă, dar și despre diferențele mari dintre echipamentul de acum și cel din urmă cu mai bine de 100 de ani. Cornel Galescu le-a prezentat apoi celor prezenți mai multe imagini și clipuri din expedițiile sale.

Visul este numitorul comun care stă la baza plecării în asemenea călătorii. Se poate spune că Polul Nord, Polul Sud, Everestul, sunt puncte simbolice, dar greu de atins pentru un om obișnuit. E nevoie de multă muncă, răbdare, curaj, voință pentru a vă stabili asemenea obiective şi a le urma”, a spus alpinistul cărășean.

Fără îndoială, hipotermia este un alt numitor comun la care e bine să vă gândiți înainte de a vă aventura în asemenea locuri. Pe lângă aceasta, mai există și pericole “specifice” fiecărei destinații.

Hipotermia se poate instala rapid în zonele polare atunci când ești obosit, când vântul bate cu putere și pielea resimte diferența de temperatură până la -35, -40 de grade. Au fost momente în care am simțit primii fiori, dar experiența pe care o am ca alpinist m-a făcut să fiu grijuliu și atent la semnalele pe care organismul le-a transmis în fiecare clipă.La Polul Nord și Polul Sud frigul este principalul obstacol, principala barieră pe care trebuie să o treci. Orientarea a fost mai grea în special la Polul Nord, unde banchiza de gheață pornea în toate direcțiile în funcție de cum bătea vântul, au fost momente în care am rătăcit, momente în care ne-am întors în același punct, altele în care am mers zeci de kilometri înainte dar s-a întâmplat ca placa de gheață să meargă înapoi și atunci am înțeles mai clar ce înseamnă relativitatea, am înțeles că trăim într-o lume a convențiilor. Acolo, pe bucata aceea de gheață nu mai exista timp, nu mai exista ceas, nu mai exista orientare și sigur, descoperi ființa umană din alte puncte de vedere.Și pe Everest am avut parte de temperaturi extreme. În plus, aerul rarefiat, lipsa de oxigen și presiunea scăzută, sunt niște obstacole imense. La înălțimi de 8.000 de metri, creierul uman se oxigenează într-o proporție de 30% față de nivelul mării”, a precizat Galescu.
DSCF2682
Acesta a mai spus că alpinismul contribuie la intensificarea trăsăturilor dominante a fiecărui caracter.
Dacă eşti născut cu altruism sau curaj, alpinismul nu face altceva decât să amplifice aceste calități. Desigur, de-a lungul timpului au fost şi momente în care colegi de expediţie din ţară sau străinătate, care s-au manifestat în moduri mai puțin plăcute. În istoria alpinismului se cunosc multe cazuri în care sportivii s-au certat, s-au împins, și-au pus bariere suplimentare în cale; asta de fapt nu a fost decât o trăsătură amplificată a caracterului lor dată de condițiile vitrege”, le-a explicat Galescu celor prezenți.

Este cunoscut faptul că alpinistul bănățean organizează anual, tabere de schi pentru cei mici. Cornel Galescu este de părere că primul contact cu muntele al unui copil poate fi încă de la vârsta de trei, patru ani, însă alpinismul de altitudine trebuie început la o vârstă a maturității.

Dacă este să privim alpinismul ca parte integrantă a ideii de aventură, aș spune că poți porni pe această cale la trei sau patru ani. Să te descoperi, să îți depășești limitele, să vezi cum reacționezi în condiții mai aspre. Dar cucerirea vârfurilor înalte, recomand să se înceapă la o vârstă. a maturității, atunci când ești echilibrat, stăpân pe situație, responsabil și capabil să te retragi dacă este cazul”.

Și pentru că explicațiile au fost oferite în contextul unui eveniment caritabil, Cornel Galescu a fost întrebat dacă ar fi dispus să organizeze tabere cu acces gratuit pentru copiii cu o situație materială precară. Alpinistul bănățean a răspuns:

Da, sigur, de ce nu. Îmi aduc aminte de perioada în care profesorii pe care i-am avut s-au implicat gratuit pentru a ne călăuzii paşii în lumea sportului. Pe de altă parte să nu uităm că mulţi merg pe ideea că lucrurile care nu au preţ nu au valoare, şi am trecut prin astfel de situaţii în care am încercat să organizez evenimente gratuite care au fost interpretate ca fiind nevaloroase. În clipa în care am fixat un tarif, au devenit de atracţie. Este interesant, este o caracteristică a formei de capitalism pe care o traversează România”, a conchis Galescu.

Următoarea tabără de schi pe care o va organiza alpinistul bănățean va fi în perioada 3-9 ianuarie 2016 pe Muntele Mic. Aceasta se adresează copiilor cu cârste cuprinse între 7 și 15 ani.

Pentru detalii şi înscrieri: 0744 55 98 68.

Acest articol a fost publicat în Alpinism și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Alpinism: