Zsolt Torok (Arad) și Vlad Căpușan (Cluj-Napoca), primii pe “Peak 5”, vârf de 6.374 metri din Himalaya cucerit în 1 noiembrie

Doi alpiniști români, Zsolt Torok (Arad) și Vlad Căpușan (Cluj-Napoca), sunt primii oameni care au călcat vreodată pe vârful “Peak 5”, cunoscut și ca Saldim Peak, de 6.374 de metri, din Himalaya. Realizarea unei premiere mondiale în cei mai înalți munți ai planetei, într-o zonă izolată, sălbatică, unde hărțile sunt puține și câteodată greșite, reprezintă o performanță remarcabilă, de talie internațională în alpinism.

Alpiniștii români au reușit acest rezultat pe 1 noiembrie, după aproape trei săptămâni de aclimatizare și antrenament în masivul asiatic. Expediția românească a fost realizată în stil alpin, cu sprijin minim din partea șerpașilor, cu multă determinare, în pofida condițiilor extreme. Ascensiunea a avut loc la temperaturi de până la minus 30 de grade Celsius, Torok și Căpușan depășind pereți de granit de sute de metri, cu pasaje tehnice și un labirint de crevase pe ghețari, la înălțimi unde nivelul de oxigen este la jumătate față de nivelul marii.

Pe vârf, temerarii români au făcut poze cu tricolorul și au numit ruta lor de ascensiune „Romanian Flame”, fiind în prezent în tratative cu guvernul nepalez pentru a redenumi oficial vârful, din titulatura actuală de „Peak 5”. Despre ascensiune, emoție și inspirație, cei doi alpiniști din vestul țării vor destăinui povestea acestei aventuri vineri 11 noiembrie, la aterizarea pe Aeroportul Otopeni, la orele 11:10.

 

Acest articol a fost publicat în Alpinism și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Alpinism: