Taekwon-Do: Daisho vă invită în „Constantin Jude” la Naţional

„Dezvoltă-ţi încrederea, îmbunătăţeşte-ţi sănătatea, învaţă să lucrezi în echipă, dezvoltă un stil sănătos de viaţă” este îndemnul cu care sunt invitaţi noii membri să descopere tainele din Taekwon-Do de către unicul club de profil din oraş, C.S. Daisho, şi care aduce în premieră la Timişoara, în organizarea Federaţiei Române de Taekwon-Do ITF, Campionatul Naţional de Taekwon-Do ITF, ce va reuni 140 sportivi sâmbătă şi duminică în sala „Constantin Jude”.

Printre care şi reprezentanţii C.S. Daisho, şi anume Victor Leahu (4 Gup), Cristian Răducioiu, Cristian Perţa, Adrian Moş, Codrin Ungur, un junior în vârstă de 16 ani, Claudia Vuia, mezina echipei, în vîrstă de 15 ani, Marius Todorovici şi Adrian Fischer (2 Dan), arbitru, instructor în cadrul clubului şi coordonator al formaţiei timişorene.

După ce în martie 2011, la Oradea, C.S. Daisho culegea în aceeaşi competiţie 3 medalii de argint şi 7 de bronz martie, speranţele instructorului în vîrstă de 33 de ani, şi care practică Taekwon-Do din 1996, se leagă de faptul că „trupa aceasta se pregăteşte de 4 ani de zile şi a obţinut numeroase medalii, graţie muncii asidue, fiind un grup de tineri receptivi, ascultători”. Adrian Fischer, care pregăteşte 26 de membri peste 14 ani, având totodată în grijă 21 de copii la categoria 7-14 ani, conduce antrenamentele în sala Şcolii Generale numărul 16, de pe strada Bucureşti, lunea, miercurea şi joia, între orele 20 şi 22, cu una-două sesiuni săptămânale suplimentare cam cu o lună înaintea competiţiilor.

Iar acum este vorba tocmai despre Campionatul Naţional de Taekwon-Do ITF, pentru prima oară pe Bega tocmai înaintea aniversării de luna viitoare, când C.S. Daisho va împlini 27 de ani de existenţă, fiind creaţia antrenorului emerit Dan Olaru, care deja în ´85 fonda o secţie de karate, cu cea de Taekwon-Do alipită în 1991.

Întrecerea propriu-zisă va demara sîmbătă 18 februarie la ora 9, continuînd pînă la ora 14, după care, odată cu ora 16, când este programată deschiderea oficială a întrecerii, va avea loc reuniunea de după-amiază, până seara la 9. Deschiderea oficială a C.N., de sîmbătă la ora 16, va avea farmecul ei aparte, conţinând sărituri specifice Taekwon-Do ITF şi spargeri de ţiglă, într-o reprezentaţie de 5 minute.  „Taekwon-Do este arta piciorului şi a pumnului din săritură, şi semnifică un mod de viaţă, sănătate, respect de sine şi faţă de semeni”, a explicat instructorul Fischer, precizând existenţa a 4 probe de concurs, şi anume tull (exerciţii de formă – sîmbătă), matsuki (luptă), tehnici speciale (sărituri în înălţime), şi spargeri de forţă. Competiţia, atât pe echipe cât şi individuală, la juniori respectiv seniori, pentru băieţi şi fete, se derulează pe mai multe categorii de greutate, diferenţiate în funcţie de vîrstă.

Campionatul va continua duminică, între orele 9 şi 14, cu proba de luptă pe echipe şi cea de spargeri, ultima, fiind şi cea mai periculoasă, cu risc de accidentări.

Fischer ne-a mai precizat că întrecerea Campionatului Mondial de Taekwon-Do reuneşte sportivi din peste 50 de ţări iar „un loc 3 la Mondial sau Campionatul European înseamnă enorm, multe meciuri, mult de trudit”.

Conform portalului oficial al clubului, www.daisho.ro„Taekwon-Do este…un mod de viaţă. Într-o formulare simplista Taekwon-do este o versiune a luptei neînarmate constituită în scopul autoapărării. Dar Taekwon-Do înseamna mult mai mult.

Taekwon-Do este folosirea ştiinţifică a corpului uman, într-o metodă de autoapărare, un corp care a fost dezvoltat să folosească intens facilităţile fizice şi psihice în cadrul antrenamentului.

Ca şi artă marţială implică disciplina în primul rând, tehnica şi un antrenament mental care au ca scop construirea (dezvoltarea) unui puternic sens al justiţiei, corectitudinii şi conduitei sociale. Acestea sunt condiţiile care separă adevărata participare faţă de senzaţional, conţinând şi punându-se accent pe aspectul de luptă al artei. Acesta este unul din motivele pe care Taekwon-do este considerat o artă a autoapărării. Totodată implică un mod de gândire şi de viaţă particulară în ceea ce priveşte conceptul şi spiritul de autodisciplină şi un ideal de morală nobilă. Aceasta descriere aproape reprezintă un cult.

Traducerea cuvântului Taekwon-do se poate face astfel : „TAE” are sensul de a sări, de a zbura, a lovi sau a sparge cu piciorul; „KWON” denotă pumnul pregătit să lovească sau să blocheze; „DO” are aspectul de artă, de cale, de conduită, adevărata artă construită şi pavată de către înţelepţii şi luptătorii din trecut.

Luat ca un ansamblu colectiv, Taekwon-do indică antrenamentul mental şi tehnic pentru lupta neînarmată cât şi ca sistem pentru sănătate, incluzând tehnici de lovire cu pumnul şi piciorul, blocaje şi eschive din calea loviturilor adversarului, pentru distrugerea rapidă a lui folosindu-ne de avantajele pe care acesta ni le oferă în timpul mişcării sale”.

Iată şi anunţul media lansat de clubul timişorean în preajma competiţiei, cu speranţa ca timişorenii să vină în număr mare la sală: „Clubul DAISHO din Timişoara are deosebita plăcere de a vă invita în perioada 17-19 februarie la Campionatul Naţional de Taekwondo ITF organizat în sala Constantin Jude (fosta Sala Olimpia) din Timişoara. Deschiderea oficială a competiţiei va avea loc sâmbătă, 18 februarie, la ora 16. Intrarea va fi liberă. Cu deosebită consideraţie, Olaru Dan antrenor emerit, si Adrian Fischer, instructor Clubul DAISHO”.

Acest articol a fost publicat în Arte marţiale și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu + 5 =

 


Ultimele articole din categoria Arte marţiale: