Adelina Pastor, sportiva numărul 1 în Timiş pe 2010

Mica familie a atletismului timişorean, încadrată de profesorii Damaschin şi Grigorescu. Adelina Pastor, în picioare, în echipamentul alb al României, cu căciuliţă albă

Sexul frumos e într-adevăr la putere. Pentru al doilea an la rînd, o aceeaşi adolescentă a cucerit distincţia de cel mai bun sportiv al judeţului Timiş. În bloc-starturi, Adelina Pastor. În faţa ei, 400 de metri. Ori doar o sută, cum s-a întîmplat într-o dimineaţă cu ninsoare viscolită, cînd laureata nu s-a menajat în faţa vremii potrivnice, sprintînd de 20 de ori, cu pauze de o jumătate de minut la cele două capete ale liniei drepte de pe pista arenei „MV”.

La finele aceleiaşi săptămîni în care era recompensată cu Premiul de Excelenţă al Municipalităţii şi cu locul I între sportivii timişeni în Gala Sportului de la Palatul Administrativ, Adelina nu s-a desfătat în relaxare ci a tras parcă şi mai tare de ea, într-un antrenament impropriu, bun pentru „cardio” dar totuşi dificil datorită aderenţei reduse. Între cei 20 atleţi ai LPS Banatul, aliniaţi pe zăpada proaspătă, ori mai exact în fruntea lor, Pastor a mai făcut un mic pas spre ascensiunea necesară în 2011, primul ei an ca junioară I.

„În mod normal, ar trebui să progresez, ţinînd cont de antrenamentele pe care le efectuez” îmi vorbeşte Adelina parcă la fel de iute cum aleargă. Ar fi două sesiuni zilnice, cîte două ore, dimineaţa „de bază”, specific pentru competiţii, după-amiaza de forţă, sub scările Sălii „Constantin Jude”, unde culturistul Teodorescu are porţile deschise pentru asemenea performere ca Adelina. „Duminica fac doar sală, aşa încît practic n-am pauză”, menţionează Adelina, care pentru toate cele vreo 30 medalii naţionale, 18 internaţionale şi circa 50 la alte concursuri nu atrage mai mult interes decît de 750 RON ca bursă olimpică şi alte 700 pe lună ca valoare a alimentaţiei achiziţionate, în calitate de membră a Lotului Olimpic de seniori.

Atît ne preţuim valorile!? Aşa ştim să stimulăm nepreţuitul potenţial şi talent uman!? „Asta e, n-are nimic, ajung să mă mulţumesc şi cu un rînd de echipament, ce ni l-a oferit CSM Timişoara”, spune atleta fără a se plînge, atrăgînd atenţia că „e totuşi foarte greu, facem multe sacrificii”. Şi ar mai fi şi orele, în clasa a XI-a, la LPS Banatul, între antrenamentele de dimineaţă şi după-amiază.

Adelina Pastor şi profesorul Ioan Damaschin

Fiică a Marianei Sabou, care „mă lua peste tot cu ea la săli”, o ex-handbalistă în garnitura zălăuană a lui Gheorghe Tadici, şi a unui fost atlet de 400 şi 800 metri, Adelina vede ca firesc faptul de a „croi o carieră din această pasiune”, nefiind exclus, prin intermediul antrenorului ei, profesorul emerit Ioan Damaschin, să intre în viitorul apropiat sub îndrumarea unui manager întru înscrierea pe cont propriu în circuitul atletic mondial. Grand Prix e scris pe viitorul unei aşchii care nu sare departe de trunchi.

Mignonă, cu păr blond şi şuviţe vopsite, încadrînd o faţă luminoasă, cu trăsături plăcute, zălăuanca născută în 5 mai 1993 vizează acum o medalie în Campionatul European de sală pentru juniori I, din primăvară. „Îmi doresc un 52´60´´”, spune Pastor, care vorbeşte cifrat despre proba sa forte, 400 metri.

Un prag abordabil, ţinînd cont că în 2010, în Italia, la Campionatul Mondial de juniori II, a scos 53´72´´ pe 400 metri, o tură de pistă, contribuind ca ultim schimb la locul 3 obţinut de ştafeta României în proba crescînd gradat, de la 100 metri în primul schimb, cu cîte încă o sută de metri, pînă la distanţa ei. „A fost un nou record naţional al României, acest 2:07´32´´ pe 1-2-3-4 cum îi spunem noi acestei ştafete”, explică Pastor. „Am avut de alergat de 5 ori cîte 400 metri. N-am avut pauze… În serii, în semifinală şi în finala la individual, unde am ieşit a cincea, respectiv cu ştafeta în serii şi în finala de bronz”, reliefează Adelina intensitatea zilelor de concurs la nivel înalt.

Tot în 2010, Adelina a avansat pe locul doi la Campionatul European de juniori II, de pe 3 cu un an înainte, totul petrecîndu-se pe acest 400 metri, „proba cu care pot merge înainte”, şi cu care s-a regăsit pentru al doilea an la rînd în lotul olimpic de seniori, după ce accederea în anturajul reprezentativ se produsese la junioarele II.

atletism-lps-dogarutpastora

Acum, Adelina face schimb de tricouri cu atlete jamaicance, „cu care mă înţeleg foarte bine”, spune arătîndu-mi unul dintre „straturile” de antrenament în frig, trusoul galben-negru al Jamaicăi. Sunt în vestiarul 7 de la clădirea-cămin a catedrei de sport a Universităţii „Politehnica”, în mijlocul atleţilor juniori ai LPS Banatul, şi bem Fanta şi Cola din pahare de plastic, gustînd bomboane cu lichior, cinste din partea lui Theo Banda-David, sărbătoritul la 19 ani. Alături de Adelina e Tabita Dogaru, cu care se mai consultă legat de rezultate din trecut, aşa cum sunt umăr la umăr şi pe pistă (în foto: Tabita în stînga), colege de antrenament şi prietene.

Mă simt ca în propria sufragerie, ambianţa e intimă şi juniorii sunt ca o familie. Mai mari, mai mici, cum e Ioana Alexandru, campioană şcolară la 13 ani. „Mă simt bine cu ei, îmi place să mă antrenez cu ei şi ador atletismul, altfel n-aş fi nebună să ies să alerg pe vremea asta”, spune Adelina, care ţinteşte şi un loc în echipa de ştafetă 4×400 metri a României pentru Mondialul de seniori.

„Suntem 5-6 pentru patru locuri plus unul ca rezervă. Nu vreau să rămîn doar rezervă în urma selecţiei”, mai spune Adelina Pastor, al cărei antrenor şi la lot pentru proba de ştafetă este tot Ioan Damaschin.

Pînă acolo însă, Campionatul Naţional de juniori I, din februarie, unul în sală pentru care bănăţenii se antrenează pe zăpadă, pentru că „nu avem o sală, ceea ce e cel mai rău. Măcar că s-a turnat acest tartan pe pistă, căci înainte ne împiedicam de colţurile plăcilor. Ce ne mai accidentam…” Campionatul constă şi într-o probă cu barem de 54 secunde pe 400 metri pentru selecţia în vederea Europeanului de juniori.

„Îl fac”, exclamă Adelina, amintind însă de „pragul” 52´ pentru a merge şi la Mondialul de seniori. Totul e să rămînă sănătoasă, fără dureri musculare, cum i s-a întîmplat în cursul Campionatului Mondial de juniori I, din Canada, unde a prins semifinalele alergînd pe 200 respectiv 400 metri, însă cu preţul ratării participării la Campionatul European pentru seniori de la Barcelona, în ştafeta României, ca titulară. „Am fost oprită din a concura, pentru a nu-mi risca viitoare participări. Era dureros”… Astfel, cu precauţie, Adelina poate atinge vîrsta de 42 de ani pe pistă, la viteză, aidoma unei jamaicance de care îmi pomeneşte. Şi cu calm. „Cînd alerg şi sunt concentrată, absorbită de cursa şi paşii mei, nu mai aud nimic, nici un strigăt…” Impasibilă în fuleu.

Ce mai îmi poate spune? Despre începuturi… Înotătoare de performanţă, la 7 ani, în stilul bras. Ceva dansuri sportive, la care apoi a renunţat, în favoarea atletismului. Iniţial, a fost vorba de-un simplu cros, cîştigat, elevă fiind în clasa a III-a la Şcoala Generală 30, din Zona Soarelui, în cursul semestrului doi, după ce abia sosise din Ardealul natal, de la Zalău. „Profesorul de sport Blaj i-a spus despre mine antrenorului Ioan Damaschin dar prima oară nici n-am vrut să aud, pe motiv că mă credeam neantrenată. Dar aşa aveam de fapt să încep, la 9 ani… Şi-a început să-mi placă, învingând în alt cros, pe 3.000 metri, Cupa Primăverii, la o categorie mai mare de vîrstă…”, spune Adelina.

Adelina Pastor pozînd în ziua festivităţii organizate de Procter&Gamble la Flora pentru premierea celor mai buni atleţi din Timiş

A urmat titlul de vicecampioană naţională ca junioară III, în 2007, atît în sală cît şi afară, atît pe 300 de metri cât şi pe 200 de metri, ulterior dobîndind bunul obicei de a se bate de la egal la egal, pentru medalii, cu atlete mai mari ca ea. A devenit şi campioană naţională, în 2008, pe 300 şi 200 de metri, scoţînd şi locul 2 la juniori I ca junioară II respectiv locul 3 între senioare ca junioară II.

Cu asemenea potenţial, titlurile naţionale sau Balcanice au curs automat. Acum, cînd pretenţiile cresc odată cu trecerea la juniorii I, Adelina e în faţa marelui pas de a-şi valorifica imensul talent nativ. În bloc-staturi, fugi!

P.S.: Paul Pastor, fratele Adelinei, joacă fotbal la CFR Timişoara. E niţel mai mare, are 19 ani, şi a trecut de la Electrica.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Adelina Pastor, sportiva numărul 1 în Timiş pe 2010

  1. coleg spune:

    la şcoală vii din ani în Paşti…şcoala pică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 4 = opt