Anii ´70: o remarcabilă ştafetă

Continuăm cu partea a cincea şi penultima a serialului nostru despre istoria de aur a clubului de înot şi polo pe apă ILSA Timişoara, ale cărei episoade la regăsiţi în arhiva acestei rubrici. Aşadar despre anii ´70, care au început cu surprinzătoarea plecare a lui Lovas Peter în Germania. Tot ceea ce se ştie este că, pe când se afla în Austria, Peter-Bacsi a ales să nu mai revină în ţara sa de origine. A ajuns să se stabilească în Freiburg (Germania), unde şi-a continuat cariera de antrenor până la prematura sa trecere în nefiinţă, în 2001.

Alexandru Deac, în proba delfin, component al ştafetei de 4×100 metri mixt a ILSA Timişoara, ce în anii ´70 obţinea cea mai bună performanţă a clubului în întreceri internaţionale (sursa foto: arhiva www.ilsa-timisoara.net)

Pierderea celui mai bun antrenor de înot n-a fost imediat resimţită la ILSA. Concurând în noul bazin acoperit al Complexului Olimpic din Bucureşti, ştafeta de 4×100 metri mixt a clubului a obţinut primul loc la Campionatul Internaţional în bazin acoperit al României, o întrecere anuală având la start înotători din numeroase naţiuni europene. Aceasta ar putea fi cea mai bună evoluţie a înotătorilor de la ILSA în arena internaţională. Ştafeta a fost alcătuită din Vladimir Belea (spate), Koszta Laci (bras), Deac Alexandru (fluture) şi Rolik Feri (liber).

Rolik Feri a abandonat înotul în 1971 şi s-a alăturat echipei de pentatlon modern a lui Baneth Ivan. Aproape peste noapte, s-a impus ca fiind unul dintre cei mai buni din ţară, fiind cooptat în reprezentativa României, iar apoi, aidoma lui Baneth Ivan, a plecat în Germania, în 1975.

Poziţia de antrenor de înot rămasă vacantă în urma plecării lui Lovas Peter a fost ocupată de Codruţa Sala-Paraschiv, fosta remarcabilă sportivă în formaţia lui Peter-Bacsi şi ea însăşi un antrenor cu credibilitate. Asistată iniţial de Ioana Baciu-Heder şi de perenul entuziast Szuhanek Gyuri, echipa antrenorilor de înot de la ILSA a fost ulterior întărită prin sosirea Doinei Penţia, o altă fostă înotătoare din echipa lui Lovas Peter.

Continuând să se antreneze sub bagheta lui Codruţa Sala-Paraschiv, Rolik Karcsi s-a propulsat între cei mai buni înotători români ai vremii. Specializându-se în probele de 100 şi 200 metri fluture, Rolik Karcsi a câştigat două titluri naţionale în bazin acoperit, încheind al doilea în întrecerile naţionale în aer liber şi devenind component al echipei României. Performanţele sale consistente în arena internă respectiv internaţională i-au apropiat titlul de Maestru al Sportului, un acelaşi titlu onorific conferit în 1969 fratelui său mai mare, Feri. Din păcate, respectiva perioadă a fost nefast marcată de tragica dispariţie a lui Rolik Gyuri, cel mai tânăr dintre cei 3 fraţi Rolik, la rândul său un talentat înotător.

Koszta Laci, Deac Sandu şi Rolik Karcsi erau deja retraşi în 1973 din activitatea competiţională, iar un nou val de mai tineri înotători a apărut în prim-plan, conţinându-i pe Doris Schneider, Liselotte Seidl, Traute Leutschaft, Karin Parutsch, Sanda Busuioc, Kun Andrei (fratele mai mic al lui Kun Gyuri), Alfred Braunecker şi Habetler Holger.

Bazinul de înot de la ILSA a devenit la începutul anilor ´70 o incintă acoperită, ceea ce constituia o iniţiativă de o înţelepciune îndoielnică. În vreme ce pregătirile pe perioada sezonului rece au beneficiat de pe urma acoperirii bazinului, ventilaţia precară şi absenţa unui sistem de aer condiţionat au constituit neajunsuri. Inaugurarea mult îmbunătăţitului bazin acoperit din Circumvalaţiunii a generat o migraţie în oraş a înotătorilor şi antrenorilor lor, ce a pus de fapt punct programului de înot de la ILSA.

Începutul anilor ´70 a marcat sfârşitul carierei de antrenor a lui Adalbert Stănescu. Cu fostul jucător Alexandru Cinteanu la cârmă, echipa de polo pe apă a continuat să se pregătească şi să evolueze cu succes minim în locaţia sa istorică.

<VA URMA ultimul episod, „Anii ´80 – Începutul sfârşitului”>

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − 3 =