Astea-s ore de start?

În două etape la rând ale Ligii 2 au fost programate de la ora 11, în zile de vineri și miercuri, jocuri implicând ocupante ale locurilor 1 și 3.

Vorbim despre eșalonul care alimentează cu nou-promovate elita fotbalului intern, Liga 1, și nu despre vreo divizie rătăcită în ungherul județean al vreunui colț de țară.

Vineri, săptămâna trecută, cu oaspeții în calitate de ocupanți ai locului 3 la startul întâlnirii, CS Balotești – Academica Clinceni s-a jucat cu începere de la ora 11, la matineu, în ceea ce ar fi considerată o zi lucrătoare. Iar miercuri, la mijlocul săptămânii în curs, așadar tot într-o zi lucrătoare, liderul Ligii 2 joacă pe teren propriu de la ora 11, CS Sportul Snagov – CS Balotești.

Se va spune poate că fotbaliștii sunt profesioniști și se aliniază la start la ora programată de forul sub egida căruia se desfășoară partida, Federația Română de Fotbal, însă competiția are și rolul de a oferi un spectacol sportiv amatorilor jocului cu balonul rotund. Iar unii dintre aceștia pot fi la rândul lor profesioniști, implicați în domeniile lor de activitate, în care sunt extrem de mari șansele ca miercuri la 11, sau vineri de la ora 11, să poarte responsabilitățile atribuțiilor de serviciu.

Această inadecvată stare de fapt, în care cluburi de pe podiumul Ligii 2 a fotbalului românesc, poziții de pe care tind la elita Ligii 1, sunt implicate în partide de campionat programate în diminețile unor zile lucrătoare de peste săptămână, dovedește cât se poate de limpede discrepanța între realitatea faptică din teren și toată ipocrizia insuflată pentru crearea unei false imagini a competiției, mult supralicitată și pomenind din fașă de ”cea mai cea” întrecere a eșalonului secund de decenii încoace.

Se știe despre aceste grupări ilfovene că n-au mare tradiție și nici mulți aderenți, deși zona în care activează este dens populată, însă problema Ligii 2 și a credibilității competiției nu se rezumă nici pe departe la cazurile speciale ale acestor cluburi.

Căci este uriaș contrastul între exercițiul de imagine favorabil credibilizării Ligii 2, cu toată această exagerare forțată a televizării în direct și pe bandă rulantă a atâtor meciuri de duzină, anoste și într-un cu atât mai mare anonimat în raportul sportiv-spectator tocmai datorită prezenței camerelor de filmare în tribună, și realitățile faptice din iarbă.

Care sugerează prin prisma acestor deșuchiate situații tocmai artificialitatea unei întreceri pe fugă prefabricată din carton, cât mai frumos ambalată, cu postamente pentru minge la marginea gazonului, dar cu elemente decisive care deconspiră superficialitatea lucrurilor, și nu profunzimea și substanțialitatea lor.

Liga 2 este un haos ambulant, o caravană cu tinichea de coadă, supralicitată ca imagine de forul sub a cărui egidă își târăște zilele dar de fapt ieftin scoasă de FRF pe tarabă la ora negocierii drepturilor de televizare, firimituri, căzută implicit pradă lipsei de respect a celor cu difuzările. Iar lipsa de respect molipsește, cerc vicios în care sunt atrași și tot mai puținii spectatori. Este o anomalie pusă în practică prin insistența repetiției inadecvate, programări la ore dintre cele mai diferite, din care unele, cât se poate de controversate, în cadrul unor etape alungindu-se precum cârnații musai de carte a recordurilor mondiale, că doar este vorba despre România și de la recordmani în sus suntem. Mai multe zile la rând, să tot fie 3-4 sau chiar și mai multe… Iar în cele două runde luate în discuție nu mai puțin de șase, mai mult de jumătate în fiecare etapă, sunt orele și datele diferite de start.

Conferă un aer de neseriozitate, incoerență, lipsă de rigurozitate și a unor oarecare repere, din gama orice este posibil. Dacă aflați despre meciuri programate la matineu în zile lucrătoare în etape consecutive ale unui eșalon secund de peste hotare, dați vă rog de știre, ar fi chiar interesant, însă e greu de crezut că vreun lider al Ligii 2 ar putea juca o partidă oficială pe teren propriu miercuri de la 11.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + = 15