Când se trezesc oare unii?

Abia atunci când focul pune stăpânire și se produce o tragedie? Sau nici măcar atunci? În orice caz, anunțul de la sala ”Constantin Jude” este foarte explicit.

Și anume, întocmai conform înscrisului roșu pe alb, ”ACEST SPAȚIU FUNCȚIONEAZĂ FĂRĂ AUTORIZAȚIE DE SECURITATE LA INCEDIU”, litera lipsă în ultimul cuvânt al anunțului putând fi pusă pe seama stării de alertă a celor care țineau să dea iute de știre că n-ar fi de jucat cu focul.

Degeaba însă graba unora în redactarea avertizării, căci viteza de reacție a altora în a înlătura neajunsul pierde întrecerea cu melcul.

Sala sporturilor ”Constantin Jude” slujește de decenii arena timișoreană ca gazdă a felurite evenimente competiționale și nu numai, în întreceri interne dar și internaționale din diverse ramuri, fiind frecventată aproape la foc continuu, zi de zi, în antrenamente și concursuri oficiale sau amicale, scenă a principalelor partide organizate pe Bega în discipline mediatizate din jocuri de echipă precum baschet, futsal, handbal ori volei, iar statutul său unicat în capitala Banatului i-ar obliga pe cei responsabili în ceea ce privește asigurarea siguranței depline a utilizatorilor incintei să remedieze starea de fapt.

Înștiințarea este cât se poate de limpede iar întrebările curg una după alta, de la cum s-a ajuns la una ca asta și până la ce se mai așteaptă. Vreo invitație specială?

Altă sală a sporturilor care ar întruni criteriile de găzduire ale unor meciuri prim-divizionare Timișoara nu are, bazându-se pe vechea ”Constantin Jude”, așa încât, cu atât mai mult prin prisma deceniilor strânse în istoria incintei, fosta ”Olimpia” n-ar merita o asemenea soartă.

Viitoarea sală polivalentă este momentan la stadiul de minge de celuloid într-un joc de tenis de masă al păcălicilor ajunși în funcții de decizie iar cea a cărei construcție a început în toamna lui 2010 este nefinisată, o altă pagubă a deșertăciunii românești, consecvent exersată într-o capitală de județ în care de exemplu și baza Usoda va împărtăși pare-se soarta fostului stadion UMT, asta printre alte pierderi în tot mai sărăcăcioasa armură a infrastructurii sportive locale, așa încât cine și-ar putea permite luxul ca vechea ”Constantin Jude” să fie expusă unor asemenea riscuri!?

Dezastru, ce mai! Dar să nu lovească însă cumva vreo tragedie, capac la toate. Eventualitate în care, fără doar și poate, cei responsabili vor fi în schimb cât se poate de iuți în a se ascunde precum șobolanii.

Timișoara n-are variante și alternative, ci se bazează din plin cât e sezonul de lung pe ”Constantin Jude”, așa încât funcționarea sălii fără autorizație de securitate la incendiu reprezintă un aspect inadmisibil.

O bubă în plus pe scăfârlia administratorilor incintei, Municipalitatea locală, cu o gură cât o șură când vine vorba de facem și dregem în arena sportivă, dar cât se poate de ineficientă și încurcată în propriile ițe ale practicii care ne omoară cu zile.

La anul se împlinesc 3 decenii de la sângeroasele represalii din decembrie 1989, când pe străzile acestui oraș s-a murit pentru niște idealuri și în general o viață mai bună, dar Timișoara s-a pricopsit cu un carusel al iresponsabililor rupți de realitate și imersați în propria suficiență și mândrie de sine.

Este însă poate sugestiv în privința lăsării de izbeliște a Timișoarei sportive că unii o lasă fie și temporar chiar și la cheremul hazardului în raport cu focul. De izbeliște este însă din păcate mai totul, căci mizeria din oraș a atins cote nemaiîntâlnite, și asta o spune un timișorean care putea șterge cândva cu limba pe jos nu doar pe propria stradă.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × = doisprezece