Cât poate evita Robu matul cu atâtea mutări greșite?

Mai toate ni se trag de la imixtiunea politicului în sport, implicit denaturat într-un caragialesc lanț al slăbiciunilor.

Ahtiată de putere și obsedată de a controla mai tot ce mișcă, încrengătura politică însetată de a lua prizonieri a generat peste decenii și nesănătoasa dependență a sportului de banul public, sport în lesă pe care l-ar vrea parcă aliniat și în postura de cerșetor, și nu înfloritor.

Deja notoriu studiu de caz în mandatele primarului Robu, cacofonia din această sferă de pe malurile canalului Bega nu face de fapt altceva decât să confirme ignoranța și incompetența aleșilor într-un domeniu în care n-ar fi avut ce să-și vâre degetele jinduitoare dar și inexistența măcar a unor consilieri, consultanți și sfătuitori cu know-how în domeniu.

În consecință, derapajele dinspre Municipalitatea Timișoara cu privire la lumea arenelor au devenit peste ani tot mai numeroase și jenante, și nici Consiliul Județean Timiș nu este cu nimic mai breaz, iar lucrurile tind doar a se complica la stilul pe care cu nonșalanță îl arborează primarul Robu.

Care exersează în forță contrarierea tot mai multor oameni de bun simț, responsabili și raționali, extinzându-și însă și plaja mediilor de diseminare pe care te poate lăsa fără grai. Se tot dă în stambă cu felurite luări de poziție și remarci pe rețele de socializare iar a i le băga în seamă echivalează cu cea mai mare greșeală a noastră, a tuturora, la fel cum interacțiunea directă cu cetățeni alegători nu-i face deloc cinste, dar iată că nu ratează nici intervențiile televizate pentru a ne convinge cu vârf și îndesat de o evidență a lucrurilor fără tăgadă.

S-a întâmplat recent cu ocazia unei emisiuni cu tematică sportivă la un post de televiziune local, canal TV abordând tristul subiect deja cunoscut al ingratei posturi a grupării de șah multiplu laureată de la AEM Luxten Timișoara. Din partea căreia inginerul Sergiu Grunberg, fost campion al României în sportul minții și actual președinte al clubului, antrenor emerit și director tehnic al loturilor naționale, a pledat cu o argumentație aidoma unui om cu-o viață în șah de succes.

Doar că politicienii mereu pricepuți la toate au întotdeauna soluții și răspunsuri la toate problemele, niște atotștiutori cu intervenții pe măsură, ceea ce nu i-a lăsat lui Sergiu Grunberg decât varianta unei deducții logice pe care a împărtășit-o ulterior și cotidianului Sporttim: ”La un moment dat a repetat că dacă echipa de șah era un ONG, era altceva! Evident, noi suntem ONG, înregistrați la Registrul Sportiv și nu la Registrul Comerțului. Nu am putut să îl întrerup atunci și mai departe am dat replică unor alte formulări stupefiante. Faptul că după atâția ani domnia sa nu știe statutul unor cluburi, fiindcă mai sunt destule, din alte sporturi, tot ONG-uri, spune multe despre modul documentat și logic prin care s-a făcut tăierea, pardon, trierea fondurilor alocate…”

Întrebarea este cât de des mai tot poate muta greșit Robu fără a se alege cu matul. A fi trecut cu vederea, ba chiar ignorat și repudiat este cel mai adecvat tratament pe care l-ar merita mediul politic românesc, pervers însă în a ne fi atras atenția și în cursă prin toate aberațiile care ne complică existențele.

Se vor împlini probabil 30 de ani postdecembriști iar șleahta de perindați pe la butoanele puterii tot nu va fi izbutit în plan legislativ apăsarea unuia salvator pentru declanșarea pârghiei de cuplare sănătoasă a sportului la un cointeresat și stimulat în acest sens mediu de afaceri privat, metodă de evadare din acest cerc vicios. Care pare însă a fi întreținut.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci − = 4