„Ce căutaţi aici cu bicicletele!? Sunteţi plătiţi?”

Atleţii profesorului Ioan Damaschin au fost admirabili şi în acest an iar canotorii şi cei din kaiak-canoe aşişderea, aşa încît este de aşteptat să repete şi în 2012 festinul celor 6 clasări de anul trecut în topul celor mai buni 10 sportivi timişeni în disciplinele olimpice, din care cu siguranţă din nou nu va lipsi nici triatlonistul Ciprian Bălănescu, al optulea pe 2011, motiv pentru care am vorbit deja cu polisportivul apropiindu-se întins de vîrsta de 28 de ani, ca şi plecat pentru nişte stagii de pregătire de cîteva luni, departe de Timişoara. De această dată l-a completat în limba română şi sponsorul său… adoptiv, francezul Francois Vulliete, care a trăit în şa, pe două roţi, inegalabilul Paris – Dakar, la secţiunea moto…

… Acum, faţă de întîlnirea din iarna trecută, Ciprian nu şi-a mai legat bicicleta sumar, de un stîlp de pe cealaltă parte a drumului, şi nici n-a venit neînsoţit, ci cu Francois, aşa încît, nelegate dar abil întrepătrunse, pentru a-l obliga pe hoţ să le ridice laolaltă în cârcă, bicicletele lor au rămas în noapte, la intrarea în “Trandafirul”.

(Ciprian Bălănescu sprintează spre triumf la Maratonul Piatra Craiului, în 2009)

Unde, la o apă şi un ecler, cel mai iute român pe 1,5 kilometri de înot, 40 de ciclism şi 10 de alergare, înşiruite şi fără respiro, Ciprian Bălănescu ne-a asigurat că nu renunţă la visul de a ajunge la Jocurile Olimpice de vară din 2016, ca primul triatlonist din Carpaţi, iar sponsorul său a punctat cu umor şi har o sumedenie de aspecte interesante…

Recitind sumar cum mi-l creiona anul trecut Bălănescu pe Francois, „ar exista 100 de Bălănescu în Timişoara dacă ar exista mai mulţi Francois”, mi-am reamintit despre acest prieten, susţinător şi gazdă a triatlonistului timişean, după cum el însuşi mi l-a descris, şi care a pus împreună cu soţia sa Olga bazele clubuluiCS Raide Competition, prin care francezul din Annecy îşi derulează pasiunile: „Stau la un prieten, împreună cu familia sa. Francois Vulliete este căsătorit cu o româncă, Olga, şi este practic sponsorul meu numărul 1, cu casă, masă, bani, cam 10% din venitul său. Pe care îi investesc în deplasare, cazare, masă… Zău că ar exista 100 de Bălănescu în Timişoara dacă ar fi mai mulţi Francois… Triatlonul este un sport care costă enorm de mult şi s-ar ridica şi la noi doar dacă ar exista cîţiva Francois în plus!”

Iar lucrurile nu s-au schimbat… Şi totuşi, Ciprian, ce a adus nou acest 2012?

“De actualitate ar fi că plec în cantonament cu triatlonişti de lot naţional din Bulgaria, Grecia, Serbia, într-o împărtăşire de experienţă, urmînd să lucrăm pe partea tehnică, pentru fiecare ramură sportivă: înot, ciclism, alergare. Mergem la Târgu Mureş, acolo unde locuieşte organizatorul acestui Training Camp de 5 zile, Peter, secretar federal care se implică cel mai mult pentru sportivi, din partea Federaţiei Române de Triatlon”.

„Este un lucru foarte bun acest stagiu, ce poate ridica nivelul triatlonului românesc”, l-a completat Francois, Ciprian continuînd prin a anticipa „plecarea la Bucureşti, mai apoi, pentru pregătire şi volum de muncă, ocazie cu care mă lipesc de mai numeroşii triatlonişti români de acolo, pentru <bază> şi volum, pe care le acumulez cu ei, şi este lucrul cel mai important în perspectiva atacării viitorului sezon – va fi în jur de 4-5 luni…”

Ce te faci atunci, mai ajungi la festivităţile de final de an şi decernare a premiilor sportivilor? Spunîndu-mi că face tot posibilul şi că a primit deja o confirmare neoficială de la D.J.S.T. Timiş, cum că ar fi pe locul 8 între sportivii individuali pe ramurile olimpice, Bălănescu se declară „foarte mulţumit de 2012. Mi-am propus ca anul acesta să nu pierd niciuna în triatlon şi duatlon, dorinţă ce mi s-a împlinit, pînă la ultima cursă, la Mamaia, în care am venit pe locul 3. Ceea ce a demonstrat că nu sunt robot, ci sunt şi eu totuşi om!”

 

<Lucrez în toată România şi n-am văzut vreun sat cu atâţia copii în şa…>

 

Şi mai satisfăcut ar fi dacă în 2013 se va lupta ca un leu „în întreceri internaţionale, la cupe europene, după ce în Cehia, anul acesta, n-am reuşit să termin cursa”,  Francois venind imediat cu remarca: „Ciprian a spus <aici nu mai am ce să-mi demonstrez şi trebuie să merg şi afară>, unde a văzut nivelul existent şi a revenit să constate că România nu este aşa de rea, şi să se mai antreneze…”

Iar francezul, tată al unei şcolare de gimnaziu dar şi al unui preşcolar, mai aşteptînd cu Olga un al doilea fiu, a preluat ştafeta, explicînd că „avem un club mic, ce constituie baza susţinerii lui Ciprian, prin care sperăm însă să organizăm un triatlon în zona Banatului, astfel încît să nu mai fie în România doar în zona Miercurea Ciuc, la Bucureşti sau Mamaia”, de această dată Ciprian completîndu-l, „unde au fost 700 de triatlonişti la această ediţie”, cu oful că disciplina reunind probele de înot, ciclism şi alergare este serios abordată mai ales peste curbura carpatică, dar încă foarte “subţire” în zona noastră, şi datorită absenţei competiţiilor ce ar putea clădi bazele sportului de masă.

„Avem în Ciprian cel mai bun element pe plan local dar trebuie să generăm şi competiţii de profil pentru copii şi oameni, să se iniţieze. Însă e nevoie de un sponsor, pentru că doar o promovare a concursului este minim 5.000 eur, care investiţie noi n-o avem acum în club, dar în zona în care stăm noi, la ţară, pot spune că am descoperit cîţiva tineri foarte talentaţi, care preiau imaginea lui Ciprian şi trag să meargă la antrenamente şi mici concursuri, pentru ei”, a explicat Francois Vulliete, adăugînd…

… „E plin satul de mici Ciprian. La noi, în Corneşti, dar şi la Orţişoara, sunt în fiecare sat… În fiecare an vin oameni la situl arheologic din Corneşti şi s-au declarat impresionaţi de cîţi copii sunt în sat pe bicicletă, spunîndu-ne<lucrez în toată România şi n-am văzut vreun sat cu atâţia copii în şa>.Graţie organizării concursului pe care l-am avut şi graţie lui Ciprian”.

Firul este preluat de Bălănescu, „sunt şi nişte fete care au crescut la aceeaşi şcoală unde am crescut şi eu (n.n.: Centrul instituţionalizat <Paul Popescu Neveanu>), şi le sunt un fel de idol. Sunt copii cu un potenţial fantastic – bombe de energie care îşi arătau dantura în timp ce alergau!”

Problema este însă că – vorba lui Ciprian, „e nevoie de mai mulţi Francois” – aceşti potenţiali sportivi în devenire trebuie sprijiniţi nu doar cu… aer, iar organizarea unui triatlon pe plan local nu este floare la ureche: „Bine ar fi dacă i-am face să fie interesaţi de a participa şi pe triatloniştii sîrbi, pe maghiari, chiar de la Budapesta, ceea ce implică o promovare internaţională, pentru care trebuie un sponsor, capital. Iar problema în ziua de astăzi pentru Timişoara este că marile firme au <centrul> ce dă verde în Bucureşti, iar dacă organizaţia de la Bucureşti zice nu, nu e. Acolo în schimb se găsesc zeci de mii de euro de la Raiffeisen Bank pentru Bucharest Marathon…”

Aşadar avem un cel mai bun triatlonist din această parte de ţară şi un sponsor al său francez care ar organiza un triatlon-loco, Ciprian Bălănescu revenind la marea sa năzuinţă, arena internaţională, în care, pentru un al doilea an la rînd, a urcat pe podiumul balcanic.„Tot pe locul III dar într-o competiţie care este la un nivel mult mai ridicat. Din România am fost 4 băieţi plus 5 juniori, inclusiv 2 fete”. Iar Ciprian în lot şi pe podium…

 

„Să cîştig la toate triatloanele Sprint şi Olimpice la care mă prezint!”

 

Şi-a conservat locul 3 şi la Balcaniada 2012 din Turcia iar în cursa cădere de cortină a sezonului, la Mamaia, a cedat locul I, cucerit în 2011, în schimbul unui alt „bronz”: „La ultimul triatlon, de la Mamaia, valurile au fost într-atît de mari pe lacul Techirghiol, încît nu mai vedeai bornele. Aşa încît au procedat bine în a se renunţa la proba de înot, şi a fost doar ciclism plus alergare…”

Ciprian şi Francois mă întreabă dacă pot aminti şi de sponsori, adică Primăria Orţişoara, prin edilul local Aleodor Sobolu, dar şi CS Raide Competition, precum şi… Olga şi Francois. Care îşi aminteşte că are de achitat şi cei 1.000 ron, cotizaţia anuală, ca şi club sportiv afiliat federaţiei de profil, între cele circa 15 active în ţara noastră: „Cotizant a fost şi la Federaţia Română de Ciclism”.

Iar de la resurse şi finanţe, înapoi la… speranţe. „Să-i batem pe toţi!”, după cum exclamă Francois cu gîndul la 2013, respectiv „să cîştig la toate triatloanele Sprint şi Olimpice la care mă prezint dar voi ţinti şi pentru cursele internaţionale, aici ar trebui să fie prioritar”, dorinţa lui Bălănescu.

Francois avertizîndu-l că se apropie încet-încet ora departajărilor pentru… Rio de Janeiro:„Trebuie să te pregăteşti să punctezi pentru calificările la Jocurile Olimpice”.  Iar Ciprian explicînd că punctajul se ia în considerare de cu 2 ani înainte de J.O. de vară din 2016.

 

„Din păcate, un triatlonist are 4 activităţi, probele de înot, bicicletă, alergare şi căutare de sponsori – are prea mult bun simţ pentru aşa ceva…”

 

Dar cum ar putea oare să ajungă acolo, să-şi făurească visul? „Trebuie să muncesc, să muncesc, să muncesc. Să mă antrenez! Dimineaţa intru în bazin, alerg, după-amiaza e bicicleta. Dar mai dificilă este problema sponsorizărilor şi nu prea cred că va fi schimbată în bine, aşa că doar din prieteni în prieteni pot spera la ceva, pentru că am observat, de atîţia ani fiind în acest sport, şi nu s-a îmbunătăţit situaţia, e foarte greu…”

La care reintervine Francois, dojenitor: „Din păcate, un triatlonist are 4 activităţi, probele de înot, bicicletă, alergare şi căutat de sponsori, iar Ciprian este cel mai slab la căutare de sponsori – are prea mult bun simţ pentru aşa ceva dar şi ar trebui să aibă dinţi de popă!”

Iar amintind de îngemănarea celor 3 dificile discipline, destul de anevoioase şi dacă le-ai cîntări ca unică probă, Francois a adăugat că „este cel mai complet sport pentru un atlet desăvîrşit, benefic pentru toţi muşchii. Iar dacă vrei să ai corpul perfect, fă triatlon! Nu doar unidimensional, cu braţul de tenisman… Sunt foarte mulţi muşchi care nu sunt lucraţi în alte sporturi dar aici, nu prea –nu-i aşa, Ciprian?”

 

„Cînd trag tare la sală, pe aparate, pînă şi faţa mi-o simt, muşchii feţei”

 

„Păi cînd trag tare la sală, pe aparate, pînă şi faţa mi-o simt, muşchii feţei. Şi mai lucrează şi creierul în triatlon, pentru că nu poţi să te arunci în probe fără a-ţi calcula bine de tot cursa, dozarea efortului, sunt multe…”, răspunde Ciprian.

Iar de la cîştigătorul de triatloane pe plan naţional, la sponsorul său: „Am ales ingineria la 18 ani şi nu regret astăzi. Pe-atunci făceam şi MTB, eram locul 2 în Franţa; acel sport era la început –iar cînd am venit în România, am urcat cu bicicleta pe Ţarcu şi cînd am văzut ce este după Ţarcu, am înţeles că n-am nici o şansă şi mi-am luat un motor. Mai fac ture şi cu bicicleta şi cred că sunt primul străin care am diplomă de ghid turistic de România”.

Iar pe francezii dornici să exploreze plaiurile carpatine, pe unde îi duce? „În cele mai bune zone. Am o casă la Dognecea, unde se mai antrenează şi Ciprian, la Cornereva, lîngă Dunăre, zone unde urcăm cît mai mult, pentru a atinge baza de pornire, înainte de a coborî. Pe eoliene bune de pornire: şi vin francezii!”

 

<Ce căutaţi aici cu bicicletele? Sunteţi plătiţi!?>

 

„Îmi amintesc că prima tură pe care am făcut-o a fost în zona Făget. Eu unul particip la cele pe bicicletă, nu şi la cele motorizate…”, a adăugat Ciprian Bălănescu, mai apoi Francois creionînd profilul turistului din Hexagon: „Orice turist care vine în România are un spirit deschis, pentru că dacă vine în România, consideră că vine la aventură, căci nu este multă lume care vine aici – este deschis la minte iar atunci cînd descoperă ospitalitatea românească – este cîştigat! Căci mai este un lucru, nu toată lumea este neapărat pregătită să vină la aventură, ori noi nu mergem la Cetate, ci din sat în sat… Şi pe-acolo mai auzim <Ce căutaţi aici cu bicicletele? Sunteţi plătiţi!?>”

Nu, nu sunt plătiţi, ci din contră, Francois ar plăti şi în continuare acele procente din venit, lui Ciprian pentru a-şi păstra intacte şansele de a descinde în 2016 la Rio, dar de exemplu cînd şi cînd chiar şi fotbaliştilor de la AS Corneşti, „băieţi buni, fac sport”, care trag să evadeze din Promoţie, şi care, „vei vedea că o să şi treacă de Orţişoara”.

Vulliete îşi aminteşte poate de băiatul din el, cel care practica 3-4 ore de educaţie fizică pe săptămînă, în programul şcolar, cu fel de fel de sporturi incluse, dar nu şi fotbal… Trei-patru!? Nu deschidem Cutia Pandorei, pentru a rămîne pozitivi şi mai ales pe subiect…

Spirit competitiv, Francois Vulliete, francezul din Annecy şi românul din Corneşti, întrevede la tot pasul un duel sportiv, iar nici aşchia nu sare departe de trunchi: fiica sa, Justine, în vîrstă de 12 ani, i-a dat gata pînă şi pe unii băieţi mai mari în concursul juvenil ciclist de la Corneşti, iar în familie, în Hexagon, ar mai fi 2 nepoţi cu medalii naţionale la gît, în nimic altceva decît schiul fond: băiatul, vicecampion de juniori al Franţei, fata – campioană.

Ceea ce vrea să scoată Francois, la nivel internaţional, şi din Ciprian Bălănescu, iar pe viitor, încet-încet, cine ştie, şi din acei „mici Cipriani”, bombele de energie din aşezările Timişului rural.

Aşa de frumos m-au purtat cu vorba, încît parcă aş fi asistat pe viu la toate aceste sporturi mai puţin mediatizate, mai puţin amintite în şabloanele noastre stas. Chiar şi aşa, la o masă, parcă aş fi luat o doză de aer proaspăt, departe de toate subiectele atît de repetitive şi uneori ridicole ale scrîşnitului sport de pe la noi.

Dar ieşim în stradă, la bicicletele împreunate, să nu le fie frig, iar Francois şi triatlonistul român de lot naţional Ciprian Bălănescu sar în şa şi dispar în noapte, prin trafic, spre Calea Aradului şi Corneşti.

Aşa e, dacă vrei să ajungi la Rio, trebuie să înoţi, să alergi, să pedalezi zilnic, să mai tragi şi de fiare pînă te dor chiar şi muşchii feţei, şi să rămîi surîzător la uşa bufnindu-ţi în nas a unui potenţial sponsor.

***

Campionul Naţional al României la Triatlon 2012
Locul I Postavaru Night
Locul II Semimaraton Brasov
Locul IV Franta Atletism 3 km pista Metz-Tessy
Locul X Atletism 6,9KM Franta Metz-Tessy
Locul XV Triathlon Sprint Franta Valance
Locul II Ciclism individual 12 km Franta Metz-Tessy
Locul I Duatlon Tg. Mures (Campion National) 
Locul I Triathlon fara Asfalt, 2 Mai
Locul I Half Ironman Oradea
Locul I Bioeel Triathlon Challenge Tg. Mures
Locul I Saint Ana Lake Xterra Triathlon (Campion National) 
Locul II Triathlon Sprint – Cupa Balcanica
Locul II Duatlon Cheile Rasnoavei
Locul III Campionatul Balcanic de Triatlon
Locul III Triathlon Challenge Mamaia
Locul II Maratonul Piatra Craiului
Locul VI Azuga Trail Race
Locul VIII Road Cycling Szeged (Ungaria)

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ sapte = 16