Cine a mai pomenit ca de pe locul 5 și 6 să joci la baraj?

Barajul de intrare în elita handbalului băieți este o glumă proastă și nesărată prin modul cum e pus în scenă de FRH.

Dacă a fost circ cât casa în jurul altfel evidentei ecuații a desemnării campioanei naționale în Liga 1 de fotbal, atunci a trebuit să erupă un altul și în jurul deciziei disputei la vârf pentru titlu în finala Ligii Zimbrilor în handbalul masculin, că doar este vorba despre România, în care fără controverse nu se poate. Și pentru că mai e vorba și despre o societate în care mai nimeni nu prea știe cu adevărat să piardă dar și mai nimeni nu recunoaște nimic sau mai nimic altceva decât propriul ”adevăr”.

FRH are așadar de lucru chiar și după încheierea finalei primei ligi, dar ar fi trebuit să-și facă mai riguros de lucru și în ceea ce privește mai mica-mare problemă a validării prezenței protagonistelor la turneul de baraj din acest an la retrogradarea din Liga Zimbrilor respectiv la promovarea din Divizia A.

Căci unde s-a mai pomenit oare să completezi locurile acestei competiții de baraj prin grupările clasate nici mai mult, nici mai puțin decât pe locurile 5 și 6 în ierarhia finală a unei serii din campionatul eșalonului secund!?

Dacă, prin absurd, una dintre aceste formații de mijlocul clasamentului ar și obține ca printr-o minune promovarea în elita handbalului masculin intern, atunci s-ar produce o vădită denaturare a ordinii ierarhice, aruncând în derizoriu scopul și rostul întrecerilor de regularitate tur-retur, pe parcursul unui întreg sezon. Având darul de a stabili, pe baza rezultatelor din teren, o ordine în funcție de care, ținându-se cont de regulamente fără ”dacă” și cu ”parcă”, se stabilesc și grupările promovate respectiv retrogradate, precum și, aidoma situației în speță, cu drept de a juca la baraj.

De fapt și în realitate se admite implicit că promovarea în elita ligii naționale nu reprezintă o foarte surâzătoare și dorită eventualitate, în acest caz pentru ocupantele locurilor repartizate de drept în vederea alinierii la startul barajului în speță, și anume 2 și 3, ajungându-se astfel ca turneul de promovare să cadă în derizoriu ca importanță și semnificație a sa prin acceptarea la start a unor protagoniste ”de umplutură” prin prisma poziției în clasamentul final al sezonului, pe 5 și 6, de pe care în mod normal n-ar mai trebui să se pună astfel de probleme, și asta strict și doar pentru ca FRH să salveze aparențele în privința sistemului competițional croit pentru aceste baraje.

În care sunt reunite prim-divizionarele ce n-au retrogradat direct precum și, în principiu, grupările de podium în eșalonul secund ce n-au promovat deja direct în elită, cu marea deficiență că, deși toate aceste șase protagoniste sunt împărțite în serii triunghiular egale numeric pe baza unor trageri la sorți ținând cont de poziția locului final de proveniență în ierarhiile finale, ceea ce ar fi în regulă, în schimb viitoarele prim-divizionare sunt alese strict dintre câștigătoarele respectivelor două reuniuni a câte 3 echipe cu meciuri fiecare cu fiecare.

Despre ce baraj ar mai putea fi vorba din moment ce viitoarele două prim-divizionare vor putea deține acest statut în urma întâlnirii a două oponente dintre cele 5 potențiale adversare din turneu!? Iar tocmai pentru a masca deficiența acestui patetic și doar de formă turneu de promovare și acceptă FRH compromisul deschiderii Cutiei Pandorei prin acceptarea la startul turneului a unor formații de pe locurile 5 și 6, în acest caz din Seria B, poziția a șasea în această serie vestică fiind nota bene tocmai cea de mijlocul clasamentului într-o întrecere târându-se mai bine de o jumătate de sezon în doar 11 participante.

Vai și amar.

În fine, aceasta e nația, asta-i situația, așa încât FRH le-a inclus ieri la tragerea la sorți a grupelor turneului de promovare și retrogradare ce va avea loc în perioada 15-18 iunie la Brașov și pe ”U” Cluj, a cincea în Divizia A – Seria B, în urma campioanei nou-promovate CS Minaur și a urmăritoarelor CSM Oradea, Universitatea Craiova și HCM Sighișoara, respectiv pe a șasea clasată în același concurs, CSU CNOT Brașov.

Grupele turneului de la Brașov sunt, în Seria 1, CSM Focșani – din play-out-ul elitei naționale, AHC Farul Constanța – a doua în seria estică din eșalonul secund și CSU CNOT Brașov, respectiv, în Seria 2: CSM Făgăraș – tot din play-out-ul elitei, ”U” Cluj și Știința Municipal Bacău, a treia în Divizia A – Seria A. Iar formațiile care vor încheia primele în respectivele serii, vor juca de la vară în primul eșalon, la același nivel și cu SCM Politehnica respectiv și cu deja nou-promovatele CS Minaur și CS Politehnica Iași – din seria estică, fruntașe în grupele eșalonului 2 în ediția 2016/7. Se prea poate așadar ca partidele cheie să fie CSM Focșani – AHC Farul Constanța în Seria 1 respectiv CSM Făgăraș – Știința Municipal Bacău în Seria 2.

Iar ca absurdul situației să fie complet, după ce tot ceea ce contează, și anume aflarea identității viitoarelor prim-divizionare, care va fi fost decisă în zilele de 15, 16 și 17 iunie, în urma câte unui meci jucat zilnic în fiecare dintre cele două serii, turneul va mai avea parte și de partide fără absolut nici o noimă pe 18 iunie, între ocupantele locurilor 2 respectiv 3 în cele două grupe. La ce bună orice urmă de consolare în această situație!? Un alt sistem de desfășurare ar putea oferi o menire concretă tuturor confruntărilor programate dar poate și o mai fidelă reliefare a raportului de forțe și implicit ierarhic în întrecerea de baraj.

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + = 3