Čišovský. A adus-o pe Manchester City la Timișoara iar acum duce lupta cu boala

Dedicația ”Titul pro Čišu!”, adresată la ora recâștigării titlului de vechea și noua campioană a Cehiei, FC Viktoria Plzen, fundașului ei care mai are contract cu clubul până în 2016, nimeni altul decât Marián Čišovský, lovit de o boală incurabilă, a adus în atenția opiniei publice fotbalistice din țară precara stare de sănătate a unui tânăr ”munte de om” și a răvășit sufletele tuturor celor care l-au cunoscut.

Căci nimeni nu-l poate uita pe ”Čišo”, cel care chiar a lăsat ceva durabil și palpabil în urmă în Liga 1 a fotbalului românesc, în cei 3 ani de succes petrecuți la FC Timișoara. Cu care, printre altele, a jucat cu trofeul Cupei României pe masă, într-o garnitură cu Dan Alexa căpitan, și a tras la cucerirea titlului național în 2011, ratat de puțin în ultimul său sezon pe malurile Begăi.

Nici 4 ani n-au trecut de la apariția sa finală în ”violetul” celor de pe ”Dan Păltinișanu” și imaginile cu polivalentul slovac purtat acum pe după umeri pentru a participa pe gazon la sărbătorirea unui nou titlu al Viktoriei, la care a continuat din 2011 și cu apariții în Champions League, au tulburat profund. Stoic în lupta sa surdă și inegală cu scleroza laterală amitrofică, Marián Čišovský a avut însă tăria de a spinteca aerul cu pumnul într-un gest tipic triumfului în sport, fiind pe podiumul de premiere împreună cu colegii săi campioni, iar acea forță lăuntrică a risipit inevitabilele emoții ce i-au năpădit obrajii de lacrimi, aducându-ne aminte de acel ”Čišo” care se bucura aidoma unui copil, scoțându-și tricoul și zburdând spre bancă odată ce egalase salvator contra lui MyPa în minutul 92, cap de 3-3 ce aducea calificarea lui FC Timișoara și un viitor duel cu… Manchester City.

Căci într-adevăr, imediat după vizita finlandezilor, tot în august 2010 venea la Timișoara galonata grupare engleză. Iar golul lui Marián Čišovský rămâne și în ziua de astăzi ultimul semnat în cupele europene de fotbalul timișorean.

Cu mic, cu mare, jucători, antrenori și oameni din fotbalul timișorean, foști colegi de echipă, lideri în cel de-al doilea sau al patrulea eșalon, fani și galeria viola, cu toții l-au îmbărbătat prin mesaje diseminate în lung și-n lat, fiindu-i aproape în simțiri, cu un gând bun și îndemnul să se țină tare.

Sunt foarte numeroși tinerii care întâmpină în ziua de azi nefericite și covârșitoare probleme medicale iar soarta internaționalului slovac cu 15 selecții la activ ne duce cu gândul la fragilitatea condiției umane, și prin prisma faptului că este vorba despre un călit sportiv de performanță în plină floare a vieții, la cei doar 35 de ani împliniți în 2 noiembrie, dar felul cum a împuns aerul la celebrarea titlului te face parcă să ți-l reamintești exact în acea ipostază de luptător, în care a clădit și lăsat ceva în urmă chiar și departe de ținuturile sale natale, în Banat, unde a scuturat plase și a cucerit inimi.

De aceea am optat pentru un restrâns colaj cu fotografii de arhivă realizate de Cosmin Dan din evoluțiile masivului internațional în tricoul Timișoarei, dovadă a bucuriei pe care a radiat-o în jurul său, deopotrivă în colectiv și în rândurile suporterilor. Numărându-i bob cu bob aparițiile și golurile în diverse garnituri de cupe europene și în mai multe loturi naționale ale Slovaciei, Čišovský chiar a trăit intens fotbalul, lăsând o carieră neprețuită și de neuitat în urmă. Cu un pasaj fericit și la Timișoara, unde plasa dinspre Peluza Sud a fost ultima scuturată de fotbalul de pe Bega în euro-cupe. De către Čišu…

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × cinci =