Cum vi se pare ora de start 21:30 pentru un joc de Cupă?

Nu-i mult prea târzie? Și mai ales în ultima seară de noiembrie!? Așa se pare.

Sporttim a mai atins subiectul și cu ocazia sfertului de finală ACS Poli – CFR Cluj, disputat în sezonul trecut al Cupei României pe 28 martie 2017 cu începere de la ora 20,30 și încheiat la lovituri de departajare prin eliminarea alb-vișiniilor, ultima execuție de pe punctul cu var fiind efectuată la ora 23 și 24 de minute. O seară mai târziu, la Drobeta Turnu Severin, partida CS U Craiova – Dinamo avea exact același deznodământ, 6-5 pentru gazde, tot în urma loviturilor de departajare, cu mențiunea că respectivul sfert de finală avea fluierul de start chiar și mai târziu, la ora 21:30.

Scriam la vremea aceea că asemenea ore de start târzii sunt nechibzuit alese în cazul unor meciuri cu caracter eliminatoriu, care ar putea așadar implica și reprize de prelungiri precum și lovituri de departajare, însă iată că exagerata 21:30 revine în cadru cu ocazia partidei finale a seriei optimilor Cupei României de săptămâna aceasta, joi seară, la Timișoara, în cazul meciului ACS Poli – FCSB.

O asemenea oră de start exclude în mare măsură varianta prezenței în tribune a părinților însoțiți de copii de vârstă școlară, totuși încă prea fragezi pentru a fi pe stadioane spre miezul nopții, iar dat fiind scăderea gradată a temperaturii, o certitudine în ultima zi de noiembrie, același aspect este valabil și în cazul potențialilor spectatori mai vârstnici.

Iar astfel sunt dezavantajate încă din start anumite categorii de spectatori, ceea ce nu cadrează cu necesitatea desfășurării activității sportive competiționale ca eveniment spectacol la care amatorii de fotbal din tribune să fie parte integrantă, și nici cu ceea ce ar trebui să constituie spiritul Cupei României, o întrecere cel puțin pe hârtie pentru toată suflarea.

Nici măcar semifinalele și finala ediției anterioare a competiției knock-out n-au mai avut o asemenea oră de start târzie fie și la vreme de primăvară, și nici vreun meci din actuala campanie, ora 21 constituind maximul, în faza precedentă, în cazul Aerostar Bacău – Dinamo 0-1. Tot de la ora 21 începe mâine, marți, în ziua inaugurală a optimilor, și disputa AFC Botoșani – FC Viitorul, însă această altă jumătate de oră în plus până la startul confruntării de joi de pe ”Dan Păltinișanu” se conturează a fi fără doar și poate o exagerare, chiar dacă 30 noiembrie și 1 decembrie sunt declarate oficial zile libere.

Sportul românesc a îngenuncheat însă pare-se la altarul difuzorilor, ca dependent vasal, iar deciziile alegerii orelor de disputare a multor partide care intră în vizorul televiziunilor depind de factori și interese ce țin de grile de program și alte asemenea repere străine lumii arenelor, care ar trebui de fapt să rămână în mod normal la stadiul de comuniune între protagoniști și spectatori, comuniune necesitând cu atât mai multă încurajare și stimulare, întru a înflori în beneficiul sportului ca spectacol eveniment, și nu descurajare. Ori tendințele actuale, induse mai mult sau mai puțin fățiș de vectori de decizie adiacenți fenomenului sportiv, par a genera o falie. Pentru a nu ne mai referi în legătură cu ora de start la aspectele de natură strict sportivă, deloc neglijabile, și care-i privesc pe principalii protagoniști, jucători și staff-uri tehnice, căci ar comporta o întreagă altă discuție…

În campionatul Ligii 1 a fost un ”maxim” 21:45 în sezonul în curs, dar pe 9 august, în plină vară, cu ocazia jocului FCSB – CSM Politehnica Iași, însă returul sezonului regular n-a avut vreo partidă programată mai târziu decât la ora 20,45, diferența fiind de o întreagă… repriză.

Așadar, răspunsul la întrebarea cine ar beneficia de pe urma programării unei asemenea ore de start și care ar fi cei păgubiți are un răspuns destul de limpede. La fel, ora de start 21:30 pentru un meci cu caracter eliminatoriu care ar putea implica așadar și eventuale prelungiri este fără doar și poate nepotrivită, mai ales pe 30 noiembrie în România zilelor noastre.

În fine…

ACS Poli va pune în vânzare la stadion, la biroul ticketing, și la punctul de distribuire din centru, lângă fast-food, biletele de intrare pentru meciul cu FCSB, tichetele având următoarele prețuri: tribuna II – 2o de lei; tribuna I – 25 de lei; tribuna 0 – 40 de lei; lojă – 150 lei; peluză oaspeți – 20 lei. Clubul organizator al optimii mai anunță că abonamentele de la meciurile de campionat nu sunt valabile la acest joc, având în vedere că este o competiție diferită.

Programul optimilor propune marți jocurile Unirea Slobozia (Liga 3) – CSM Politehnica Iași, de la ora 14, CS Afumați – CS U Craiova de la ora 18 și AFC Botoșani – FC Viitorul de la ora 21, iar apoi miercuri 29 noiembrie CS Mioveni – Gaz Metan de la ora 17:30 și Universitatea Cluj (Liga 3) – Dinamo de la ora 20:30, joi 30 noiembrie mai fiind programate meciurile AFC Hermannstadt – Juventus București (ora 14) și Chindia Târgoviște – Astra, de la ora 18:30.

ACS Poli Timișoara – FCSB se joacă joi de la ora 21:30 și este difuzat în direct de Pro TV, Digi Sport și Telekom Sport. Telespectatori, luați-vă câte un chibrit, două…

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − = sase