De pe Bega, la Văliug şi Snagov… Remember foto al kaiacului local

Primăvara e şi momentul lansării la apă în competiţii a ambarcaţiunilor sporturilor nautice, dar cîtă vreme antrenamentele constau în acumulări fizice, cum a fost cazul kaiaciştilor juniori de la CSŞ1, cantonaţi între 3 şi 13 ianuarie la Gărâna, mai e timp să răsfoim albume cu amintiri, fotografii de arhivă…

Pe plan local, secţia de kaiak-canoe a Clubului Sportiv Şcolar nr. 1 Timişoara găzduieşte mai întîi competiţia „Micul Kaiacist”, în ultimul weekend din luna martie. Pe plan naţional, juniorii localnici se antrenează pentru campionatele de fond şi viteză din lunile aprilie şi mai, cînd se vor alinia la start la Bascov sau Snagov.

De pe asemenea unduiri de ape şi nu numai, cîteva clişee din alte vremuri, imortalizînd activitatea şi camaraderia din acest sport prin prisma kaiaciştilor timişoreni, care ţin vie flacăra acestei discipline pe malurile Begăi de peste o jumătate de secol… Iar perpetuarea tradiţiei a fost posibilă graţie preocupării antrenorilor implicaţi în selecţia, modelarea şi lansarea tinerilor aspiranţi, dintre şlefuitorii de talente cu cel puţin 3 ani de activitate la CSŞ1 amintindu-i pe Victor Alexandrescu, Ştefan Heder, Adrian Pavlovics, Gheorghe
Toth, actualmente vicepreşedinte al Federaţiei Române de Kaiak-canoe, Eugenia Popescu, Roland Sadner, Octavian Ispas, actualmente antrenorul lotului olimpic al Japoniei, Codruţa Şofron, Florin Diaconu, Norbert Rogoveanu şi Zeno Lache, care ne-a înlesnit accesul la această fascinantă arhivă.

Kaiak-canoe: Văliug 1971

Prima poză, datînd din anul 1971, este surprinsă la Văliug,  în judeţul Caraş Severin, cu ocazia concursului intitulat la acea vreme „Cupa speranţelor”, o competiţie care se adresa tuturor sportivilor pînă în 23 de ani.

Tot de pe luciul apei lacului montan şi ipostaza din stînga, a criteriului de selectare a speranţelor, din acelaşi ´71.

Echipajul de kaiak 4, K4, al Şcolii Sportive de Elevi Timişoara, pozînd pe podiumul întrecerii de 1000 metri, din postura medaliaţilor cu bronz,  în componenţa  Zeno Lache, Adrian Minoiu, plasaţi în faţă (de la stînga la dreapta), Nicuşor Eremia, Simion Şontelecan, pe rîndul din spate…

Un loc pe podium...

Următoarele două fotografii datează aproximativ din aceeaşi perioadă, în cadrul unui cantonament de pregătire la Snagov, în anul 1970, respectiv cu ocazia unei defilări în cinstea zilei de 23 august, cu grupa de kaiacişti reunită pentru evenimentul populist din 1972… Printre alţii, Zeno Lache, Roland Sadner, Helmuth Bertalomfy, George Buzelan, Nicuşor Eremia, Ion Lulariu, Ladislau Molnar, iar pe rîndul de jos Simion Şontelecan şi Adrian Minoiu… Anii au trecut, sportivii de altădată s-au răspîndit care încotro pe drumurile vieţii… Cine se recunoaşte în clişeu şi n-a fost amintit?

Tineri şi tinere, într-o ambianţă plăcută, sub sălciile de pe malul lacului Snagov. O ipostază îmbietoare a vieţii de kaiacist…

Cantonament la Snagov, în 1970

Kaiacişti pregătiţi de defilare... 23 august 1972

În fine, pe apele Begăi, în dreptul actualului ponton al secţiei de kaiak-canoe a CSŞ1, sportivul de altădată, Zeno Lache, pregătindu-se de un antrenament în anul 1970. Este nimeni altul decît profesorul antrenînd în zilele noastre, în acelaşi loc, alte şi alte generaţii. Lumea kaiacului e relativ restrînsă iar inimoşii pot fi număraţi pe degete, puţini fiind cei care mai cred în dezvoltarea acestei discipline. Bega e martor mut al multor pasiuni iscate de competiţii pe ape, dar în egală măsură o bătrînă apă suspinînd că nu este pusă în valoare la adevăratul potenţial.

Măcar va rezista oare tradiţia?

Mai multe despre actualitatea locală în kaiak-canoe, din spusele profesorului Lache, în dialogul cu titlul „Ţin foarte mult la Cupa Timişoara”, accesibil în secţiunea de kaiak-canoe a acestui ziar digital.

Sportivul din ´70, profesorul din 2011. Păstrarea tradiţiei...

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la De pe Bega, la Văliug şi Snagov… Remember foto al kaiacului local

  1. doru. spune:

    buna ziua tuturor iubitorilor al Kaiacului si a canoei,ma mandresc ca am crescut linga multi bravi kaiacisti pe lacul snagov,am facut vreo 4 luni kaiac,dar ma atras voleiul,acum antrenez o echipa de volei,as dori sa scrieti despre toti fostii sportivi ai acestui sport care au tras 500—1000—1500—-sau chiar 10000,dar obserrv ca acest lucru nu se intimpla,nu stiu de ce,chiar daca se trag din Timisoara,ar fi cazul sa nu fie dati deoparte,domnilor din conducerea federatiei de Kaiac Canoe sunt persoane care actoalmente sunt paralizati la pat si ar fi fain sa primeasca o vizita din partea voastra,cu stima multa si „HRISTOS A INVIAT”1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase × = 48