De unde până unde să fie olimpice Jocurile Europene?

Se zic multe și se denaturează și mai multe aspecte, așa că s-a auzit și asta, cum că Jocurile Europene ar fi ”mica olimpiadă”.

Dar atunci care să fie oare ”marea” Olimpiadă!? Căci nu există Olimpiadă! Ci poate Jocurile Olimpice, după caz, de vară sau de iarnă.

De parcă n-ar fi oricum de-ajuns că Jocurilor Olimpice li s-au adăugat în ultimii ani, tot de către Comitetul Internațional Olimpic, și Youth Olympic Games, ale tineretului, lansate în 2010 în Singapore cu ediția estivală iar în 2012 la Innsbruck cu cea hibernală, fără a uita și de European Youth Olympic Festival, o versiune continentală demarată tot sub patronajul CIO de la începutul anilor ’90 de Comitetele Olimpice Europene (EOC) pentru cadeții și juniorii de 14-18 ani, iată că și acestei ediții inaugurale a Jocurilor Europene i se atașează din start, în necunoștință de cauză, și eticheta ”mica olimpiadă”.

2015_European_Games.svg

 

Poate că seamănă pe undeva dar în nici un caz nu… răsare. Căci sunt deja suficiente, ba chiar puțin prea multe competiții de anvergură cu ”Olympic” în denumire, pentru a mai plasa și European Games în aceeași acoladă.

În primul rând, ca un semnificativ minus al Jocurilor Europene, lansate pe piață parcă doar pentru a uniformiza prin prezență recenta punere pe roate a Jocurilor Asiatice, Pan-Americane, Africane și Pacifice, absența unor performeri de marcă în discipline de concurs vârf de lance precum atletismul sau natația nasc evidente semne de întrebare în privința nivelului valoric real al competiției ce va lua sfârșit duminică la Baku.

Unde s-au strâns într-adevăr aproape 6.000 de competitori de pe bătrânul continent, ceea ce sugerează marea desfășurare de forțe a acestei noi întreceri, însă poate doar în plan numeric, prin abordarea a 30 de ramuri sportive, s-ar putea oarecum asemui Jocurile Europene cu Jocurile Olimpice de vară. Da, într-adevăr, sunt tot ”jocuri”, dar nici pe departe o ”mică olimpiadă”, cum s-au și apucat unii din mass-media ”centrală” să o denumească.

Sugestiv ar fi de exemplu că, în comparație cu ediția inaugurală din perioada modernă a Jocurilor Olimpice, din aprilie 1896, de la Atena, discipline precum halterele sau tenisul de câmp nu-și regăsesc locul și la European Games, fiind în schimb incluse în program ramuri precum ciclismul mountain-bike dar și BMX, fotbalul de plajă, gimnastica aerobică însă și acrobatică precum și taekwondo ori sambo. Fără lipsă de respect față de orice activitate sportivă, dar unele discipline doar adaugă la număr însă nu pot avea nici măcar în aceste extrem de diversificate vremuri greutatea și semnificația ramurilor de mare tradiție și cu impact major în rândul amatorilor de sport, discipline de forță care se arată a fi în acest caz mai mult parcă pentru a face parte din peisaj, pe când unele chiar lipsesc cu desăvârșire.

Capac la toate, parcă pentru a întuneca îndoielnica umbră în privința acestei noi competiții continentale lansată la apă în iunie 2015, ar mai fi spinosul aspect politic ținând de controversatul regim din țara ex-sovietică, tocmai Azerbaijan fiind aleasă ca gazdă a ediției inaugurale.

Desigur, sportivii își văd de prestațiile lor iar rezultatele sunt rezultate, dar European Games se conturează mai degrabă doar ca o nouă întrecere înghesuită în și așa stufosul calendar sportiv internațional pentru ca bătrânul continent să nu facă opinie separată de la aceste ”Jocuri” lansate și pe majoritatea celorlalte, neputând fi însă adăugat între aceleași paranteze cu și așa deja prea multele ”Olympic”.

Este destul de limpede că făuritorilor noii ordini mondiale le surâde enorm amplificarea cacofoniei în toate domeniile de activitate ale existenței lumești pe pământ, având destoinici pioni care să înrâurească pe albia dorită planurile croite în toate aceste sfere, cu cât mai multe și mai din plin noutăți, dar asta n-ar trebui să deregleze în asemenea hal busola încât să nu se mai poată distinge bobul de neghină.

Cu alte cuvinte, Jocurile Olimpice sunt pe piedestalul lor, iar European Games nu pot fi pomenite ca ”olimpice”, fiind momentan doar o competiție în plus, acolo, de parcă n-ar fi deja destule. Iar faptul că potențialii organizatori olandezi au declinat găzduirea în 2019 a ediției a doua ar putea spune câte ceva despre reținerile cu care este totuși perceput acest ultim demers. Și ar deveni chiar dificil, dacă nu urmărești cu oarecare atenție fenomenul, să faci distincție între Jocurile Europene și Festivalul Olimpic al Tineretului European, rezervat ce-i drept, foarte clar, sportivilor între 14 și 18 ani, și care FOTE se va derula din 26 iulie până în 1 august în 9 sporturi în aceeași zonă, la Tbilisi, în Georgia, implicate fiind atletismul, baschetul, ciclismul, gimnastica, handbalul, înotul, judo, tenis și volei.

Tot 9 erau și disciplinele primei ediții a invocatei ”Olimpiade”, Jocurile Olimpice de vară din anul 1986, de la Atena, în arenă intrând atunci participanți din 14 națiuni la atletism, ciclism – pe velodrom dar și șosea, gimnastică, haltere, înot, lupte, scrimă, tenis și tir, renunțându-se din cauza vremii la canotaj și yachting, și iată la ce diversitate s-a ajuns la binișor peste o sută de ani și în acest vârf de lance al competițiilor la scară mondială, 26 fiind ramurile în care s-a concurat la ediția londoneză din 2012 a J.O. de vară. Care n-are așadar termen de comparație și corespondent în ”Jocurile Europene”, chiar și cu toate aspectele problematice acumulate în timp în jurul edițiilor Jocurilor Olimpice și în culisele sale strategice, ținând printre altele și de contrastul amator / profesionist, comercializare, influența corporatismului și nuanțele tot mai controversate dar și străvezii ale simbolismului ritualurilor puse în scenă la ora festivităților de deschidere și închidere, pentru a nu mai reaminti de diversele scandaluri, de diferite facturi.

Cine are însă cap și ochi, poate înțelege câte ceva până și în această tot mai mare cacofonie, iar cine nu, pomenește și de alte ”olimpiade”. Mai ”mici”.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 6 = treizeci