Florin Ilie, ex-Chiajna: ”Nu era la Divizia A ce am trăit la Timișoara!”

Acum două veri, la precedenta exclusivitate in extenso acordată lui www.sporttim.ro, fostul treiar al Timișoarei, Florin Ilie, era unicul proaspăt campion național de juniori A, cu generația de ´92 pregătită de Robert Frușa, evoluînd pentru România U19 în turneul final al Campionatului European găzduit de ”tricolori”, fiind totodată și la prima și de fapt ultima convocare în lotul de seniori al ”tricolorilor”, la chiar întîia acțiune a lui Victor Pițurcă după instalarea sa. Astăzi, cu puțin înaintea zilei de 18 iunie, cînd va împlini 21 de ani, fundașul central e acasă, la Alba Iulia, după retrogradarea cu Concordia Chiajna și neconvocarea pentru acel 2-2 din Insulele Feroe, așteptînd în schimb o ofertă concretă. Inclusiv de la ACS Poli Timișoara. Care l-a contactat, dar – momentan – atît…

Florin Ilie, de la Poli Timisoara, se bucura la finele meciului cu ALRO Slatina, din etapa a XIX-a a Ligii II la fotbal, vineri, 23 martie 2012, stadion Dan Paltinisanu, Timisoara.
Florin Ilie, pe-atunci la FC Timișoara, se bucura la finele meciului cu ALRO Slatina, din etapa a XIX-a a Ligii II la fotbal, vineri, 23 martie 2012, pe stadionul Dan Păltinișanu.

 

Florin Ilie… născut la 18 iunie 1992 la Alba Iulia +1,89 metri/83 kg + campion național de juniori A în 2011, pe 19 iunie, cu FC Timișoara, într-un 2-1 în finala cu Viitorul Constanța + două jocuri pentru România U19 la turneul final din iulie 2011, contra Cehiei și Irlandei + o convocare în reprezentativa de seniori, pentru primul joc al noii investituri a lui Pițurcă, în august 2011.

+

Promovat la finele ediției 2011-2012 în Liga 1, cu FC Timișoara, care nu obținea la vremea respectivă licența pentru primul eșalon, Florin Ilie a activat în 2012-2013 la prim-divizionara Concordia Chiajna, laolaltă cu alți jucători deținuți de Marian Iancu, retrogradând însă luna trecută din elită. Ilie este momentan liber de contract…

”După ce am plecat de la Timișoara, credeam că trecerea la Liga 1 este un pas mare, iar după ce la început poate nu m-am acomodat foarte bine, ușor-ușor totuși am reușit să mă integrez și ridic la nivelul cerințelor”, ne-a spus Florin Ilie ca o concluzie de ansamblu a primului său sezon în divizia de elită, explicînd că ”am jucat doar 16 sau 17 partide, dar chiar și așa a fost o experiență bună. Acest sezon în Liga 1 este un plus pentru mine, pentru cariera mea, m-a ajutat foarte mult, și cel mai important era să am mai multe meciuri în picioare dar n-am ajuns să adun poate cîte aș fi sperat. Normal, nu mă mulțumesc cu atît, și sper să îmi îmbunătățesc evoluțiile și cresc numărul prezențelor”.

www.sporttim.ro: Ce crezi că v-a dat peste cap, să spun așa? Este un moment definitoriu care se confundă cu picajul vostru sau nu neapărat?

Florin Ilie: Probabil returul de campionat, în general, a dus la retrogradarea Concordiei. În tur am acumulat 25 de puncte și eram acolo, la locurile 8-9. În retur am avut însă o scădere, dar nu neapărat ca joc. Paradoxal, poate am evoluat chiar mai bine dar nu ne ieșea ceva în joc, în sensul că s-a schimbat ceva tactic, vroiam mai mult să dăm și nu reușeam, și de fapt primeam mai multe goluri.

– A fost și altceva care va dereglat angrenajul?

F.I.: Nu, n-a fost cazul, deoarece ca grup ne-am înțeles bine, colectivul era unit. Au fost însă și meciuri pe care le-am irosit, probabil că în ultimele etape ne-a fugit terenul de sub picioare, iar dacă triumfam în cel cu Iașiul, eram cu unul peste pozițiile retrogradante. Nu poți să spui însă că a fost un meci anume ci pur și simplu am intrat într-o pasă proastă, și s-a și văzut că abia în ultima etapă a venit și victoria.

– Care a fost impactul cu prima ligă pentru un fundaș de 20 de ani?

F.I.: La început am crezut că vom da peste mulți jucători cu clasă dar am văzut cum este să joci și nu-i ieșit din comun. E drept, avem o serie de fotbaliști de valoare și nivelul e destul de mare! Oricum, am rămas cu o experiență pozitivă, pentru că 17 meciuri sunt totuși ceva și aceste prezențe îmi oferă un plus de încredere. Și normal, orice jucător este nevoit și trebuie să se adapteze oriunde merge, indiferent de antrenamentele efectuate, că sunt noi, sau de antrenorul pe care-l are ori de mediul în care intră, și zic că m-am adaptat foarte repede – m-am integrat foarte bine în grup, în colectiv. Totul depinde însă și de antrenor, cum te vede, cum te simte. Antrenorul, se știe acest lucru, era foarte dur în pregătirea fizică, mă refer la metodică, dar asta ne-a prins foarte bine mie și colegilor mei, ca un pas înainte.

– La avansul cu care s-a impus, întrebarea e dacă a cîștigat Steaua campionatul s-au s-a văzut slăbiciunea contracandidatelor… 

F.I.: Cred că este victoria Stelei, detașat, și a avut de-a face cu unele noi metode de pregătire, ceea ce s-a văzut încă din tur, cînd a luat avans, iar apoi a jucat din plăcere.

– Ce adversari ai remarcat?

F.I.: Rusescu… Bokila… De profiluri diferite, ce-i drept. Primul te surprindea cu o execuție, pe cînd Bokila era total opus, pe forță și viteză. Asta e ceea ce am simțit pe pielea mea, niște jucători buni, buni, dar nu senzaționali.

– Simți totuși că ai fi putut oferi și juca mai mult, peste acele 16-17 meciuri, majoritatea în general ca titular?

Florin Ilie cîștiga în 2012 liga a II-a cu FC Timișoara, nepromovînd în elită doar datorită necîștigării licenței de către clubul de pe Bega

 

F.I.: Toată lumea știe ce-a fost la Chiajna, și nu că meritam eu să joc dar cred că mi se putea acorda mai multă șansă. Era urît, unul să stai, unul să joci, și în funcție de cine este suspendat, cu toate că faci o partidă bună, și tot te scoate… Încercam să mă pregătesc cît mai bine, cu speranță, și clar că puteam și mai mult.

– Crezi că e o problemă generală la noi a nu acorda suficientă încredere jucătorilor mai tineri, sub presiunea rezultatelor imediate?

F.I.: Nu pot zice că este o problemă, căci de exemplu Chiajna, Viitorul, Iașiul, erau echipe la retrogradare dar cu destui tineri, însă normal că ar trebui încurajați mai mult și uneori îți lasă un gust amar. Se acționează cu oarecare limită dar o să vedem sezonul viitor cum o să fie.

– Cum ai simțit pulsul tribunei în Liga 1, după anul de liga a II-a cu galeria Timișoarei în preajmă?

F.I.: Cea mai mare și mai frumoasă, ce n-am văzut-o nicăieri altundeva, tot la Timișoara rămîne! Nu era la Divizia A ce am trăit la Timișoara! Au fost cele mai frumoase clipe în această privință. Am jucat totuși în fața unor fani cît de cît fanatici, ai lui Petrolul, Rapid, Steaua, adică echipe care țin fruntea în clasament, dar ca la Timișoara, nu, nu… E drept, ești concentrat la joc și nu bagi de seamă, dar cînd te mai uiți totuși în jur, și vezi uneori gol, cum era la Liga 1, nu e bine. Cu fanii aproape ești de două ori mai puternic, indiferent că te încurajează sau nu, îți dă o dorință mai mare…

– Cum stai cu selecțiile?

F.I.: Deocamdată staționez. N-am fost convocat la ultimele selecții la tineret, din perspectiva faptului că n-am meciuri, dar au fost unii care au jucat și mai puțin sau veneau din liga a II-a. Aștept însă cu inima deschisă să fiu convocat din nou și, normal, dacă o să joc, o să vină convocarea din nou. Ultima oară am fost chemat la acel 1-1 în Cipru, în toamnă. Practic am pierdut un meci oficial de calificare, acesta, în Feroe. 

– A fost o convocare și la naționala mare, acum aproape 2 ani deja…

F.I.: Cantonamentul acela, care mi-a prins foarte bine. Am avut atunci un Campionat European U19, iar ulterior, la Timișoara, un sezon cît de cît bun, primul în liga a doua. Nu mă așteptam să fiu convocat la seniori, a venit ca o plăcută surpriză, căci e foarte greu să ajungi acolo. Am fost în cantonamentul respectiv, care reunea mai mulți jucători din Liga 1, apoi amicalul a fost și cu stranierii de afară. De fapt nu este chiar foarte greu să ajungi, dar este foarte greu să te menții acolo. Dar dacă o să joc, o să atrag atenția selecționerului, însă deocamdată important e să joc la club, pentru a fi convocat…

– Bun… Te vezi în următorul oficial, din 10 septembrie, în deplasare în Muntenegru?

F.I.: Sincer, zic eu, cred că da! Dacă o să joc la club, dar nu știu unde voi merge.

– Apropo de care…

F.I.: Păi suntem un grup care am avut un an la Chiajna și aparținem mai mulți de vechiul club, în insolvență, așa că suntem liberi de contract, și unde vom ajunge în proporție de 30% revine domnului Iancu. La Concordia, la final, am avut o discuție cu domnul primar, finanțator, și își dorea foarte mult să rămîn, să continui, ceea ce m-a surprins, căci antrenorul nu mă plăcea foarte mult. A fost o discuție amicală, în care am zis că m-aș întoarce într-o bună zi cu plăcere, dar n-aș mai continua acolo. Oricum, condițiile erau foarte bune, bază senzațională, cu vitaminizare și orice necesar, un loc în care poți avansa mult.

– Ce urmează, așadar?

F.I.: Sunt discuții dar nimic concret. Sunt 3-4 echipe cu care discut, știu, e deja puțin cam tîrziu, căci pregătirile o să înceapă în 5-6 zile, și sper să se contureze ceva precis.

– ACS Poli e printre cele 3-4?

F.I.: Da, am avut niște discuții, dar nu ceva concret, să mă convingă. 

– Ce ar fi necesar pentru a te convinge?

F.I.: Nu am pretenții, cel mai important este de fapt să joc, un cadru bun de pregătire, și sincer nu mă gîndesc la bani, dar în ziua de azi îți trebuie totuși un puțin. Așa că totul de ei depinde. 

 Ți-au lansat o ofertă concretă?

F.I.: Nu. Sunt 3-4 echipe prim-divizionare în discuție.

– Care crezi că poate fi problema stînd la baza contraperformanțelor naționalelor de juniori, vezi și acest 2-2?

Tineri marcatori gratulîndu-se reciproc într-un amical hibernal ACS Recaș – FC Timișoara, în iarna lui 2012, la Recaș: Alexandru Popovici, Andrei Dăruială și Florin Ilie. Toți aveau să fie pierduți de Timișoara…

 

F.I.: Poate la structura pregătirilor de la copii și juniori, căci îți trebuie niște condiții să crești, ori doar 2-3 echipe au acest bun cadru și își pun baza în așa ceva, pe cînd restul mai puțin, și se vede. Sunt tineri talentați la noi dar trebuie să îmbunătățim sistemul. Probabil și antrenamentele, pregătirea – cantonamentele. Poate nu sunt prea bine structurate, și contează și de cine ești antrenat, cine îți dă atenție foarte mare…

 Te vezi din vară la nou-promovata ACS Poli, înapoi la Timișoara?

F.I.: Sincer, mi-aș dori! Aș veni cu o satisfacție în plus, pentru clipele frumoase petrecute la Timișoara, și nu vin cu capul plecat, căci mi-am făcut treaba și m-aș întoarce pentru că am promovat pe plan sportiv și am o revanșă de luat. Normal, să revăd toată lumea în tribună, ar fi o bucurie, și cred că și alții și-ar dori la fel…

– Adică din grup, colegii tăi?

F.I.: Am vorbit cu ei dar și la ei nu e nimic deocamdată… 

– Îți mulțumim și îți adresăm ”La Mulți Ani!” în avans, cu sănătate! Altfel, cum e vacanța? Sau școala?

F.I: Acum acasă, în familie, la Alba Iulia. Cu facultatea, sunt în anul 2 la ”Sport”, la Universitatea de Vest Timișoara, și țin să termin facultatea! 

+

Pentru conformitate, iată și interviul acordat de Florin Ilie în www.sporttim.ro în urmă cu două veri, la ora jocurilor de la turneul final al Campionatului European, cu România U19:

http://sporttim.ro/articol/ilie-de-la-romania-u19-nu-la-poli-ci-cu-piti

 

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − = unu