„Memorialul Dumitru Triţoiu”, la cea de-a XIII-a ediţie

Penultima sîmbătă de septembrie a adus ediţia cu numărul 13 a tradiţionalei competiţii de copii şi juniori “Memorialul Dumitru Triţoiu”.

Turneul pe două categorii de vîrstă găzduit în amintirea fostului său jucător de clubul sud-timişorean FC Auto Timişoara, pe arena din Freidorf, s-a dovedit şi de această dată a fi un real succes. Iar pe măsura unui asemenea frumos eveniment, onorat de 15 echipe din Timişoara şi judeţul Timiş, dar nu numai, şi prezenţa unor remarcabili oameni de fotbal în ceea ce priveşte atenţia faţă de pepinierele juvenile a fost în egală măsură notabilă: Giuchici, Dembroschi, Octavian Foale… A onorat totodată cu prezenţa Ilie Triţoiu, fost jucător al clubului Auto şi verişor al regretatului fotbalist Dumitru „Mache” Triţoiu.

 

A fost o frumoasă sâmbătă a echinoxului de toamnă… Aşadar 15 echipe, cu copii din generaţiile 1999-2003, formaţii de 8 plus unu, durata jocurilor de 2×15 minute şi pachete pentru toţi participanţii.

S-au alcătuit cîte două grupe la fiecare dintre cele două categorii de concurs, cea mare, 1999-2000, fiind adjudecată de gazda FC Auto Timişoara.

Auto şi Auto II, Raris şi LPS Banatul Timişoara, CSŞ Bega şi Pobeda Dudeştii Vechi au concurat la categoria 1999-2000, iar copiii din Freidorf au ajuns în finală după 1-1 cu Raris (gol Ciorei) şi 6-1 cu Auto II, echipă secundă a respectivei grupe de vîrstă, înlocuind-o pe Spartak Gottlob, care a declinat în ultima clipă participarea.

Auto avea să cîştige apoi finala, 1-0 prin golul lui Gabriel Luminosu, în dauna lui LPS Banatul, care a aliniat însă copii cu 2 ani mai mici. Raris şi Dudeştii Vechi au ocupat locurile 3 şi 4.

La categoria mică, 2002-2003, au evoluat Auto, Electrica şi LPS Banatul Timişoara, dar şi grupările lui Murani, Atletico Arad I şi II, precum şi din Chişinău Criş respectiv CSŞ Lugoj.

În finala mare s-au calificat Auto şi CSŞ Lugoj, Electrica – LPS Banatul constituind duelul finalei mici. Gazda şi-a adjudecat sîmbătă, cu ocazia celei de-a 13-a ediţii a tradiţionalei competiţii juvenile, atît finala categoriei mai mari de vîrstă, 1999-2000, cît şi cea la 2001-2002, la lovituri de la 7 metri, după 0-0 pe parcursul celor 30 de minute jucate cu CSŞ Lugoj. “A fost o reuşită”, a caracterizat profesorul Pinzhoffer o zi de fotbal cu de toate pentru cei mici, de la minim două jocuri pentru fiecare dintre cele 15 echipe aliniate la start, şi pînă la pachete, premii, trofee, diplome şi mingi pentru concurenţi, completată cu revederi de suflet între foşti colegi ai regretatului Dumitru Triţoiu dar şi oameni de fotbal cu o reală înclinaţie spre susţinerea şi îmboldirea fotbalului de copii şi juniori din judeţul nostru.

Pescaru, Tompa sau Faimoc sunt doar cîţiva dintre foştii componenţi ai lui FC Auto şi colegi de generaţie cu Dumitru Triţoiu care au onorat cu prezenţa tradiţionalul “Memorial” anual, coincizînd cu deschiderea porţilor şcolilor, iar Gabriel LuminosuCosmin Ghiorbe, surprins primind trofeul cucerit de cei din Freidorf la grupa mai mare, şi frate mai mic al divizionarului D de la acelaşi club, Carol Taub, Gabriel Agoston sauCristian Avădanei, din generaţia 2001 şi ducînd mai departe ştacheta “clanului” Avădanei la Auto, cu Alex la Naţional Sebiş, Marius la divizionara D şi Cătălin la echipa de Municipiu, între remarcaţii lui Harry Pinzhoffer.

“Concluzia, şi după acest turneu, ar fi aceeaşi. Că talente sunt în Timişoara, şi am văzut cîţiva copii cu multe calităţi, cu potenţial. Problema se pune însă cum îi creştem mai departe şi unde ajung să joace, pentru că mai multe se desfiinţează, decît invers. Marele nostru avantaj, la FC Auto, este că îi promovăm de timpuriu la echipa divizionară de seniori a clubului nostru, măcar să ia contact cu echipa mare, să intre în atmosfera fotbalului divizionar, şi să fie încurajaţi să facă pasul de la juniorat la seniorat. Iar majoritatea echipelor de la Memorialul Dumitru Triţoiu au aceeaşi politică, şi mă bucură. Talente sunt, trebuie însă să ştim să le şlefuim şi să le lansăm spre seniorat”, ne-a explicat Harry Pinzhoffer, care a salutat prezenţa atîtor mici pepiniere locale, mulţumindu-le pentru onorarea invitaţiei.

Remarcabilă a fost şi prezenţa arădenilor de la CS Atletico, cu două echipe, ştiut fiind nivelul la care concurează galben-negrii de pe Mureş: “Ei sunt foarte bine organizaţi iar colegul meu, Alexandru Chiu, care pleacă astăzi la un turneu de copii la Szeged, a înlesnit prezenţa lui Atletico la turneul nostru, pentru care suntem foarte onoraţi. Fiind în contact cu clubul arădean şi în Interliga, colegul Alexandru Chiu şi-a făcut prieteni şi cunoscuţi şi s-a creat astfel o relaţie de prietenie între cluburi, cu invitaţii reciproce”.

Şi apropo de arădeni, în ceea ce priveşte organizarea unor meciuri de juniori, sub formă de campionat în toată regula, în deschiderea partidelor din D Arad, fapt valabil şi în cazul cărăşenilor, Pinzhoffer a apreciat că “lucrul acesta ne lipseşte nouă”, la remarca www.sporttim.ro că puţine sunt cluburile divizionare D timişene care ar avea formaţii de juniori de aliniat în deschidere, antrenorul remarcînd că “se poate şi asta dar şi interesul nu este într-atît de mare. De exemplu şi cluburile noastre divizionare C au grupe împrumutate de la LPS Banatul sau alte şcoli, pepiniere, şi nu propriile lor grupe juvenile. De exemplu Spartak Gottlob are grupe, din păcate declinînd în ultima clipă invitaţia, din motive obiective, şi ceea ce am observat este că tot mai multe sate, comune, oraşe din Timiş, se înscriu cu echipe de copii şi juniori, Recaş se înscrie, Banloc, Dragşina… Eu zic, cu mai multă implicare, interes, forurile noastre judeţene de fotbal ar putea introduce asemenea competiţii, în primul rînd pentru copii. Ar fi bine, excelent, să joace în deschidere, deşi într-adevăr nu mai este ca în trecut, pe vremea cînd eram copil de mingi şi ce reprezenta aşa ceva pentru mine, nu mai este cultul acesta, dar totuşi… Copiii s-ar simţi băgaţi în seamă, mai ales că media de spectatori e foarte scăzută la jocurile lor. Ar trebui creat un interes real în jurul jocurilor lor…”

Interes care a fost însă generat sîmbătă, la “Memorialul Dumitru Triţoiu”, gazonul din Freidorf mustind pe metru pătrat de personalităţi legate de fotbalul juvenil, şi care au decernat la final copiilor cupe, trofee şi diplome: Emeric Dembroschi, Miodrag Giuchici, Octavian Foale, consideraţi ca făcînd parte din mica dar totodată marea familie a fotbalului din Freidorf. “Nelipsit şi foarte apropiat nouă este şi prietenul nostru Ilie Triţoiu, aşa cum sunt şi alţi antrenori cu care am avut onoarea şi plăcerea să lucrez, şi de la care am avut multe de învăţat: nea Tavi Foale, Ghiţă Chimiuc, Petre Vlătănescu…”, după cum ne-a mai spus Pinzhoffer.

“În plan moral şi sufletesc a fost cu noi şi Ioan Heigel, fost director la autobaza ITA, despre care ştiu cît de mult şi-ar fi dorit să fie prezent la actuala ediţie. Domnia sa m-a sunat înainte de turneu, din Germania, şi i-am pregătit un calup de poze de la competiţie. Dumnealui şi domnul inginer Radivoi Miatov sunt promotorii clubului Auto şi bineînţeles aportul preşedintelui Miatov la perpetuarea acestei iniţiative pentru copii este primordial”, ne-a mai semnalat profesorul Pinzhoffer.

FC Auto are în pregătiri circa 40 de copii, în grija antrenorilor Pinzhoffer, Chiu, precum şi Vasko şi Al Helou, cu dorinţa alcătuirii unei grupe şi la generaţia 2004. “Un turneu foarte reuşit, de tradiţie, şi sperăm ca şi în continuare să se perpetueze această tradiţie. Mai mult ca sigur că va continua, iar meritul cel mai mare îi aparţine preşedintelui Miatov, care menţine flacăra aprinsă! Mulţumesc mult tuturor participanţilor precum şi oamenilor care ne-au ajutat, în frunte cu Flavius Nastor, care ne-a susţinut din partea DJTS Timiş cu cupe, diplome pentru participanţi, în vreme ce pachetele au fost acordate de clubul nostru”, a concluzionat Pinzhoffer, care are în lotul de 1999-2000 circa 20 de copii, cu încă 15 antrenaţi de Alexandru Chiu la 2002.

Clubul dumbrăviţean, un partener şi invitat de regularitate, n-a putut participa din motive obiective, în vreme ce AJF Timiş nu a avut nici un reprezentant în asistenţa din 2012 la frumoasa tradiţie perpetuată în Freidorf.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × patru =