Oradea în Euro top 12, Timişoara cu turnuleţe?

Bazinul "ras" de la ILSA sau jalnica relaţie a Timişoarei cu infrastructura în nataţie. Dar înotătorii chiar trebuie să se antreneze în bazine!? Nu pe uscat?

Cât vor mai răbda timişorenii să nu-i ia de guler şi ţintuiască la zid pe oribilii care au înlesnit, printre altele, dispariţia unui tradiţional bazin de înot din oraş şi sufocarea Timişoarei cu palate cu turnuleţe?

Ironia sorţii face ca pe când în Timişoara un spital de copii a ajuns să fie evacuat de clanuri dintr-o minoritate care acum câţiva ani declara pe TVR1 la o oră de maximă audienţă că şi clădirea Operei va fi vizată într-o ofensivă de conturare a centrului global al respectivei etnii pe malurile Begăi, Oradea nu cea foarte îndepărtată a izbutit să iasă la suprafaţă, spre mândria urbei de pe Criş dar şi a sportului din România, cu o reprezentantă între cele mai bune 12 cluburi din Liga Campionilor Europei la polo pe apă, iar dacă evenimentele nu au nici cea mai mică legătură unul cu celălalt, atunci o facem noi, prin a nota că în vreme ce metamorfozarea în rău a pecetei arhitecturale a capitalei Banatului n-a inclus doar urâţirea oraşului cu zeci şi sute de pălăţoaie de prost gust, cu cele mai hidoase turnuleţe şi garduri înconjurătoare, ci şi dărâmarea unui tradiţional bazin de înot în care generaţii de tineri au învăţat să înoate iar ILSA Timişoara a prosperat în poloul pe apă românesc, Oradea a avansat prin a deţine două formaţii în Superliga carpatină a sportului cu balonul pe apă iar acum s-a calificat şi în faza grupelor competiţiei numărul 1 de pe continent.

Nota bene, Timişoara, o ex-campioană naţională în această disciplină, nu mai are echipă divizionară de polo pe apă.

Mai jos, în câteva link-uri din arhiva Sporttim, punctăm din nou campania dusă de cotidianul nostru pentru conştientizarea publicului în privinţa tradiţiei de succes a Timişoarei în sporturi ca nataţie şi polo pe apă dar şi a distrugerii fizice cu bună ştiinţă a patrimoniului răpit sportului împotriva legii, loc de pelerinaj peste decenii deopotrivă pentru învăţăcei în ale înotului dar şi pentru practicanţii poloului.

Cât despre CSM Oradea, da, bihorenii vor debuta în premieră în grupele Champions League, pe 20 noiembrie, la Berlin, cu Wasserfreunde Spandau, după ce s-au calificat în dauna celor din Kazan, reuşind deja o performanţă notabilă pentru poloul românesc. Pentru conformitate, iată componenţa seriilor Ligii, cu (Grupa A) ZF-Eger, CN Atletic-Barceloneta, Jug CO Dubrovnik, Olympiacos Pireu, Primorje EB Rijeka sau Szolnoki Dózsa-KÖZGÉP şi Crvena Zvezda sau Pro Recco, respectiv (Grupa B) Galatasaray Istanbul, Wasserfreunde Spandau Berlin, AN Brescia, Partizan Raiffeisen Belgrad, CSM Digi Oradea şi Vouliagmeni NC sau VK Radnicki Kon Tiki Kragujevac.

Dar de ce să ne mai mirăm că orădenii vor fi în lunile următoare gazde ale unor puternice cluburi din Turcia, Germania, Italia sau Serbia, cu toate beneficiile pentru comunitate în întregul ei induse de o asemenea participare, căci dacă e să vizitezi oraşul de pe Criş vei putea lesne observa că bihorenii şi-au conservat spiritul locului, incluzând şi tradiţia în poloul pe apă, pe când Timişoara a fost urîţită, balcanizată, manelizată şi coborâtă prin kitsch la un nivel greu respirabil, retezându-şi numeroase puncte de reper din mai gloriosul trecut!? Iar ceea ce ni se mai pregăteşte, cu „regenerate” pieţe centrale total lipsite de suflet şi disociate de spiritul autentic al oraşului, doar pentru a fi în ton şi aliniate conformităţii gri-cenuşii a unor spaţii citadine omoloage din repulsivul monolit unional, confirmă că drumul spre şi mai rău e urmat neabătut.

Unii ies la suprafaţă în Liga Campionilor, alţii îşi lasă cu anii molozul în zona 0, după dărîmarea fără drept şi suflet a unui cândva remarcabil spaţiu de recreaţie şi sport, inclusiv de performanţă.

Una dintre consemnările din arhiva Sporttim pe tema dărâmării bazinului acoperit de înot şi polo pe apă de la ILSA:

http://sporttim.ro/inot/ilsa-anii-%C2%B480-inceputul-sfirsitului-iar-apoi-inecul-1999

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.