Un fost arbitru pledează pentru arbitri străini?

Faza pe grupe valorice a Ligii 1 începe sub semnul controversei, iscată de o minoritate care are pare-se trecere.

Nici n-au fost încă stabilite zilele și orele de disputare ale meciurilor rundei inaugurale din weekend în play-off-ul Ligii 1 dar lupta pentru titlu a și demarat prin birouri și în fața microfoanelor, iar paradoxul face ca primele discuții contradictorii să fie iscate tocmai sub pretextul evitării lor.

FCSB s-a trezit vorbind prin a solicita arbitri străini în faza pe grupe valorice a Ligii 1

Mai precis, invocând înlăturarea suspiciunilor, a discuțiilor și a presiunii mediatice, vicecampioana FCSB a propus Ligii Profesioniste de Fotbal acordarea dreptului cluburilor prim-divizionare de a solicita arbitri de peste hotare la partidele din faza pe grupe valorice, iar felul cum a explicat gruparea bucureșteană demersul prin intermediul diriguitorului ei, Valeriu Argăseală, și anume ”noi am cerut dreptul cluburilor de a se adresa pentru arbitrarea meciurilor…”, ar lăsa de înțeles că secund clasata în Liga 1 ar reprezenta o voce a mulțimii, adresându-se spre binele și în numele tuturor.

Ceea ce, prin prisma reacției majorității cluburilor participante în play-off, nu este nici pe departe valabil. Și de ce atunci doar în faza pe grupe valorice și nu în cea preliminară, din sezonul regular?

Dar o întrebare se pune mai ales pe adresa conducătorului grupării finanțate de Gigi Becali, și anume Valeriu Argăseală, care, dacă memoria nu ne înșeală, a activat ani buni ca arbitru asistent în prima divizie internă. E drept că, fiind de peste un deceniu în slujba clubului bucureștean și așadar pe alte coordonate, fostul purtător de fanion judecă lucrurile dintr-un alt punct de vedere, și cu atât mai mult cu cât n-ar avea cum să nu se prindă de el și să i se impregneze stilul lui Becali, însă i-ar fi convenit oare cândva lui Argăseală să treacă de la linie pe tușă, pentru a face loc la partide din campionatul României unor împărțitori ai dreptății din străinătate!?

Ce mesaj și câtă încredere conferă climatului general din Liga 1 acest demers al eliminatei cu 5-1 săptămâna trecută pe ”Olimpico” din Roma? Și nu cumva discuțiile sunt deja mai aprinse încă din startul fazei play-off, ca un prim măr al discordiei, prevestind parcă altele!? Ba bine că nu.

Dar un aspect major răzbate în schimb limpede și clar din toată această nouă emanație din puțul gândirii unora, justificată prin vorbele ”deasupra tuturor bănuielilor”, și anume recunoașterea publică a faptului că întrecerea Ligii 1 rulează sub spectrul lipsei de credibilitate măcar în ceea ce privește arbitrajele, știrbind din greutatea și imaginea competiției. Chiar mai mult decât atât, nu este o exagerare a aprecia că astfel se recunoaște implicit și faptul că în România este mai greu cu autogospodărirea și încrederea între semeni, corupția endemică infiltrându-se în fibra socială și cu efecte de acest gen.

Și-atunci, apropo de ultima consemnare cu caracter interogativ din cadrul acestei rubrici dedicate, cum ne-am putea oare aștepta ca prim-divizionarele să facă de exemplu front comun la unison în ceea ce privește eradicarea aberantului sistem competițional cu înjumătățirea de puncte, importat pe baza deducțiilor și recomandărilor unora din străinătate, când una dintre aceste divizionare se trezește într-un caz ținând de principii să se erijeze în vocea majorității pentru a deschide calea arbitrilor străini!?!

Dar în mod cert FCSB se crede mult mai cu moț, relevat și de impresiile aceluiași Argăseală cum că sfertul de finală găzduit în această seară de AFC Hermannstadt cu bucureștenii, de la 18:30, în Cupa României, și nu doar acest meci, dar antepenultima fază în sine, să fi fost reprogramată după încheierea play-off-ului în campionat, în pauza de două săptămâni până la finala competiției eliminatorii, când starea vremii ar fi fost cu certitudine favorabilă, diriguitorul invocând în pledoaria sa și că în ultimul act ar ajunge o trupă din grupa I valorică.

Dar până una alta, tot în județul Sibiu, și încă de la ora 20:30, mai târzie ca start al partidei, s-a putut derula aseară în bune condiții primul sfert de finală al Cupei României, câștigat, nota bene, de o formație din play-out, eliminând una din play-off, și anume Astra, nimeni alta decât finalista ediției precedente. Ori dacă învinșii la lovituri de departajare ai campaniei anterioare au putut juca mai pe seară în județul Sibiu, de ce n-ar putea oare câteva zeci de kilometri mai la sud, pe Cibin, și colegii lor de întrecere cu 6 puncte mai mult la start în faza locurilor 1-6!?!

În plus… Și dacă, să zicem, AFC Botoșani, trupă din play-out, s-ar califica pe teren propriu din sferturi în dauna ieșenilor din play-off? Și dacă Dinamo, grupare din play-out, ar accede din sferturi în dauna gazdelor craiovene, pe podium în play-off? Iar capac la toate, sibienii lui Pelici ar fi ”buturuga mică” împingând pe ghețușul patriei ”carul mare” răsturnat recent în Cupa României tot prin curtea unora din Liga 2!? Ce mari formații din play-off ar mai ajunge atunci în finală, ex-asistentule Argăseală!?!

Care Argăseală zice pe undeva ceva, ținând cont că sferturile de finală ale ediției precedente, inaugurate tot prin eliminarea unei finaliste a campaniei premergătoare, deținătoarea trofeului, CFR Cluj, ieșind din cursă la Timișoara, s-au disputat în perioada 28 martie – 1 aprilie 2017, așadar cu o lună mai târziu, însă dacă tot s-a căzut fie și inadecvat de acord asupra unei orânduiri a lucrurilor, de ce ar trebui acum FCSB să tot facă opinie separată pe mai multe fronturi!?

Pentru că răzbat dinspre trupa roș-albastră și alte săgeți, dar, dat fiind faptul că vin din tolba unora ca Mihai Stoica respectiv Gigi Becali, nici nu-și mai au rost comentariile. Individul care s-a dat din nou în stambă și pe Arena Națională prin mahalagismele în raport cu oaspeți italieni a fost în stare să abereze pe subiectul arbitrajelor și cu argumente gen ”în loc să luăm campionatul să mergem în UCL, iar fotbalul românesc, în egală măsură cu Steaua, ar avea de câștigat. Doar noi putem să intrăm în grupe pentru că suntem favoriți”, pe când patronul său omniprezent a mai dat o lovitură bisericoasă Noii Ordini Mondiale prin a solicita implantarea de cipuri mioarelor, ăăă, pardon, aplicarea tehnologiei video de judecare a fazelor litigioase de arbitraj la meciuri din proximul play-off. Și la care dintre acestea, mon cher? Bineînțeles, cel mai probabil la cele cu implicarea trupei lui Dică, formație care pare-se ar trebui să beneficieze de un statut cu totul special odată ce datele de decernare ale trofeelor se ivesc la orizont.

Dacă turma elitei se ia după tendințele și aprecierile de natură circumstanțială din tabăra secund clasatei bucureștene, alte precedente s-ar adăuga unora deja bifate în arena internă, amplificându-i degringolada în vertij. Nu sunt oare suficient de murdare și tulburi apele fotbalului autohton, încât mai trebuie iscate și alte valuri, din senin!? În orice caz, prin luarea sa de poziție, fostul asistent Argăseală a dat un exemplu și de înțeles că tocmai în cele mai mari și mediatizate curți ale arenei interne se exersează ca instrument mental dublul standard, ipocrizia și reflexologia propriului interes.

Se vede de la o poștă că e greu cu autodeterminarea și autogospodărirea în România, pe diverse paliere și la numeroase nivele, mai mici sau chiar majore, dar nu este necesar să mai completăm lista și pe nișa arbitrajului, fiind indicat în schimb să se meargă pe mâna cavalerilor fluierului autohtoni, oricât de expuși greșelii ar putea fi. Tot alții trebuie să ne facă curățenie în dezordinea ogrăzii, tot alții trebuie să scoată castanele din foc prin a fi în postura inconvenabilă nouă de a lua decizii. Să fim serioși, dar FCSB ar fi făcut acum mai bine să stea în banca ei după acel 5-0 în minutul 70, încasat în numele unui întreg fotbal românesc, că doar așa pare Stoica a distinge lucrurile, sau asta doar când îi convine…

P.S. Etapa inaugurală în play-off și play-out a fost amânată cu 7 zile, pentru sfârșitul săptămânii viitoare, conform unei hotărâri comunicate astăzi de LPF, dat fiind condițiile meteorologice nefavorabile.

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 3 = noua