Unde e marele avans atașat în vară lui FCSB?

Dată în vară drept viitoare certă campioană, care n-ar avea ce bate în Liga 1, FCSB are însă doar un punct avans spre mijlocul returului în sezonul regular.

Exagerările amplificate în vară în gargara generală și neîntreruptă în jurul roș-albaștrilor din București au bătut în acest an toate recordurile, axându-se înaintea campionatului primei divizii și apoi pe parcursul primelor sale runde pe previziunile ce legau vicecampioana ediției trecute de o defilare în toată regula spre recucerirea titlului național la capătul actualei campanii.

Atât posturi de televiziune cât și publicații naționale ”de la centru” nu mai pridideau pe-atunci cu aprecierile despre statutul de foarte mare favorită la titlu a vicecampioanei din acest an, care n-ar fi avut rival și adversar în noua ediție a Ligii 1, pe care urma să o tranșeze la pas. Nu exista nici cel mai mic dubiu în estimările respectivelor surse iar clișeul cu presupusul galop de sănătate al celor de la FCSB era obsesiv repetat. Ba chiar era șocantă nota împănată cu indubitabile certitudini pe seama statutului trupei bucureștene.

Respectivii evaluatori luaseră probabil în calcul și nivelul valoric îndoielnic al contracandidatelor vicecampioanei la zi, ceea ce ar fi mărit șansele și cota principalei favorite la onoruri, dar chiar și așa nu puteau fi lansate asemenea estimări bombastice.

Iar realitatea i-a contrazis cel puțin până acum cât se poate de crunt. Chit că întrecerea este chiar și mai modestă decât s-ar fi putut prevedea în vară, FCSB nu doar că nu s-a distanțat conform așteptărilor a numeroși formatori de opinie, dar abia că își păstrează în ultimele două etape un minim avantaj de puncte, după ce prelua șefia în runda a șasea și atingea un maxim de 6 puncte avans după cea de-a XI-a.

Se prea poate ca respectivii evaluatori de situație să fi creat în vară o foarte mare confuzie și să facă referire la presupusa desprindere a bucureștenilor doar în raport cu concitadinii lor în alb-roșu, ceea ce n-ar fi complet exclus la cât de mult se rezumă unii strict la duelul fostelor trupe ministeriale din capitală, iar acea diferență este într-adevăr de 8 puncte în favoarea celor de la FCSB, dar alte cifre sunt chiar rușinoase la pretențiile trupei oierului.

ACS Poli - FCSB 0-1 a fost în 18 septembrie una dintre cele 9 apariții din 19 ale bucureștenilor în Liga 1, aproape jumătate, în care au marcat doar un gol. Iar de-atunci au pierdut acasă cu CFR Cluj și Gaz Metan respectiv la Chiajna și Dinamo

ACS Poli – FCSB 0-1 a fost în 18 septembrie una dintre cele 9 apariții din 19 ale bucureștenilor în Liga 1, aproape jumătate, în care au marcat doar un gol. Iar de-atunci au pierdut acasă cu CFR Cluj și Gaz Metan respectiv la Chiajna și Dinamo

Astfel, duminică s-a întâmplat doar pentru a treia oară în 19 etape ca FCSB să marcheze mai mult de două goluri într-un meci de campionat din actualul sezon regular, cele 3 înscrise insolventei Pandurii egalând recordul atins în deplasările câștigate la FC Viitorul și FC Voluntari, dar în rest FCSB n-a scuturat deloc plasa în 3 runde iar în 9 apariții a făcut-o doar o dată, valabil și în cazul deplasării la codașa ACS Poli.

Mult prea mult lăudată, FCSB nu s-a impus în opt din totalul celor 19 etape iar alte patru echipe au marcat cel puțin același număr de goluri, 26, ca și vicecampionii, care au înscris numai unul în plus față de FC Voluntari respectiv șase mai mult decât timișorenii de pe ultima poziție.

În week-end se va consuma runda de la mijlocul returului în sezonul regular dar iată că, după trei pătrimi din parcursul primei faze a întrecerii, prima clasată deține doar un punct în plus față de FC Viitorul, pe teren și penalizata CFR Cluj culegând aceeași zestre precum dobrogenii, respectiv 3 în comparație cu nou-promovata din Mediaș și patru cu craiovenii.

Nou-promovata Gaz Metan s-a ținut după 19 etape la numai 3 puncte în urma celor de la FCSB într-un fotbal mioritic în care în vară s-a trâmbițat sus și tare cât de clar detașați vor fi roș-albaștrii în acest campionat!? E ca un bobârnac peste nasul respectivilor ignoranți, care supraapreciau și supralicitau valoarea și șansele secund clasatei în ediția precedentă.

Dacă ar fi fost mai ponderați în aprecieri, ar fi putut lua în calcul, din contră, posibilitatea ca vicecampioana să aibă și răspunderi într-un plan paralel la nivel continental, solicitare pe fronturi multiple la care, s-a mai constatat și în trecut, grupările carpatine nu fac lesne față, sau eventualitatea ca realimentarea unor mai vechi mariaje pe banca tehnică ori în teren să nu dea efectul scontat. Iar motive ar mai fi…

În tot cazul, oricum ar fi fost privite lucrurile, FCSB nu putea fi portretizat înaintea sezonului ca fiind calul breaz fără rival, oricât de modestă ar fi în restul ei competiția internă. Se prea poate ca bucureștenii să ia avans dar până acum nu doar că n-au convins, ci au reconfirmat senzația că sunt excesiv de mult ridicați în slăvi, și cel mai adesea gratuit. Există de fapt o saturație stârnind o veritabilă stare de vomă vizavi de proiectarea imaginii acestei formații, iar culmile absurdului mioritic par a fi tocmai atinse cu ocazia apropiatei descinderi iberice a bucureștenilor în UEFA Europa League, pomenindu-se despre un desant la meci al românilor aflați pe tărâm iberic, așadar românilor și nu neapărat steliștilor, semn că 27 de ani au trecut degeaba peste mult prea mulți și nu s-a înțeles absolut nimic, ba din contră, s-a aprofundat confuzia. La care au pus însă vârtos umărul prin exagerările și aprecierile lor bine învelite în puf tocmai subiecții acestor rânduri, supraevaluările și supralicitările fiind doar mincinoase osanale.

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.