Veniţi să-l vedeţi pe Roti!

Editorialistul nostru Ovidiu Forai a remarcat pe „Ştiinţa” o binecunoscută ştiinţă a jocului unui ex-internaţional român aflat în pragul aniversării a 50 de ani, şi care a luat-o de la capăt în alb-violet, pentru ASU Politehnica, o nou-promovată timişoreană în Campionatul Judeţean, liga a cincea. „Roti” va rotunji joi o frumoasă vîrstă, pînă atunci mai adăugînd un 5-0, sub privirile fanilor galeriei poliste, unei cariere demne de toată lauda. Dar iată creionarea realizată de Ovidiu la faţa locului…

Iosif Rotariu, ex-internaţionalul trupei de liga a cincea ASU Poli

Bate un vânt răcoros, de toamnă ce stă pitită după mijlocul de septembrie. Toate privirile sunt ațintite spre colțul terenului, unde are loc încălzirea. Se apleacă și îți verifică șireturile la ghete. Încet, meticulos. Trei-patru minute la stângul, încă pe-atâta la dreptul. Se ridică încet. Nu e vorba de vârstă, ci de efort. Tenis azi-dimineață, o miuță pe teren mic cu o seară înainte. Își ridică privirea pe teren și trage în piept aerul. Pe margine, galeria cântă neîncetat. Acum, suporterii sunt chiar la mijlocul tribunei, așa că zgomotul e uniform distribuit pe mica arenă. Își amintește că așa era și pe ”1 Mai”, în ’80, când Commando Viola nu exista, iar suporterii aveau ”sediul” la mijlocul tribunei a doua, în spatele unei vechi plase de sârmă, obosită și strâmbată ca vai de mama ei de atâta agitație. Că nici atunci druckerii nu erau îngeri. Dar el, el era tânăr, avea 18 ani și o viață în față! În fine, nu prea e timp de nostalgie, că începe meciul și mânjii ăștia din echipă trebuie struniți. Nu cu biciul, că nu e cazul, ce naiba!, doar n-o să le pretindă la liga a cincea să dea o pasă de 60 de metri cum dădea el, pe vremuri, dar nici prea mult zăhărel, că știm cum e generația facebook, dă unul un gol și postează a doua zi pe site, către ”yubi”: ”am dat-o k Ronaldo, papusha”… Începe meciul și se vede că nu prea e în apele lui. Hm, poate nu trebuia să exagereze cu tenisul și înaintea meciului… În fine, nu mai contează acum. Portarii ambelor echipe visează frumos și scorul rulează pe tabela ultramodernă ca un film suprarealist. Ce chestie, tabelă de tabelă la liga a cincea! E 0-3 la un moment dat, dar galeria cântă fără oprire. Și ”Zi cu soare…”, și ”Fie să se nască…”, și ”De la noi la Napoli…”. Pe vremea lui era numai ”Zi cu soare”, pe melodia vechilor Beatles, ”Yellow submarine”… Se face 1-3, dar ai lui ratează un penalty. Lumea oftează în tribune, dar el nu zice nimic, nu face nici un reproș. Păi, doar a ratat și Hagi, la Steaua, și câți alții!… Și Timofte la mondialele din Italia, uau, cât a durut atunci!… Aici e liga a cincea… În ultimele 20 de minute se termină benzina la ambele echipe. Oaspeții câștigă cu 5-3. Nu e mulțumit deloc, deși a contribuit la două goluri cu pase năucitoare pentru ăilalți. A mai avut și altele, dar la primire nu erau Gabi Balint, Lăcă sau Guși-gol, și e mai greu. Asta e… E prima înfrângere după patru victorii, dar nu contează, galeria cântă în continuare. Toată echipa se aliniază în fața suporterilor și cântă împreună. Unul, două, trei cântece! Așa ceva pe vremea lui nu s-a pomenit dar, uite, lucrurile se schimbă și nu întotdeauna în rău… Gata, e vremea de mers la duș. Mâine e o nouă zi.

Duminica trecută, pe 16 septembrie, am fost la meciul ASU Politehnica – Racovița, din campionatul județean Timiș, seria a III-a. La ASU Politehnica evoluează, cu numărul 5, Iosif Rotariu. Pe 27 septembrie, împlinește 50 de ani. Dacă vreți să vedeți un mare fotbalist, unul dintre cei care nu au păcălit niciodată sportul și viața, veniți pe ”Știința”.

Acest articol a fost publicat în și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 3