40 de ţări medaliate la Mondialul atletic de juniori 1. România, nu

România n-a adăugat nici o distincţie în plus în cele 6 zile ale întrecerii de la Eugene, în statul Oregon, zestrei de 20 de medalii de aur, 17 de argint şi 14 de bronz, acumulate la precedentele 14 ediţii ale Campionatului Mondial de atletism pentru juniori 1.

Lotul tricolor înregistrează astfel a doua prezenţă la rând la Mondialele de juniori 1, după cea din 2012, la Barcelona, în care nu urcă pe podium, recul manifestat în urma a 3 ediţii consecutive în care izbutea adjudecarea măcar a unei medalii de aur: Bianca Perie la aruncarea ciocanului, în 2006, la Beijing, Mirela Elena Lavric, pe 800 de metri, şi aceeaşi Perie la Bydgoszcz, în 2008, când România se situa chiar pe locul 7 în ierarhia finală pe medalii, respectiv din nou Lavric, în 2010, tot pe teritoriu nord-american, la Moncton, în Canada, pe 800 de metri. Atunci, Andrei Gag mai câştiga argintul la aruncarea discului iar Bianca Răzor încheia a treia pe 400 de metri, delegaţia carpatină încheind pe 10 în ierarhia „metalelor preţioase”.

Lotul de juniori 1 al României aliniat pe Hayward Field din Eugene a fost alcătuit din 19 atleţi din generaţiile 1995, 1996 şi 1997, printre care şi mezina Ioana Teodora Gheorghe, în vârstă de 17 ani, de la LPS Banatul şi CSM Timişoara, care a ratat la 7 sutimi de secundă pătrunderea în semifinalele probei de 200 metri. Elena Panţuroiu s-a clasat a cincea la triplusalt, cu o performanţă de 13,73 metri, la a patra încercare. Panţuroiu a adus în fapt unicele puncte delegaţiei României, acordate pentru o clasare între cei mai buni 8 sportivi în proba respectivă: 4 puncte, cu care „tricolorii” au încheiat pe poziţia a 49-a în această ierarhie, la egalitate cu alte 5 reprezentative, printre care Armenia, Belgia şi Elveţia.

Interesant este că SUA, Kenya şi Etiopia au păstrat în aceeaşi ordine status-quo-ul pe podiumul celor mai aureolate delegaţii, ca şi la Barcelona, cu diferenţa că gazdele şi-au adjudecat de această dată două medalii de aur în plus. 40 dintre cele 167 de ţări, care au aliniat un total de 1.540 de atleţi, au reuşit să urce pe podiumul de premiere, ierarhia la vârf fiind următoarea:

1. SUA               11-5-5

2. Kenya             4-5-7

3. Etiopia            3-3-0

4. Regatul Unit    3-2-1

5. Rusia              3-1-2

6. Franţa            3-0-0

7. China              2-2-2

8. Cehia              2-1-0

Alte 13 delegaţii, printre care şi ale europenelor Croaţia, Letonia, Polonia şi Ucraina, au câştigat câte o medalie de aur.

Din Europa au mai cucerit alte medalii selecţionatele din Germania, Suedia, Olanda, Norvegia, Spania, Grecia, Turcia dar şi din Belarus, Slovenia, Ungaria, cu două medalii de argint, şi Republica Moldova, pentru care Adrian Mardare s-a clasat pe locul 3, „bronz” la aruncarea suliţei, cu o performanţă de 74,46 metri.

România n-a avut nici un competitor în cele 9 probe ale ultimei zile de concurs, duminică. SUA a găzduit în premieră Mondialul de juniori 1, după ce 7 dintre precedentele 14 ediţii ale competiţiei s-au organizat în Europa, inclusiv în Grecia, Bulgaria şi Polonia.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 1

 


Ultimele articole din categoria Atletism: