Adelina Pastor, season best pe 400 la Campionatul European și calificare din serii în semifinale

Adelina Dorina Pastor, atleta în vârstă de 23 de ani formată pe pista timișoreană, a trecut cu brio de primul hop al probei de 400 de metri în întrecerea feminină din cadrul zilei inaugurale a Campionatului European de seniori în aer liber, ce se va derula până duminică la Amsterdam.

Adelina Dorina Pastor (21 ani; CSM Timişoara): locul I pe 400 şi 4x400m la Balcaniada din 21 februarie 2015, în Turcia

Adelina Dorina Pastor (23 ani), intrată în semifinalele pe 400m ale Campionatului European început azi la Amsterdam

 

Pastor, legitimată la CSM Timișoara dar de anul trecut și la CSM Craiova, a reușit astăzi după prânz cea mai bună cursă a sa din 2016 în proba turului de pistă, încheind cei 400 de metri cu timpul de 53 de secunde și 3 sutimi, reușită prin care și-a asigurat calificarea din seriile preliminare în semifinale.

Cu un timp de reacție la start de 220 de sutimi de secundă, tânăra atletă de pe malurile Begăi a izbutit o cursă care a calificat-o direct în penultimul act al probei feminine de 400 de metri, de pe locul 3 în Seria 2, înregistrând al cincilea timp în ierarhia generală a preliminariilor dintre cele 13 care au asigurat pătrunderea în semifinalele de mâine, în care vor intra în cursă și principalele protagoniste ale întrecerii.

Campionatul European de atletism outdoor pentru seniori a poposit așadar în sfârșit în premieră și în Olanda, la cea de-a 23-a sa ediție, propunând pe stadionul Olimpic din Amsterdam 44 de probe în care se aliniază 1.469 de sportivi din 50 de țări, printre care însă nu și Rusia, iar în prima dintre cele 5 zile de întreceri s-a făcut remarcată și atleta crescută la LPS Banatul și CSM Timișoara de Ioan Damaschin, care a încheiat în Seria 2 după reprezentanta în vârstă de 26 de ani a gazdelor, Nicky van Leuveren, cu 52,45 și un timp de reacție la start de 0,151, respectiv după poloneza de 22 de ani Patrycja Wyciszkiewicz, a doua în 52,79s.

Seria 1 a fost adjudecată de experimentata Christine Ohuruogu, în vârstă de 32 de ani, din Regatul Unit, cu timpul de 52 secunde și 69 de sutimi, pe când Seria 3 de o altă olandeză, Lisanne de Vitte, în vârstă de 23 de ani, cu 52,84s, însă nici o altă secund clasată în celelalte grupe de calificare n-a înregistrat un timp mai bun decât timișoreanca.

Dintre cele 20 de atlete aliniate la start în seriile preliminare pe 400 de metri, s-au mai calificat direct, în ordine, și letona Gunta Latiseva-Cudare, în 53,36 secunde, spaniola Aauri Lorena Bokesa, în 53,46s, grecoaica Irini Vasiliou, în 53,86s, și irlandeza Sinead Denny, în 53 de secunde și 95 de sutimi.

Grație timpilor înregistrați, au mai pătruns în semifinale și de pe locurile 4 și 5 în Seriile 1 și 2 norvegianca Hauge, Chigbolu – din Italia, slovaca Putalova și grecoaica Anna Vasiliou.

Marele hop este însă așteptat joi seară, când în fiecare din cele 3 serii a câte opt concurente din semifinalele probei de 400 de metri a fetelor se vor alinia la start și pretendentele la onoruri, în frunte cu două franțuzoaice dintre cele 11 competitoare care n-au alergat în calificări, și anume Floria Guei, care a înregistrat cu 50,84 un record personal prin cel mai bun timp al sezonului 2016, respectiv Libania Grenot, în vârstă de 33 de ani și care va concura în Seria 3 pe culoarul alăturat Adelinei Pastor, pe 2, deținătoare a unui record personal de 50,30 secunde și 51,33s în acest an.

Primele câte două clasate în fiecare serie și autoarele celor mai buni 2 timpi următori vor intra în finala de opt de vineri. Până atunci, primele medalii vor fi decernate în această seară, în proba feminină de 10.000 de metri, fără ”tricolore” la start, alte finaliste fiind desemnate astăzi și după semifinalele probei de 200 de metri a fetelor.

Sanda Belgyan, aliniată și ea la start în proba de 400 de metri a fetelor, a înregistrat timpul de 54 de secunde și 33 de sutimi, al 15-lea din totalul celor 19 în seriile preliminare, încheind a șasea în Seria 1 și fără calificare.

Andreea Luiza Ogrăzeanu, din acest an și la CSM Timișoara, cu dublă legitimare pe lângă CS Rapid, va alerga joi după prânz în seriile de calificare ale probei feminine de 100 de metri.

Pastor și Ogrăzeanu se numără între cele 14 atlete din lotul României pentru concursul continental din Olanda, unde ”tricolorii” aliniază la start un total de 23 de sportivi, iar Pastor este în blocstarturi și pentru calificările de sâmbătă după prânz ale probei de ștafetă feminină de 4×400 de metri.

Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Atletism: