Andreea Panțuroiu, calificată în finala la triplu salt a Mondialului

Delegația României la cea de-a XVII-a ediție a Campionatului Mondial de atletism pentru seniori în aer liber, marcată în Qatar de condițiile climaterice adverse și absenteismul din tribune, mai are 4 sportivi în concurs înaintea ultimelor 3 zile de întreceri, după ce Andreea Panțuroiu a izbutit joi seară calificarea în finala feminină de triplu salt, cu o săritură de 14 metri și 12 centimetri.

Calificările probei feminine de triplu salt au fost câștigate de Shanieka Riketts, jamaicana sărind 14 metri și 42 de centimetri încă din prima încercare, după care n-a mai apelat la următoarele două tentative disponibile. Panțuroiu a intrat în schimb în finală de pe ultimul loc de calificare, al 12-lea, din 26 de participante, românca ratând prima încercare, sărind 14,12m în cea de-a doua și 14,02 metri în ultima.

Atleta în ”tricolor” va intra în finala de sâmbătă de la ora 20:35 cu un record personal de 14 metri și 47 de centimetri, a zecea din 12 la acest capitol, cea mai bună reușită a sa în 2019 fiind 14,23m, în sezonul indoor.

Nu s-a calificat însă în finală și Andrei Gag, care a rămas la ”cota” 20 de metri și 50 de centimetri după prima încercare în seriile probei masculine de aruncarea ciocanului, în cea de-a doua înregistrând 18,91m iar pe ultima ratând-o, ceea ce l-a plasat pe locul 17 din 34 de concurenți, în frunte cu neo-zeelandezul Tomas Walsh, cu o aruncare de 21 de metri și 92 de centimetri la prima tentativă.

Tot joi seară și-a încheiat participarea la Doha și unica reprezentantă a României la ”Mondial” într-o probă de alergare pe pistă, Claudia Bobocea, care, calificată din seriile probei feminine de 1.500 de metri, s-a oprit apoi în semifinale, cu timpul 4:18,25, cel mai slab dintre cele 24 de concurente din anticamera finalei. În care cu cel mai bun timp a pătruns Sifan Hassan, 4:14,69 în contul Olandei.

Seară de joi cu puține probe în care s-au decernat medalii, Salwa Eid Naser triumfând pentru Bahrain cu timpul de 48 de secunde și 14 sutimi în finala probei feminine de 400 de metri, urmată pe podium de Miller-Uibo (Bahamas) și Jackson (Jamaica), singurele reprezentante ale Europei, două poloneze, încheind pe ultimele locuri, 7-8, și în urma a două atlete din SUA respectiv a unei alte exponente a Jamaicăi. Aur a mai câștigat și chinezoaica Gong în finala feminină de aruncarea ciocanului, urmată pe podium de Thomas-Dodd (Jamaica) și nemțoaica Schwanitz, doar medaliatele izbutind în finală depășirea ”graniței” de 19 metri, cu reușite de 19,55 metri, 19,47m respectiv 19,17 metri.

Triumfuri ale unor atlete de pe alte continente, 35 fiind delegațiile naționale care au cucerit medalii la ”Mondialul” din zona Golfului Persic, dintre care aproximativ jumătate din Europa, șase selecționate de pe bătrânul continent și locul I – aur, iar alte 12 locuri 2 și 3, pe podium. În fruntea clasamentului pe medalii după 7 zile de întreceri, SUA, cu 18, dintre care 8 de aur, tot 8 de argint și două de bronz, urmate de China (3-3-3), Jamaica (2-3-1), Regatul Unit (2-1-0) și Kenya (2-0-2), reprezentative cu mai mult de o medalie de aur în cont.

Totodată, au mai cucerit un total mai mare de două medalii și Etiopia (1-2-0), Polonia (1-1-2), Bahrain (1-1-1), Germania (1-0-2) și Canada (0-1-4). România a obținut până acum un loc 4, cea mai bună performanță ”tricoloră” la ”Mondialul” în aer liber în cele 5 ediții ale deceniului în curs, în imediata apropiere a podiumului plasându-se Alin Alexandru Firfirică la aruncarea discului.

România mai are 3 atleți care așteaptă intrarea în concurs, sâmbătă după-amiază, Alexandru Novac în seriile la aruncarea suliței, respectiv Florentina Iușco și Alina Rotaru la săritura în lungime, în calificări ale probei feminine. Finalele, în ambele cazuri, sunt programate duminică. 

Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 − unu =

 


Ultimele articole din categoria Atletism: