Atletismul ia laurii Premiilor de Excelenţă ale Timişoarei

Adelina Pastor, în vîrstă de 17 ani, multiplă campioană naţională de juniori şi medaliată în 2010 şi la Campionatul Mondial pentru juniori de la Toronto respectiv la Internaţionalele României pentru seniori, a fost primul sportiv timişorean menţionat pentru Premiul de Excelenţă al municipiului în cadrul festivităţii de astăzi din sala Consiliului Local al Primăriei Timişoara.

Sonia Olariu, badmintonista, Adelina Pastor, atleta, profesorul ei, Ioan Damaschin, şi tatăl Dianei Bulimar, cu Premiile de Excelenţă ale Municipiului Timişoara

Între două antrenamente, căci atleţii nu iau pauză, pregătindu-se şi pe zăpadă în vederea Campionatului Naţional de sală din luna februarie, Pastor şi colegii ei atleţi de la LPS Banatul şi CSM Timişoara au onorat cu prezenţa, fiind recompensaţi într-un „gest de recunoştinţă pentru efortul depus şi pentru exemplul bun oferit comunităţii”, după cum a spus în discursul său Adrian Orza, reprezentantul oficialităţilor locale recunoscînd totodată că „premiile în bani nu reprezintă nimic”, aluzie la sumele mici oferite.

Profesorul emerit Ioan Damaschin, mentorul Adelinei, în mijlocul grupului premiat, alături de blonda junioară timişoreană, a fost declarat de către municipalitate antrenorul anului 2010. Ca o caracteristică a festivităţii, unii tineri performeri menţionaţi n-au fost prezenţi, cazul gimnastei Diana Bulimar, cea de-a doua în ordinea de merit a Premiilor de Excelenţă, în numele căreia a primit placheta tatăl ei, junioara fiind în pregătiri cu lotul naţional. De fapt, la finele adunării, Mihai Costa, fost director al DJTS Timiş, actualmente „transferat” pe probleme de sport în cadrul Primăriei Timişoara, după cum a folosit termenul fotbalistic Adrian Orza, a deplîns incapacitatea Timişoarei de a păstra la cluburile din oraş juniorii deveniţi între timp seniori, vîrfuri care migrează spre grupări mai puternice sau centre naţionale de excelenţă.

Orza a subliniat că „într-o societate normală, spre care tindem, avem nevoie şi de sport şi cultură”, mulţumindu-le totodată celor din lumea sportului pentru „modul cum sprijină ideea de domeniu fără de care n-ar exista o viaţă socială normală”. În plus, a pomenit de marşarea unora pe discursul populist legat de sprijinul financiar acordat de oficialităţi sportului, din banul public, în condiţiile în care „sunt multe alte probleme de rezolvat în societate. E drept, dar noi încercăm să existe un sprijin pentru toate domeniile sociale, într-o perioadă de dificultăţi, iar adevărul e că unor sporturi le asigurăm doar cît să existe”.  Foarte elocvent, Orza a recunoscut că „sunt alte priorităţi decît sportul în România de azi şi în Timişoara”, subliniind însă că sportul nu e doar parte integrantă a spectrului social dar mai ales un rezervor de exemple demne de urmat. Inspirat, oficialul Primăriei a mulţumit şi „părinţilor care şi-au îndrumat copiii să facă sport”.

Al treilea menţionat pentru Premiile de Excelenţă dintre sportivii localnici la superlativ în ramurile individuale şi pentru performanţele internaţionale a fost Cristian Pîrghie, canotor actualmente la Centrul Naţional pentru juniori de la Orşova, deci un alt talent local pierdut pentru alte locuri. La festivitate s-a regăsit în schimb badmintonista Sonia Olariu, multiplă campioană naţională de seniori ca junioară, fiind recompensaţi în aceeaşi categorie Alexandru Diaconu, scrimer, Flavius Biea, component al reprezentativei României în semifinalele Ligii Europene de Box, alergătorul de fond Constantin Mâneran, badmintonistul Andreas Niemersheim şi înotătoarele Vasilica Bîlîceanu şi Larisa Şucan, de la CSŞ1 Timişoara.

Alţi laureaţi, în mijlocul cărora se află înaltul Emilian Dan, dublu campion mondial de navomodelism

„De-aici merg direct la şcoală” mi-a spus Robert Stemler-Rausch, unul dintre numeroşii tineri recompensaţi pentru medaliile cîştigate în 2010, în cazul său titlul mondial în karate, sportivii sosind sau plecînd la antrenamente „în sporturi grele, cu rezonanţă şi istorie”, menţiunea oficialului Mihai Costa.

Spre final, sala a fost dominată de giganţii baschetului junior local, cu fetele de la CSŞ Bega vicecampioane naţionale în 2010 la sub 18 şi sub 16 ani. Şi fotbalul a avut momentul său, imediat după prezentarea „superlativelor” în sporturile individuale, căpitanul polist Dan Alexa fiind premiat pentru „dăruirea şi calităţile de lider”, conform înscrisului de pe plachetă, iar golgeterul Ianis Zicu, venit special de la Bucureşti, pentru „momente de măiestre fotbalistică”. Zicu a primit Premiul de Excelenţă al Municipiului Timişoara, Adrian Orza spunînd despre el că în România există un singur jucător detaşat pe locul I, iar locurile 2 şi 3 nu se acordă.

Două întrebări merită totuşi adresate: de ce nu se investeşte cu adevărat în puternice cluburi municipale, care să preia talentul plămădit cu sudoare la juniori în acest oraş, şi de ce această inbalanţă în finanţarea din banul public a diverselor discipline sportive între fotbal, cu clubul său privat axat pe achiziţionarea unor jucători din alte părţi, şi „restul sporturilor”, în care în general se cîştigă mult mai multe premii interne şi internaţionale cu proprii tineri, juniori, crescuţi în acest oraş? Răspunsul dă de gîndit. Altfel, şi la anul vom elogia în festivism, ce-i drept cu vorbe adevărate dar fără acoperire, nişte tineri pe picior de plecare spre centre cu potenţial.

Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Atletismul ia laurii Premiilor de Excelenţă ale Timişoarei

  1. mariana spune:

    ne intrebam de ani de zile de ce exista bani pentru altceva pentru ca cei din conducere nu stiu ce inseamna sa nu ai copilarie si sa muncesti din greu.
    cunosc cazul atletei si sa stiti ca nu este usor pentru ea.
    dar autoritatile noastre nu stiu decat iancu si poli.

  2. opthamologist spune:

    this post is very usefull thx!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× unu = 7

 


Ultimele articole din categoria Atletism: