Atletul Silviu Nişu, deget „sucit”, nasture rupt, împins fiind afară de preşedintele Universităţii Timişoara, Mircea Chiş

Silviu Adrian Nişu, asistent doctor în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a UVT şi totodată atlet care încheia al 11-lea din 23 la start proba de 200 metri a Campionatului Naţional de seniori al F.R. Atletism, din 6 iulie 2012, alergînd pentru CS Universitatea Timişoara, a fost scos prin împinsături şi nu numai atît luni cît şi astăzi din sediul conducerii grupării studenţeşti de către însuşi preşedintele acesteia, Mircea Chiş, într-o nouă controversă umbrind sportul de performanţă de la „U”.

Nişu, un ex-vicecampion balcanic cu ştafeta de 4×100 a României, în 1997, îl suspectează pe conducătorul C.S. Universitatea de discriminare faţă de vîrsta sa, 34 de ani, în ciuda faptului că şi rezultatele recente ca sprinter îl recomandă ca fiind printre cei mai iuţi din ţară în generaţiile cu mai mulţi ani de rulaj, fiind totodată revoltat de modul în care Mircea Chiş l-a împins cu palmele în piept şi chiar în gît, smucindu-l şi bruscîndu-l, atît luni 14 ianuarie cît şi astăzi, ca modalitate de a-l da afară din biroul conducerii lui <U>, de la etajul I al căminului Bazei Sportive 1 a UPT.

Nişu, cu ocazia Naţionalului Universitar indoor de la Bacău, în ianuarie 2013

Nişu, cu ocazia Naţionalului Universitar indoor de la Bacău, în ianuarie 2013

Nişu, născut în 4 august 1978 şi activînd atît ca preparator fizic la gruparea fotbalistică de liga a patra CFR Timişoara cît şi în catedra Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii de Vest, al cărei absolvent era în 2000, n-a mai avut în aceste zile trecere şi deschidere la preşedintele clubului pentru care alerga în 11.10 secunde suta de metri a seriilor Campionatului Naţional de seniori al F.R. Atletism, în 5 iulie 2012, încheind ca unic atlet de pe Bega al 14-lea din 30 la start, respectiv în 22.56 secunde proba de 200 metri, pe 6 iulie, cînd, ca al doilea cel mai vîrstnic competitor din 23 la start, sfîrşea pe 11, fiind în schimb bruscat şi scos prin împinsături cu mîinile în piept atît alaltăieri cît mai ales astăzi din biroul preşedintelui Clubului Sportiv Universitatea, de către însuşi conducătorul acestei grupări, într-o neverosimilă schimbare de atitudine ce survine cu două zile înaintea alinierii la startul etapei I a Campionatului Naţional de sală pentru Seniori, Tineret şi Juniori I, în Bucureşti.

Vîrsta fostului vicecampion naţional de juniori I, tineret şi seniori în probe de viteză în perioada anilor 1996-´98, şi care în 4 august 2013 va împlini 35 de ani, urmînd a avea astfel drept de participare la Campionatul Mondial de veterani, ce e programat în 21 august la Torino, este percepută de diriguitorul Universităţii ca fiind înaintată pentru atletismul de performanţă, aspect pe care Mircea Chiş i l-a reproşat în aceste zile lui Nişu, conform mărturisirii sportivului, prin expresii ca „te-ai născut vedetă şi mori speranţă” respectiv „eşti zero”, în ciuda faptului că raportat tocmai la vîrsta sa viitorul veteran are timpi dintre cei mai credibili la nivel naţional între seniorii categoriei sale, şi nu mai demult decît tocmai în week-end, la Campionatul Naţional Universitar de sală de la Bacău, unde, alergînd proba de 60 de metri în 7.20 secunde, a înregistrat al 6-lea timp la nivel naţional pe 2013.

Iar luni, la revenirea de la Bacău, Nişu nici n-a fost „lăsat să vorbească”, după cum ne-a relevat astăzi, cu ocazia descinderii în biroul preşedintelui C.S. Universitatea, în ceea ce a descris-o ca pe o vizită înaintea etapei I de Campionat Naţional indoor de seniori, tineret şi juniori I, ce va avea loc poimîine la Bucureşti, şi pe care a efectuat-o conform invitaţiei lansate înaintea sărbătorilor de iarnă de Mircea Chiş: „Îmi spunea atunci <Vino după Sărbători, că Moş Crăciun soseşte mai tîrziu!>” 

Silviu Nişu, urcînd pe prima treaptă a Naţionalului de probe neclasice de pe Cluj Arena, în toamna lui 2012, s-a arătat mîhnit să constate că şi înaintea acelei întreceri preşedintele clubului la care e legitimat, Mircea Chiş, de la Universitatea Timişoara, l-a "încurajat" cu vorbele "prietene, pentru tine atletismul e istorie"

Nişu a condus în week-end, la Bacău, ca antrenor-delegat, echipa studenţilor de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a UVT, în cadrul Campionatului Naţional Universitar de sală, în care Adelina Pastor a cîştigat proba de 400 metri iar ştafeta de 4×400 metri a Timişoarei, alcătuită din Pastor, Tania Tilniac, Daiana Bobeş şi Cristina Irimia, s-a clasat a treia, însă revenirea în Timişoara i-a adus lucruri dintre cele mai neplăcute.

Astfel, după ce luni a fost întîmpinat de Mircea Chiş cu vorbele „N-am bani, n-am bani!”, în condiţiile în care, după cum explică atletul încă legitimat la CS Universitatea, participarea sa în vară la Campionatul Naţional de seniori al F.R. Atletism şi perioada ulterioară n-au costat gruparea timişoreană, în ceea ce-l priveşte pe Nişu, nici echipamentul de concurs, nici vitaminizarea sprinterului, pe care şi le-a asigurat, fiind vorba de decontarea deplasării la competiţie, evenimentele au luat astăzi o turnură ceva mai abruptă.

Furia lui Mircea Chiş a fost iscată luni de sugestia lui Nişu de a se alinia împreună cu colegul său de pistă Raymond Ioan Gulyas, un alt atlet al Universităţii, la două concursuri de profil la Bratislava şi Viena, ce urmează a avea loc în 27 şi 29 ianuarie, argumentul sportivilor ţinînd de faptul că sumele legate de transport înspre capitalele central europene ar fi inferioare prezenţei la „Naţionalul” indoor de seniori din Bucureşti. <Ce mă, tu eşti de talie internaţională!? Auzi, tu te duci la Bucureşti şi dacă este mai scump!>, astfel mi-a strigat preşedintele Mircea Chiş. E vorba de reuniuni atletice tipice acestei discipline, nimic special sau de rang înalt, chiar dacă sunt în străinătate. Şi este de neînţeles, dacă a tot repetat că n-are bani şi a spus că banii nu sunt problema mea, să ţină să concurez în locul unde este mai scump pentru club. Mi-a tot repetat <Ieşi afară!> şi m-a împins în mod repetat din biroul dumnealui, de piept, pînă m-a scos prin secretariat, pe hol”, ne-a spus Silviu Adrian Nişu.

Atitudine care l-a determinat pe ex-vicecampionul balcanic cu ştafeta de 4×100 metri a României, în 1997, să depună prompt o cerere de dezlegare de la C.S. Universitatea, în vederea unei treceri prin legitimare la concitadina CSM Timişoara: „Am înţeles că n-a putut semna ieri cererea, deoarece era la ore, şi m-am prezentat astăzi la ora 15, explicîndu-i că am venit după dezlegare. Domnul Chiş mi-a replicat că mi-o dă cînd doreşte dumnealui, mi-a spus că m-am născut vedetă şi mor speranţă şi că sunt un zero, şi m-a catalogat ca fiind fără educaţie, fără bun simţ, un mîrlan. M-a împins de piept, mi-a pus mîna la gît şi mi-a rupt un nasture de la cămaşă, uitaţi, acesta, al doilea, şi mi-a tot strigat şi azi <Ieşi afară!>. M-a acuzat pînă şi că i-aş fi rupt ceasul, cînd de fapt ceea ce s-a auzit a fost o pocnitură la mîna mea, care s-a umflat în smucitura sa, cînd încercam să-i iau mîna de la gîtul meu. Medicii mi-au făcut un film la degetul mare de la mîna stîngă. Bineînţeles că nu am ripostat la bruscările acelea, spunîndu-i doar <Nu puneţi mîna pe mine!>. Monicăi Fuchs i-am spus <nu da-n mine!> după ce aceasta a început să mă lovească repetat cu picioarele, pentru a mă scoate pe hol, mai întîi aceasta reproşîndu-mi că m-aş bate cu preşedintele în biroul ei, ceea ce este complet neadevărat, pentru că nu venisem nicidecum să mă bat şi nici nu l-am atins, iar acolo era oricum anticamera, secretariatul biroului dumnealui”.

Ca şi concluzie, Nişu aşteaptă acum diagnosticul investigaţiei la mîna sa stîngă şi încă speră de la ziua de mîine la o rezolvare favorabilă a trecerii sale la CSM Timişoara, întru a concura vineri la „Naţionalul” indoor de seniori de la Bucureşti, ţinînd acum neapărat să se alinieze la start în competiţia din week-end din Complexul Lia Manoliu, în ultimă instanţă fie şi pentru CS Universitatea, al cărui sportiv totuşi încă este.

Nişu, care în anii ´90 obţinea medalii la nivel naţional cu timpi de 10.85 pe suta de metri respectiv 21.80 pe 200 metri, pentru LPS Banatul, unde era instruit de Ute Vasiu, respectiv CSM Timişoara, ne-a mai spus că şi în toamnă a combătut discriminarea preşedintelui Universităţii vizavi de vîrsta sa, cîştigînd pe 80 metri Naţionalul de probe neclasice de la Cluj, după ce „domnul Chiş îmi spunea <prietene, pentru tine atletismul e istorie!>. Anecdotic, la înscrierea în întrecerea de la Cluj, întrebat fiind de organizatori în privinţa anului de naştere, <eşti în nouăzeci şi cît?>, au rămas surprinşi să afle că alerg reprezentînd generaţia 1978!”

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Atletul Silviu Nişu, deget „sucit”, nasture rupt, împins fiind afară de preşedintele Universităţii Timişoara, Mircea Chiş

  1. cstm spune:

    La ce mentalitate si atitudine are presedintele CS Univesitatea, de ce sa ne mai miram ca Univeritatea Timisoara este un club inexistent, aproape mort?

    Acum este de inteles de ce:
    – echipa de volei masculin e subfinantata (desi este o echipa buna cu posibilitatea de promovare)
    – echipa de volei feminin inexistenta
    – echipa de handbal feminin este ignorata si traieste in mediocritate (desi este una din cele mai titrate echipe din tara)
    … si cu siguranta exemplele pot continua

    Nu inteleg de ce uni oameni daca nu sunt in stare, indiferenti, dezinteresati, incapabili sa conduca un club de traditie, pur si simplu nu renunta? … si sa lase pe alti care sa vina cu ambiti si planuri noi sa revitalizeze Universitatea

  2. @ mircea chis spune:

    Vai de mama ta de conducator . Corect comentul lui cstm . chis , esti una din rusinile orasului .{ chis cu c mic} .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + = noua

 


Ultimele articole din categoria Atletism: