Cosmin Dumitrache, locul 3 la Balcaniada de seniori la 110m garduri. România, a treia la ”aur”, prima la puncte

Cosmin Ilie Dumitrache, hurdlerul timișorean din generația 1994, din acest an cu dublă legitimare și la CSM București, a sfârșit al treilea în proba de 110 metri garduri a celei de-a 74-a ediții a Balcaniadei de atletism pentru seniori ce a avut loc sâmbătă și duminică la Pitești, obținând astfel una dintre cele 13 medalii de bronz respectiv 28 din totalul lotului României, pentru care a acumulat și 6 puncte în ierarhia de profil dominată de ”tricolori”. Amănuntele…

Premergător Campionatului Mondial de Seniori, ce va avea loc la sfârșitul acestei luni la Beijing, în China, arena ”Nicolae Dobrin” din Pitești a găzduit în weekend cea de-a 74-a ediție a Jocurilor Balcanice rezervate atleților seniori, iar timișoreanul Cosmin Ilie Dumitrache a urcat pe podiumul probei de 110 metri garduri a băieților, locul 3, în 14,57 secunde și înaintea compatriotului Costin Dănilă, din generația 1990, al patrulea, în 14,70s.

Hurdlerul de 20 de ani Cosmin Ilie Dumitrache, campion naţional universitar pentru UVT, la Bucureşti, pe 110 metri garduri

Hurdlerul de 21 de ani Cosmin Ilie Dumitrache

 

Dumitrache n-a mai repetat așadar timpul cu care câștiga cu o săptămână înainte etapa finală a Campionatului Național pentru seniori și tineret, disputată tot la Pitești, unde se impunea în 14,33 secunde și cu un avans de 4 sutimi, după ce progresa din calificări cu 14,86s, al treilea, însă a izbutit accederea pe podiumul probei de 110 metri garduri la Balcaniadă.

Dintre atleții Timișoarei, în Trivale a mai concurat în întrecerea internațională și Adrian Drăgan, tot de la CSM și sosit anul trecut de la CSA Steaua, sportivul din generația 1990 înregistrând timpul de 48,22 secunde pe tura de pistă, 400 de metri, fără a se califica, de pe locul 10, în lupta pentru medalii, sfârșind la 22 de sutimi de ocupantul poziției a opta, care a acces în finală, unde România a fost reprezentată de mai tânărul Cristian Radu (n. 1996; de la CSM Ploiești și Farul), care se califica de pe locul 6, în 47,62s.

Adrian Răzvan Drăgan revenea pe pista din Pitești după ce săptămâna trecută se impunea acolo în etapa finală a Campionatului Național FRA pentru seniori și tineret, cu timpul de 47,81 și 6 sutimi înaintea aceluiași Radu.

Drăgan a urcat totuși pe podiumul Balcaniadei, cu ștafeta de 4×400 de metri a băieților României, și ca decan de vârstă al acesteia, ”tricolorii” încheind proba în 3:10,38, după turci și croați. În echipă au mai alergat același Cristian Radu, colegul său de generația Ursachi și mezinul Moraru, din generația 1997.

Printre laureații cu aur ai Balcaniadei din delegația țării gazdă s-au regăsit Bianca Răzor, prima în proba de 400 de metri, Florina Pierdevară la 800m, Florentina Marincu la săritura în lungime dar și arădeanul Andrei Gag la aruncarea greutății, cu un nou record național al seniorilor, de 20,96 metri, pentru care a obținut cea mai mare recompensă în rândul băieților participanți, 4.800 de euro, ca și bulgăroaica Silvia Danecova, învingătoare în cursa de 3.000 de metri obstacole, cele mai bune câte 10 performanțe la masculin respectiv feminin conform normelor IAAF fiind răsplătite cu premii pecuniare.

Balcaniada de la Pitești a constat într-un total de 40 de probe, România nealiniind însă participanți în probele probelor, la heptatlonul feminin respectiv decatlon, dar adjudecându-și totuși cel mai mare număr de medalii, 28, și anume 5 de aur, 10 de argint și 13 de bronz, la aur după Turcia, cu 10, și Slovenia, cu 6. 12 din totalul celor 16 țări participante au avut reprezentanți pe podium iar România s-a impus în ierarhia pe puncte, cu un total de 267, în fața atleților din Turcia, cu 205, și Grecia, gazdele dominând totodată atât la fete, cu 138 puncte față de 89,5 ale Greciei, cât și la bărbați, cu 129, față de Turcia, cu 119.

Cei 385 de atleți, dintre care 212 la masculin, au provenit din 16 țări, și anume Albania, Armenia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Georgia, Grecia, Israel, Muntenegru, Moldova, Macedonia, România, Serbia, Slovenia și Turcia), Balcaniada constând în 4 reuniuni iar premierea atleților fiind oficiată de campioni și medaliați olimpici ca de exemplu Iolanda Balas Soter sau Gabriela Szabo.

Locuri secunde la Balcaniadă au obținut pentru gazde Marian Câmpeanu, pe 100 de metri și la 200m; Attila Nagy la 400m garduri; Angela Mogoșanu la 400m garduri – feminin; Alin Firfirică la aruncarea discului; Ioan Zăizan la 1.500m; Cristina Bujin la triplu salt; Ancuța Bobocel la 5.000 metri, precum și ștafetele feminină respectiv masculină, la 4×100 metri. Echipa României a avut în componență tineri medaliați la Campionatele Europene de Tineret de la Tallinn, și anume Bianca Răzor, în proba de 400 de metri, și Alin Firfirică la aruncarea discului, respectiv la Campionatul European de Juniori 1 din Suedia, la Eskilstuna, unde Florentina Marincu a devenit luna trecută campioană europeană la săritura în lungime și medaliată cu bronz la triplusalt, iar Andrei Toader, la aruncarea greutății, vicecampion european, vicecampioni mondiali universitari la Gwangju fiind Alexandru Soare pe 10.000 de metri și Andrei Gag la aruncarea discului.

Dintre mai tinerii atleți de pe malurile Begăi, care aspiră la locuri în reprezentativa de seniori, cele mai recente participări au survenit atât la etapa finală a Campionatului Național de Seniori și Tineret, derulată cu o săptămână înainte la Pitești, cât și pe plan internațional. Astfel, Ioana Teodora Gheorghe a urcat mereu pe podiumul categoriei mai mici de vârstă, sprintera din generația 1997 intrând cu 12,13 secunde în finala pe 100 de metri și încheind în 12,05s pe locul 4 la general respectiv 2 la tineret, respectiv în 24,36s pe 200 de metri, 3 la Tineret și 5 la general.

Gheorghe se alinia la Pitești după prezența în lotul României la Campionatul European de juniori 1 din Suedia, unde, luna trecută, la Eskilstuna, se califica în semifinalele probei de 100 de metri cu timpul de 11,93 secunde și înregistra un 12,18s în penultimul act, al 23-lea timp din 24 la start.

Pe plan internațional a alergat recent, la mijlocul lunii trecute, și Cristina Daniela Bălan, tot de la CSM Timișoara, mai exact la Campionatul Mondial de Cadeți din Columbia, la Cali, unde a înregistrat în seriile probei de 400 metri titmpul de 57,08 secunde, fără a se califica, urcând însă în finala la 4×400 metri de ștafetă mixtă, dintre fete și cu Andrea Miklos, în care România s-a clasat a opta și ultima, în 3:31,94.

Pe podium la Pitești, în săptămâna precedentă Balcaniadei, a urcat și Andrei Ionuț Bărbuț, atletul din generația 1994 la CSM Timișoara sfârșind al doilea la tineret în etapa finală a Campionatului Național de Seniori și Tineret, 14:54,49 pe 5.000 de metri – și locul 6 la general, respectiv primul la Tineret pe 10.000 de metri, în 31:43,20, și al patrulea la general.

Revenind la întrecerea încheiată aseară, la Pitești au fost prezente cu ocazia Balcaniadei de seniori și peste 30 de personalități din elita mondială a atletismului și președinți de federații naționale: Vicepreședintele IAAF Lord Sebastian Coe – Marea Britanie, Președintele Asociației Europene de Atletism Svein Arne Hansen, Președintele ABAF Dobromir Karamarinov – Bulgaria, Vicepreședinte IAAF Dahlan Jumaan AL HAMAD – Quatar, membru al Consiliului IAAF Ahmed Al Kamali – Emiratele Arabe Unite, Vicepreședintele Asociației Europene de Atletism Frank Hensel – Germania, membru al Consiliului Asociației Europene de Atletism Marton Guylai – Ungaria, Președintele Federației Nigeriene de Atletism Solomon Ogbah, Președintele Federației Australiene de Atletism Brian Roe.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Atletism: