Fără exagerare, o exclamație bombastică se pretează. Extraordinar! Timișoreanul Silviu Nișu, abia ”aruncat” de timișorenele CSU și CSM, acum la Rapid și Olimpia București, vicecampion al lumii pentru România la World Masters Games

A ajuns să se alineze pentru România la cea de-a opta ediție a Jocurilor Mondiale Masters doar pentru că, în urma multor șicane, a găsit pe ultima sută de metri înțelegere la CS Rapid și Olimpia București, ce l-au legitimat după un mizerabil tratament din partea CS U Timișoara și a ușii închise ulterior de CSM Timișoara, legitimări cu care a putut fi inclus în lotul atleților veterani ”tricolori”, și a devenit aseară, de ziua sa de naștere, la 35 de ani, vicecampion mondial în proba de 100 metri de la Torino. Silviu Nișu nu e Usain Bolt, cum îl tot ironiza, printre multe alte răutăți, ex-președintele său Chiș, dar a scos 11.11 pe sută, al doilea în lume la Masters!

Acest remarcabil subiect a cărui primă finalitate s-a consumat aseară în Piemont l-am tot înfățișat opiniei publice, iar întregul său istoric inclusiv cu iz penal îl aveți la finele consemnării, dar acum trebuie notat că sportul timișorean a dat pur și simplu cu piciorul unui ”fiu” al său, care activează și la Facultatea de Educație și Sport a UVT respectiv CFR Timișoara, precum și potențialului veleitar al unui sprinter care a fandat elegant, prin exemplul faptei, ignorante și discriminatorii remarci gen, printre altele, ”atletismul e pentru tine istorie”.

Silviu Adrian Nișu, al doilea în lume de ziua sa de naștere, la 35 de ani, 11.11 pe 100 metri la ediția numărul 8 a World Masters Games, de la Torino, una cu zeci de mii de sportivi la start. Nișu a concurat pentru România nu ca atlet al CSU sau CSM Timișoara, care i-au întors spatele, ci adoptat fiind în timp util pentru înscriere de bucureștene

 

CS Universitatea Timișoara a mai făcut astfel un deserviciu arenei locale și prestigiului acesteia, retezând prilejul ca orașul nostru să se poată mândri în bilanțul anual cu un medaliat în plus la nivel mondial, mândrie pe care de fapt n-ar fi meritat-o.

Remarcabila întorsătură a poveștii dezvăluie totodată cât de retrograde sunt unele atitudini obtuze din bătătura neaoșei Timișoara, împinse din rea voință până și la a influența alte cluburi din țară, gen CS Farul, să nu îl coopteze pe potențialul ”mondialist”, și explică de ce sportul timișorean suferă de fapt profund, în ciuda unor aparențe care ar părea să înfățișeze contrariul.

Mai mult, înainte de a trece la faptele în sine de la Torino, până și mass-media se face părtașă la revoltătoarea atitudine a unuia ca președintele CS Universitatea, unele entități, solicitate de atlet să aducă la cunoștința publicului piedicile la care a fost supus pentru a putea la urma urmei concura, considerând subiectul ca fiind colateral și lipsit de semnificație pentru audiență. Probabil acum, ca loc 2 pe 100 de metri la Jocurile Mondiale Masters, întrecere strângând zeci de mii de sportivi din majoritatea țărilor lumii la o competiție cu 30 de discipline în program, Nișu ar putea deveni mai ”interesant”. Remarcabil e că Nișu a încheiat al doilea din 7 deși a fost cel mai în vârstă dintre finaliști, aspect care poate cântări la o probă de viteză gen 100 metri.

Dar pur și simplu aceasta este fața nefardată a societății în care trăim, alte comentarii fiind de prisos.

Nișu a devenit așadar vicecampion mondial la categoria de vârstă M30, adică a sportivilor între 30 de ani împliniți dar mai mici decât 35, în chiar ziua în care aniversa 35 de primăveri, fiind cronometrat pe pista arenei Primo Nebiolo din Corso Trapani cu 11.11 secunde pe 100 metri, recordul său personal fiind 10.80.

11,11 secunde pe sută la 35 de ani, cu zeci de ani în fața sa pentru a tot concura la categoriile până spre 100 de ani ale competiției Masters, aceasta înseamnă ca atletismul să fie istorie pentru Silviu Adrian Nișu. Nu, nu, sportul va deveni curând istorie pentru susnumitul Chiș.

O palmă însă și pentru CSM Timișoara, care i-ar fi putut lesne deschide o portiță, dacă ar fi vrut cu adevărat, dar un salut totuși, în acest caz, pentru Municipalitate, care a încercat să pledeze și medieze pentru ”refugierea” atletului la CSM, în urma ridicolei situații iscate de CS Universitatea.

”Ce mă bucură mult este că am cel mai bun timp de la categoria mea, M35, căci la ora probei aveam 35 de ani”, ne-a spus Nișu în exlusivitate, reamintind că, în conformitate cu confirmarea inițială din partea organizatorilor, a avut acceptul de a alerga la grupa 35-39, răspuns prin e-mail asupra căruia însă s-a revenit.

”Deci aș fi câștigat M35 și aș fi fost campion mondial la vârsta mea! Dacă aș fi răutăcios, aș putea face și o asociere! Cu Pau Giovanni, câștigătorul de la M35! După cursă, i-am spus că de data asta a avut noroc pentru cele două zile ale mele, deși nu au procedat corect cu mine, și că ne vedem ”la prossima”. După ce m-am îndepărtat de el, a spus „din parti””

Silviu Nișu ne-a mai spus că ”aștept cu nerăbdare proba mea favorită, 200 metri, și promit că am să-l alerg pe canadian!” Care Alexandre Gbaguidi, născut în 1981 (32 ani) l-a devansat cu 13 sutimi, câștigând în 10:98. Pe 3 a sosit australianul Michael Dotti, în 11.46.

La ”mare înălțime” au fost și alți componenți ai lotului de 6 atleți ai României, chiar dacă au participat la… lungime. Astfel, Adrian Neagu, la categoria M60, ca decan de vârstă al echipei, a reușit 5,57 metri la săritura în lungime, medalie de aur din totalul de 15 concurenți. Iar Dumitrache, la categoria M35, tot locul I, cu 6,46, a câștigat la un centimetru, devansându-l pe cehul Thomas Zelezny.

Vom reveni pe seama probei de 200, din week-end, unde Nișu s-ar putea revanșa în fața lui Gbaguidi.

Dar iată peripețiile lui Nișu pentru a ajunge să concureze într-o întrecere mondială în care a încheiat la 13 sutimi de ”aur”.

În cadrul avancronicii consemnate de noi sâmbătă sunt inserate și celelalte ”episoade” ale unei povești devenite remarcabilă: http://sporttim.ro/atletism/ilustrata-din-italia-de-la-jocurile-mondiale-masters-pe-adresa-presedintelui-cs-universitatea-timisoara

 

Acest articol a fost publicat în Atletism, Exclusiv și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × = 21

 


Ultimele articole din categoria Atletism: