Ioan Damaschin, despre eleva sa Adelina Pastor (CSM Timişoara), a şaptea la Mondial cu ştafeta 4x400m a României: „Toate cursele ei de 400 au fost la un plafon foarte ridicat şi cu câţiva timpi sub 52 în ştafete”

Antrenorul emerit Ioan Damaschin, de la LPS Banatul şi CSM Timişoara, a punctat câteva consideraţii în privinţa evoluţiei elevei sale, Adelina Dorina Pastor, la cea de-a 14-a ediţie a Campionatului Mondial de atletism pentru seniori de la Moscova, dar nu numai.

„Adelina a mers exact cum mă aşteptam, ba chiar s-a autodepăşit; a fugit foarte bine şi a schimbat în primele 3, cu diferenţă minimă! Credeam că va fi mai bine în ansamblul ştafetei dar Lavric a avut ceva probleme la spate şi în proba de 800 de metri, şi a pierdut foarte mult pe schimbul ei. Dacă schimbau ştafeta, cu siguranţă puteam încheia pe 5, la bătaie cu Franţa. Timpul ştafetei de 4×400 metri este remarcabil iar de la Jocurile Olimpice de vară din anul 2000, când se clasa pe locul 6, acesta este cel mai bun – 3:28,40, cel mai bun din ultimii 10 ani”, a explicat Ioan Damaschin în privinţa locului 7 ocupat sâmbătă de ştafeta de 4×400 metri a fetelor României în finala probei, din penultima zi a Mondialului.

„Adelina şi-a făcut cu brio datoria şi locul 7 este mai mult decât meritoriu într-o finală tare. Italienii au pierdut băţul iar şi pe americani, care au intrat pe alt culoar, i-ar fi putut descalifica. Au părăsit culoarul şi sunt nişte reguli, să nu uităm că Adelina a călcat numai pe linie şi au descalificat-o la Campionatul European de juniori, când era vorba de o medalie. Una peste alta, locul 7 în lume este remarcabil, iar dacă am avea tot aşa, câteva finale şi la Rio de Janeiro, ar fi extraordinar”, a continuat Ioan Damaschin.

Punând rezultatul în contextul întregii participări de 9 zile a delegaţiei României, cu un lot de 18 atleţi, acesta „este cu atât mai valoros, fetele s-au autodepăşit, mai ales în conjunctura absenţei lui Moroşanu. Altfel, timpul era mult mai valoros. Lipsind, locul 7 este cu atât mai valoros, iar eu mă consider foarte mulţumit, din partea mea, felicitări”.

Revenind la prestaţia Adelinei Pastor, ca punct culminant al unui sezon plin şi bun, „toate cursele ei de 400 au fost la un plafon foarte ridicat şi cu câţiva timpi sub 52 în ştafete, are 7-8 cu start de jos. Îi mai trebuie însă o cursă, să reuşească baremul, iar dacă îl atinge, intră în sfera marilor performere din lume, şi împreună cu Bianca Răzor poate tinde spre marea performanţă. Cu ştafeta trebuie să te situezi între primele 16 să poţi pleca la Jocurile Olimpice, iar fetele sunt de-acum între primele opt. Cu acest rezultat, chiar şi dacă Jamaica n-ar fi fost descalificată, şi astfel tot intram pe 8, putem spera la un rezultat cel puţin la fel de bun la Olimpiadă”.

Adelina Dorina Pastor vizează în continuare atingerea baremului B de 52,35 secunde pe 400 metri, suficient în cazul ei, fiind vorba de o atletă în vîrstă de 20 de ani şi în primul sezon la categoria tineret, pe când baremul A, în cazul seniorilor, este 51.75 secunde.

În ansamblul competiţiei, „s-a înregistrat o schimbare în mai multe probe şi datorită schimbului de generaţii – au apărut atleţi tineri. A fost japonezul cu 10.01 pe sută la 17 ani, chiar dacă nu s-a calificat, iar până la Rio de Janeiro se mai pot schimba foarte mulţi participanţi. Au ajuns medaliate şi naţiuni mai mici dar cu atleţi care nu se antrenează acolo, loco, ci de exemplu în SUA. Şi americancele au aliniat sportive mai tinere, care vor fi însă mature la Jocurile Olimpice, dar în general este foarte greu să pătrunzi în anumite sfere valorice, mai ales la sprint. Şi în această lumină trebuie văzut timpul reuşit de fete la 4×400 metri. Am observat de exemplu un suliţaş performant de culoare, şi cine-ar fi văzut aşa ceva acum cîteva ediţii!? S-a înregistrat o uniformizare, nu mai sunt africanii doar la anumite probe specifice, globalizarea a schimbat foarte mult, iar din 2005 au încercat pe mai toate probele. Iar ruşii au pregătit o generaţie care nu credeam că va ieşi atât de tare în evidenţă. Au survenit deja multe răsturnări de situaţie şi cred că vor apărea şi mai multe, va fi o altă ierarhizare, dar continui să cred în talentul înnăscut, extraordinar. Cine are noroc şi găseşte perla, mai ales că informaţia circulă acum mult mai rapid, fiind accesibilă aproape fiecăruia, va şi culege roadele. M-am uitat şi la antrenori, şi mai toţi sunt în vârstă, cu câteva excepţii, şi cred că mai trebuie să vină şi vremea celor tineri, cu dorinţă de afirmare, dar trebuie să se mişte foarte repede!”

Întrebându-l dacă România are adaptabilitatea de a face faţă noilor provocări din atletismul mileniului III, antrenorul emerit Ioan Damaschin a amintit un aspect care consideră că ar necesita o imperioasă reconsideraţie: „Recompensele pentru performerii noştri sunt foarte mici iar tentaţiile sunt mari. De exemplu titlurile de campioni naţionali şi locurile 2 nu se mai plătesc, iar sportivii, pe bună dreptate, sunt foarte decepţionaţi, pentru că partea financiară totuşi primează. Pe vremuri, la performanţe majore, mai primeai chiar şi o casă, sau altceva, pe când acum banii sunt atât de puţini, iar cluburile nu mai au voie să efectueze premieri, şi nu e doar cazul atletismului. Probabil, sportivii vor trata Naţionalele fără consideraţie iar dacă nu se schimbă legislaţia, iar batem pasul pe loc. Mereu o luăm binişor într-o direcţie şi apoi ajungem să facem doi paşi înapoi…”

* În atletismul autohton urmează pe 24-25 august Campionatul Naţional de seniori, în care Adelina Pastor va fi menajată după cursele de pe Luzhniki, iar în 31 august, în Franţa, competiţia Decanation, cu Pastor, Bianca Perie şi orădeanca Dorina Korozsi reprezentând echipa balcanică, după care vor urma Jocurile Francofone.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism, Exclusiv și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ opt = 14

 


Ultimele articole din categoria Atletism: