O timişoreancă aleargă maratonul la ora 0:00, de Revelion

O remarcabilă poveste de… Crăciun. O tânără din Timişoara care după ce a biruit în marea încercare de a da jos surplusul de kilograme, nu mai puţin decât 55, s-a aliniat cu succes în 2011 la câteva cunoscute concursuri de semimaraton, pe distanţa de 21,1 kilometri, va alerga duminică 1 ianuarie primul maraton din calendarul internaţional IAAF, Neujahrsmarathon din Zurich, a cărui a opta ediţie păstrează tradiţia orei de start la miezul nopţii, odată cu intrarea în noul an. Aşadar 42,2 kilometri în miez de noapte, iarna, în Elveţia… Pe când concitadinii ei vor ridica paharul la ora 1 a României, Codruţa Damian va face primii paşi în întâiul maraton pe 2012.

Codruţa Damian, a treia între amatoare, la categoria 19-34 ani a Crosului Loteriei Române: sosită din simpla bucurie de a face mişcare, mai exact prin alergări... Urmează maratonul Anului Nou!

Nu este o cunoscută sportivă de performanţă, nu pune primul picior în faţă pentru a trece mai întâi pragul unui birou în care să semneze un contract profesionist cu destule zerouri la final, asta înainte de a atinge vreo minge pentru culorile respective, şi bineînţeles că are de achitat o sumă deloc de neglijat doar pentru dreptul de a se alinia la startul maratonului, dar Codruţa Damian oferă poate exemplul perfect al aspiraţiilor iubitorilor de mişcare, sportivi amatori ce-şi măsoară forţele în primul rând cu ei înşişi. „La început am făcut plimbări tot mai lungi, după care am început alergările, crescând treptat numărul şi ritmul lor”, s-a destăinuit temerara vizavi de modul cum a atacat iniţial numeroasele kilograme în plus. Iar de la acei primi paşi la alinierea într-una dintre cele mai neortodoxe curse din calendarul alergărilor de anduranţă n-a mai trecut mult…

Tentativa Codruţei este cu atât mai remarcabilă cu cât timişoreanca a ales să alerge primul maraton dintr-un şir de curse de anduranţă pe care şi-l doreşte cât mai lung atât la ora Revelionului, particularitate ce-l plasează între cele mai inedite şi provocatoare din calendarul AIMS, al Asociaţiei Internaţionale a Maratoanelor şi Curselor de Distanţă, cât şi în urma grelei bătălii de a redeveni tânăra mişcându-se în voie, după ce prin perseverenţă şi voinţă a slăbit zeci de kilograme.

Damian se numără printre cele 48 de femei din totalul celor 170 participanţi înscrişi până la această oră la Maratonul Anului Nou, pe distanţa de 42,2 kilometri, alături de alţi 147 în proba la semimaraton, pe 21,1 kilometri, şi încă 110 la ştafeta de 4×10,5 kilometri. Organizatorii găzduiesc startul precum şi linia de sosire la restaurantul Unterrohr din Schlieren, în Zurich, ora de pornire pentru maratonişti coincizând cu miezul nopţii, la câte un sfert de oră pornind mai apoi şi semimaratoniştii respectiv primul schimb din ştafete. Urcuşul traseului are 60 de metri diferenţă de nivel, suprafaţa de alergare fiind 95% pe potecă, pe porţiuni neiluminate, ceea ce implică includerea în vestimentaţia tipică a alergătorilor de anduranţă şi a unei lanterne de frunte.

Taxa de participare este de 60 franci elveţieni, plus alţi 15, opţionali, pentru medaliile comemorative, ce vor fi înmânate în cadrul festivităţii de premiere de la ora 4 dimineaţa. După care se va lăsa cu un festin culinar stropit cu şampanie şi legarea de amiciţii… Ce poate fi mai frumos?

Damian, care pe 2 octombrie se clasa pe podiumul categoriei sale de vârstă la Crosul Loteriei Române, intrând implicit în posesia unui premiu pecuniar, şi care a practicat tenis de masă, tenis dar şi badminton, adică mai tot ce ţine de fileu, a avut o viziune, o scânteie gen Forrest Gump, alergând în vara acestui an o cursă de seară, scurtă, pe 4 kilometri, la Klagenfurt: „Ulterior cursei mele a fost semimaratonul aceleiaşi competiţii, şi am fost spectatoare a unui impresionant eveniment. M-a mişcat şi mi-am spus că aş dori să particip şi eu activ la aşa ceva… Erau acolo tarabe cu produse din lumea atletismului, echipamente, diverse, şi am văzut reclame la maratonul Vienei din 2012. Mi-a plăcut ideea, că vreau să-l alerg, şi de-atunci m-am apucat de alergări. Am fost deja la semimaratonul Budapestei, apoi la cel din Novi Sad şi l-am inclus în plan pe cel de la miezul nopţii, de Anul Nou, în Zurich”. Ca rezultat, Damian parcurgea cei 21,1 kilometri ai semimaratonului Budapestei, în luna august, în 1h53 minute, un timp bun pentru un debutant într-o asemenea probă, încadrat între rezultatele respectabile între cunoscătorii acestui gen de mişcare.

Damian a fost prezentă marţi seară între cei 16 pasionaţi de mişcare şi amatori de alergări ai clubului timişorean alergotura.ro, cărora li s-a destăinuit despre modul în care va începe anul 2012. Fiind la primul său maraton, o mare provocare în sine, lăsând la o parte particularităţile sale în acest caz, şi anume condiţiile climaterice în miez de noapte într-o ţară alpină, ora de start implicând şi aspecte legate de bioritm, Codruţa Damian s-a întrebat şi care ar fi cea mai bună alimentaţie în ziua dinaintea cursei, pe 31 decembrie. La reuniunea tinerilor de la Alergotura s-au aflat şi Geanina şi Alin Tănase, reprezentanţi ai clubului sportiv Alternative, timişoreanul în vârstă de 38 de ani şi care în 2011 a înregistrat un remarcabil 2h46 minute în primul său maraton, cel al Vienei, împărtăşindu-i din experienţa acumulată şi dându-i sfaturi utile, ca între colegi ai micii dar sufletistei branşe a alergătorilor de distanţă lungă.

Dar Codruţa Damian nu s-a alăturat grupului de la Alergotura doar în această a treia reuniune de socializare a clubului, ci şi cu ocazia Maratonului Timişoarei, pe 9 octombrie, când a îmbrăcat tricoul galben al membrilor care au răspuns prezent iniţiativei de strângere de fonduri caritabile pentru orfelinatul Valea Plopului. Aşadar mişcare şi totodată o faptă bună cu gândul la cei mai vitregiţi dintre noi, cei de la www.alergotura.ro reliefând pe portalul oficial al clubului reuşita iniţiativei lor: „Felicitări tuturor participanţilor (90 nouăzeci am fost) indiferent de timpul obţinut, rezultatul vostru e minunat! Nu oricine face ce-aţi făcut voi. Pentru orfanii de AsociatiaProVita am adunat peste 10.000 lei. Să fie primit! Parte din ei au fost adunaţi cash la înscriere şi donaţi prin virament, restul donaţi direct de voi înspre ei. Pentru o campanie pusă la punct în 3-4 zile, ce a durat 3 săptămâni, noi suntem mulţumiţi. Mai ales că peste 7000 de oameni au aflat despre realizările de la Valea Plopului. Din 179 de persoane care au terminat cursa la Timişoara, noi să fim atât de mulţi iar e o mare realizare! Mulţumim şi puiului de alergotura ce s-a desfăşurat la maratonul Bucureşti. Am făcut sute de poze şi filmări cu voi. Prietenilor voştri le-ar plăcea dacă i-aţi tăg-ui şi pe ei în pozele ce se află la acest link. Iar timpii obţinuţi de fiecare îi găsiti la acest link. Ne cerem scuze faţă de cei care n-au fost 100% de acord cu noi, şi promitem să fim mai buni data viitoare. Felicitări şi mulţumim încă o dată tuturor ce şi-au depăşit unele limite prin acest eveniment! Continuăm să alergăm, alăturaţi-vă şi voi…”

E de prisos de spus că pentru alinierea la un maraton sunt necesare zeci şi zeci de ore de antrenament, în cele mai multe dintre cazuri pe cont propriu, ceea ce implică mult efort şi timp, plus atenţia la detalii ţinând inclusiv de încălzire, perioada de refacere, alimentaţie şi hidratare, câte şi mai câte, cu atât mai delicate cu cât sunt abordate de sportivi amatori, dornici să facă mişcare şi să-şi descopere propriile limite. Dar tocmai în aceste provocări stă şi farmecul încercării, trecerea liniei de sosire fiind momentul cel mai savuros şi poate de neegalat. Moment şi al înfiripării gândurilor către… următoarea cursă.

Succes Codruţa şi felicitări pentru iniţiativa şi exemplul oferit, pilduitoare întru subţierea sedentarismului ce ne afectează vieţile şi îmboldirea amatorilor de mişcare în a-şi testa nebănuitul potenţial. De fapt, Codruţa Damian a şi învins deja prin temeritatea de a se alinia la un asemenea start. A câta va încheia este absolut irelevant, legea nescrisă a maratoniştilor spunând că a sfârşi pe picioare o primă încercare pe 42,2 kilometri, indiferent de timpul înregistrat şi fie chiar şi pe ultimul loc, constituie un succes în sine.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism, Exclusiv, Sport de masă și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu + = 8

 


Ultimele articole din categoria Atletism: