Record de țări participante la Timișoara, 30, la Campionatul European de 24 Ore Alergare din mai. O săptămână mai apoi, Internaționalele de Atletism ale României

Prima ediţie găzduită de România a unei competiții continentale de atletism intră pe ultima 100 de metri, Campionatul European de 24 de Ore Alergare de la Timişoara urmând a atrage pe 26 și 27 mai un număr record de ţări participante. La competiţie vor fi prezente 30 de ţări, reprezentate de 180 de atleţi. În România va sosi şi deţinătoarea recordului mondial feminin la proba de 24 ore alergare, poloneza Patrycja Bereznowska (259,991 km). Iar o săptămână mai apoi, tot în jumătatea vestică a țării, Cluj va fi gazda celei de-a 63-a ediţii a Campionatelor Internaţionale ale României, o ediţie care îşi propune să deschidă drumul Grand Prix-urilor de atletism din România. Dar iată spicuiri pe rând pe marginea ambelor concursuri…

În urma finalizării înscrierilor la Campionatul European de 24 de Ore Alergare ce va avea loc peste 5 săptămâni la Timișoara, în capitala Banatului vor fi prezenţi 180 de atleți din 30 de țări europene: Germania, Bosnia și Herțegovina, Irlanda, Cehia, Grecia, Finlanda, Austria, Norvegia, Ungaria, Suedia, Ucraina, Belarus, Lituania, Marea Britanie, Danemarca, Polonia, Bulgaria, Italia, Franța, Spania, Olanda, Croația, Macedonia, Estonia, Turcia, Slovenia, Belgia, Letonia, Serbia și România. Raportat la numărul de țări, este cel mai mare Campionat European de până acum, cu un număr record de 30 de țări participante.

Atleţii vor fi însoţiţi de antrenori, manageri de echipă, oficiali, în acest fel numărul persoanelor din delegaţiile străine ajungând la 320 de persoane.

Tabloul atletic al delegaţiilor aşteptate este divers. Vom întâlni loturi ale unor ţări cu istoric bogat în ultraatletism, cum ar fi Franța (6 atleți și 6 atlete), Germania (6 atleți și 5 atlete), Ungaria (6 atleți și 4 atlete), Marea Britanie (6 atleți și 3 atlete), dar și ţări cu delegaţii mai mici, în care ultra-atletismul începe să prindă puteri şi devine din ce în ce mai atractiv, cum ar fi Letonia (3 atleți și 3 atlete), Bulgaria (2 atleți și 1 atletă) sau Serbia (2 atleți).

România se mândreşte cu prima echipă naţională care o va reprezenta la un Campionat European de 24 de ore alergare, lotul gazdelor fiind compus din 3 atlete și 6 atleți, și anume Mara Guler, Floricica Neacșu și Ana-Maria Roșioară respectiv Florin-Sebastian Ioniță, Răzvan Farkas, David Iancu, Bogdan Ofițeru, Mihai Pantiș și Claudiu Gorgan.

Săptămâna recută, vineri 13 aprilie, traseul Campionatului European de 24h de alergare a fost măsurat cu atenţie de Christian Delerue – măsurator internațional IAAF de gradul A. Pentru măsurare s-a folosit aparatul „Jones Counter”, omologat de IAAF, folosit pentru măsurarea traseelor de alergare pe șosea. Aceste pregătiri anunţă intrarea în linie dreaptă pentru Campionatul European de 24 de Ore de Alergare. Sunt aşteptaţi la Timişoara toţi cei care doresc să vadă o competiţie europeană de calibru şi să asiste la un moment istoric: primul campionat european de atletism găzduit de ţara noastră.

Înaintea căruia Florin Florea, preşedinte al Federaţiei Române de Atletism, a ținut să sublinieze ”încă o dată importanţa acestui moment. Ne aflăm înaintea startului primei competiţii europene de atletism găzduită de România, organizată de Federaţia Română de Atletism în parteneriat cu clubul sportiv local Super Sports Club. Este momentul în care vom demonstra că România este capabilă să se ridice la standardele impuse de organizaţiile internaţionale şi poate fi o gazdă perfectă pentru competiţiile de atletism. Ne dorim ca în anii următori să organizăm competiţii internaţionale de anvergură de alergare montană, urmând ca, în urma modernizării stadioanelor cu pistă de atletism, să atragem şi competiţii majore de atletism de pistă.”

Înaintea startului Campionatului European de 24 de Ore de Alergare, joi, 24 mai, organizatorii îi aşteaptă pe toţi cei interesaţi la un seminar cu tema „The mindset of High Performers”, unde vor fi prezenţi ca vorbitori ultramaratoniști de top care le vor dezvălui celor prezenţi obiceiurile, mentalitatea și strategiile prin care reușesc să uimească o lume întreagă. Intrarea va fi liberă, iar detaliile finale ale seminarului vor fi comunicate pe site-ul www.S24H.ro. „Ne dorim ca un număr cât mai mare de alergători români să vină la acest seminar,  să beneficieze de prezența la Timișoara a atleților europeni de top și să afle direct de la ei cum se construiește o mentalitate de învingător”, a remarcat și Diana Amza – Preşedintele Comitetului de Organizare a Campionatului European de 24 ore alergare. Super Sports Club este clubul sportiv din Timișoara partener în organizarea Campionatului European de 24 Ore de Alergare. S24H este competiția de alergare de anduranță cu probe de ultramaraton organizată anual în Timișoara în luna septembrie.

Cât despre Federaţia Română de Atletism, forul național de profil are un lung istoric, pornit în 1912 prin înfiinţarea Comisiei de atletism, alergări pe jos şi concursuri, parte a Federaţiei Române a Societăţilor Sportive. A urmat înfiinţarea Federaţiei Române de Atletism (FRA), a 19-a federaţie pe lista mondială şi afilierea la IAAF în 1923.  România are numeroşi atleţi medaliaţi cu aur, argint şi bronz la Olimpiadă, Campionatele Mondiale şi Europene de Atletism şi concursuri internaţionale.

Iar o săptămână mai apoi, la Cluj, FRA va pune în scenă și cea de-a 63-a ediţie a Campionatelor Internaţionale ale României, o ediţie care îşi propune să deschidă drumul Grand Prix-urilor de atletism din România. Cei mai titraţi atleţi români ai momentului şi atleţi străini de valoare se vor înfrunta în zilele de 2 şi 3 iunie pe stadionul Cluj Arena, pentru un loc fruntaş într-una din cele 40 de probe ale competiţiei.

Andreea Panţuroiu, campioană europeană de tineret la triplu salt, Alina Rotaru, campioană mondială universitară la săritura în lungime, Andrei Gag, vicecampion mondial la aruncarea greutăţii, Bianca Răzor, cea mai bună atletă balcanică în 2017 sau Andrei Rusu, cel mai un sportiv balcanic al momentului vor fi prezenţi la această ediţie şi vor ridica valoarea întrecerilor, stimulaţi atât de concurenţa din partea atleţilor străini, cât şi de premiile puse în joc.

Fondul de premiere la această ediţie a Campionatelor Internaţionale de Atletism ale României este de 24.600 de euro, premiile fiind împărţite între cele 40 de probe ale competiţiei şi premiile de performanţă.

Astfel, 32 de probe vor avea recompensat locul I cu 200 euro, locul 2 cu 150 de euro şi locul 3 cu 100 euro, ştafetele vor fi premiate cu 240 euro locul I, 200 euro locul II şi 160 euro locul IV, iar sportivii clasaţi pe unul dintre cele trei locuri fruntaşe din 6 probe premium (Feminin – 400 m, Lungime, Triplu Salt; Masculin – Greutate, Suliţă, 100 m plat) vor fi premiaţi astfel: locul I 600 euro, locul II 400 euro şi locul III 200 euro.

Totodată, vor fi acordate premii de performanţă conform Tabelei Internaționale de Punctaj astfel: cea mai bună performanţă a concursului 600 euro, cea de-a doua performanță 400 euro şi a treia performanţă valorică va fi răsplătită cu 200 euro.

Ediţia din acest an îşi propune să intre pe linia marilor întreceri de atletism europene şi să demonstreze că în România se organizează concursuri atletice de înaltă valoare.

Vor fi trimise invitaţii către federaţii europene şi din afara continentului şi sunt aşteptaţi cel puţin 30 de sportivi străini. Prin fondul de premiere pus în joc, Federaţia Română de Atletism îşi doreşte atragerea unor sportivi de valoare, care să ridice valoarea competiţiei şi care, alături de sportivii români, să le ofere un show atletic spectatorilor prezenţi în tribune.

Valorizarea competiţiei se va face şi prin biletele de acces, o noutate a acestei ediţii.  Ediţia 2018 este prima ediţie din ultimii ani la care doritorii vor putea urmări întrecerile cumpărând un bilet de acces pentru una din cele două zile de concurs sau un abonament pentru amândouă zilele de concurs.  Biletele costă 20 de lei pe seară sau 30 de lei abonamentul pe două seri. Copiii au o reducere de 50%, iar copiii legitimaţi la cluburile de atletism vor intra gratuit pe Cluj Arena.

Biletele sunt puse în vânzare prin reţelele EVENTIM şi Bilete.ro şi vor putea fi achiziţionate şi în ziua concursului, de la casele de bilete de la intrarea în stadion. „Este important să înţelegem că este un semn de normalitate şi de respect faţă de atleţi şi antrenori să începem să valorizăm concursul atletic prin plata biletelor de acces. Toate sumele încasate din bilete vor merge direct către premiile pentru sportivi. Este un cerc benefic, care permite atât spectatorilor, cât şi sportivilor să câştige. Vom reuşi încet, încet să atragem atleţi cât mai buni şi vom reuşi să ridicăm valoarea competiţiei”, a spus tot Florin Florea, preşedinte al Federaţiei Române de Atletism.

În anul 2019, România intenţionează să depună candidatura Campionatelor Internaţionale ale României pentru o ediţie de tip Grand Prix Permit la European Athletics. Ediţia din acest an este o verificare a îndeplinirii condiţiilor de candidatură, printre care se numără un fond de premiere minim, un număr de atleţi străini atraşi, spectatori în tribunele competiţiei şi reguli stricte de organizare. Iar ediţia cu numărul 63 dispune şi de un site dedicat, www.internationale.fra.ro, unde doritorii pot vedea ultimele informaţii legate de competiţie, istoricul acesteia şi performanţele înregistrate de-a lungul timpului.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× opt = 24

 


Ultimele articole din categoria Atletism: