Reprezentanţii IAU (Asociaţia Internaţională de Ultraatetism) dau undă verde pentru Campionatul European de 24 Ore Alergare, din 26-27 mai, la Timișoara

Organizarea primului Campionat European de atletism din România a fost supusă verificărilor exigente ale reprezentanţilor IAU (Asociaţia Internaţională de Ultraatletism), prezenți în acest scop în weekendul 17-18 februarie la Timişoara, gazdă în 26-27 mai 2018 a unei întreceri continentale specifice de 24 Ore Alergare. Iată detaliile oferite pe această temă de Federația Română de Atletism, prin comunicatul de mai jos și amănunte suplimentare, împărtășite și într-o conferință de presă derulată astăzi la amiază la primărie.

Reprezentanţii IAU s-au asigurat că cerinţele impuse organizatorilor Campionatului European de 24 Ore Alergare (26-27 mai 2018, Timișoara) sunt respectate, iar campionatul se va putea desfăşura în cele mai bune condiţii.

Ședința tehnică

Ședința tehnică

Organizatorilor Campionatului European de 24 Ore Alergare (Federaţia Română de Atletism şi Super Sports Club) le-au fost impuse, odată cu câştigarea dreptului de organizare, o serie de reguli obligatorii, detaliate în cele 3 ghiduri IAU:  Ghidul Organizatoric, Ghidul Tehnic şi Ghidul de Protocol.

Ghidurile detaliează cu acurateţe caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească traseul de concurs, spaţiile de cazare, modul de organizare a competiţiei, ceremonialul de deschidere şi premiere etc. Competiţia europeană are reguli stricte legate de fiecare aspect al competiţiei şi organizatorii trebuie să se asigure că pot susţine toate aceste obligaţii, indiferent de condiţiile meteo sau de altă natură.

Detaliile merg de la descrierea locurilor de cazare şi cerinţele minime de confort necesare, la amplasarea pe traseu a corturilor (ale ţărilor participante, cortul medical, anti-doping, cortul VIP, cortul pentru presă) şi până la ce alimente trebuie să conţină mesele alergătorilor sau în ce spaţii trebuie să fie organizate ceremoniile de deschidere şi de decernare a premiilor.

Din partea IAU au sosit la Timişoara dl. Francisco Antonio Sanchez Rico – IAU General Coordinator (Coordonatorul General de proiect din partea IAU – Asociaţia Internaţională de Ultraatletism) şi dl. Francisco Montanes Gomez – IAU Technical Delegate (Delegatul tehnic din partea IAU – Asociaţia Internaţională de Ultraatletism).

Ei au verificat cu atenţie ca toate detaliile din ghidurile de organizare să fie respectate. Organizatorii au trecut cu brio de inspecţia detaliată, iar România se poate bucura că a primit un gir important pentru organizarea unui campionat european de atletism.

Inspecția tehnică

„Suntem emoţionaţi şi bucuroşi că am reuşit să trecem cu brio acest test, acela al verificării condiţiilor de desfăşurare a Campionatului European de 24 Ore Alergare. A fost necesar un volum imens de muncă pentru a ne asigura că am acoperit cu succes toate capitolele din ghidurile IAU. Aprobarea detaliilor organizatorice ne onorează şi ne stimulează pentru a demonstra că în România se poate organiza cu succes o competiţie de asemenea anvergură”, a spus Diana Amza, Preşedintele Comitetului de Organizare a Campionatului European de 24 ore alergare.

Organizatorii au ales ca hoteluri pentru cazarea delegaţiilor de sportivi Hotel Timişoara, Hotel Continental şi Hotel Nh, urmând ca sediul principal – cel unde vor avea loc conferinţele de presă pre şi post eveniment, şedinţa tehnică pentru alergători etc – să fie stabilit la Hotel Timişoara.

Organizatorii vor introduce toate informaţiile necesare în GIS (General Information Sheet) – documentul care va fi trimis tuturor Federaţiilor Naționale de Atletism din Europa pentru a le invita să participe cu lotul lor de ultraatletism la Campionatul European de 24 Ore Alergare de la Timişoara. GIS-ul va cuprinde toate detaliile organizatorice şi tehnice necesare, precum şi programul detaliat.

Lista de participanţi va fi definitivată în cursul lunii aprilie şi se aşteaptă să cuprindă cca 170 de ultraatleţi din 26 de ţări. Pentru prima dată în istorie, România va avea un lot naţional de ultraatleţi care o va reprezenta la Campionatul European.

Pentru buna desfăşurare a campionatului, organizatorii aşteaptă cu braţele deschise peste 150 de voluntari care să ajute la asigurarea fluenţei concursului şi la implementarea amenajărilor logistice.

Cei care doresc să se înscrie ca voluntari o pot face la acest link: http://bit.ly/2GcqJ5O

Despre F.R.A.

Federaţia Română de Atletism are un lung istoric, pornit în 1912 prin înfiinţarea Comisiei de atletism, alergări pe jos şi concursuri, parte a Federaţiei Române a Societăţilor Sportive. A urmat înfiinţarea Federaţiei Române de Atletism (FRA), a 19-a federaţie pe lista mondială şi afilierea la IAAF în 1923.  România are numeroşi atleţi medaliaţi cu aur, argint şi bronz la Olimpiadă, Campionatele Mondiale şi Europene de Atletism şi concursuri internaţionale.

Despre Super Sports Club și S24H

Super Sports Club este clubul sportiv din Timișoara partener în organizarea Campionatului European de 24 Ore de Alergare. S24H este competiția de alergare de anduranță cu probe de ultramaraton organizată anual în Timișoara în luna septembrie.

*

IAU (Asociaţia Internaţională de Ultraatletism) a fost fondată în Austria, în data de 22 aprilie 1984. În septembrie 2012 organizația și-a mutat sediul în statul Monaco, iar din martie 2013 lucrează sub patronajul Federației Internaționale de Atletism (IAAF). Organizația este dedicată dezvoltării alergării pe distanțe lungi, supunându-se regulilor și regulamentelor IAAF.

Cu toate că în peisajul atletismului mondial este încă o disciplină tânără, chiar dacă inițial asociația a luat ființă la ințiativa unui grup restrâns de alergători inimoși, implicarea federațiilor naționale, dar mai ales sprijinul consistent al IAAF, au făcut ca la ora actuală IAU să numere nu mai puțin de 75 de țări membre, printre care, normal, și România.

Unul dintre obiectivele de bază ale IAU este promovarea și dezvoltarea în lume a alegării pe distanțe lungi, prin încurajarea activităților specifice pe întreg mapamondul.

De când IAAF a aprobat desfăşurarea acestui tip de alegare și mai ales ratifică recordurile mondiale, vârful de lance în ceea ce privește competițiile IAU îl reprezintă Campionatul Mondial de 100 km, dar și întrecerile de acest fel în ariile continentale ale IAAF, respectiv EA (Federația Europeană de Atletism). Totodată, IAU mai organizează campionate mondiale, europene de 24 de ore, campionate mondiale de trail, ca și pe cele de 50 km.

*

Reguli de constituire a lotului național pentru Campionatul European de 24 de ore  

Pentru a face parte din echipa reprezentativă, alergătorii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii: să dețină cetățenie română, să fie legitimați la un club sportiv care este afiliat Federației Române de Atletism, să aibă viză medicală, să fi participat în ultimii doi ani (2016, 2017, 2018) la o competiție oficială de 24 ore alergare.

Rezultatul obținut în cadrul acelei competiții oficiale de 24h alergare trebuie să fie egal sau superior următoarelor distanțe: masculin – 175 km; feminin – 150 km. Data limită pentru definitivarea lotului este 31 martie 2018.

Se alcătuiesc  clasamente la individual masculin – feminin, echipe masculin – feminin.

Lotul României se va alcătui după cum urmează:

Individual masculin – feminin: maxim 9 persoane, adică cele mai bune 9 performanțe ale ultraatleţilor care au îndeplinit toate criteriile de calificare.

Dintre cele maxim 9 persoane care pot participa la cursa individuală (masculin și feminin) primii 6 atleți vor fi nominalizați la proba pe echipe (masculin și feminin).

Criterii de clasificare a ultraatleţilor în funcție de rezultatul obținut într-o competiție oficială de 24h alergare, conform standardelor IAU – Asociația Internațională de Ultraatletism, organizație care își desfășoară activitatea sub patronajul Federației Internaționale de Atletism (IAAF).

În funcție de distanța parcursă, ultraatletii se clasifică în următoarele categorii:

CAT A:

  • Masculin: >/= 240 km
  • Feminin: >/= 220 km

CAT B:

  • Masculin: >/= 220 km
  • Feminin: >/= 200 km

CAT C:

  • Masculin: >/= 200 km
  • Feminin: >/= 180 km

CAT D:

  • Masculin: < 200 km
  • Feminin: < 180 km

Despre ultramaraton şi IAU

Numele de ultramaraton este dat oricărei curse care acoperă o distanţă mai lungă decât cea clasică de maraton de 42.195 kilometri. Organizaţia care guvernează întrecerile oficiale de ultramaraton este IAU (International Association of Ultrarunners), asociaţie afiliată la IAAF (International Association of Athletics Federations).

Competiţiile IAU sunt Campionatul Mondial de 100 km (sub patronajul IAAF care omologhează şi recordul mondial), Campionatele Zonale de 100 km, Campionatul Mondial de 24H, Campionatele Zonale de 24H, Campionatul Mondial de 50 km şi Trail World Championship.

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × = 15

 


Ultimele articole din categoria Atletism: