„Retezat Maraton”, cu două probe, la cea de-a doua ediţie

O nouă ediţie a concursului de alergare montană „Retezat Maraton”, ce vine în întîmpinarea amatorilor de asemenea provocări cu îndemnul „Poţi! Hai, încearcă! Eşti mai puternic decît crezi!”, se constituie într-o nouă şansă conferită timişorenilor şi timişenilor de a ieşi în week-end în natură. Organizatorii propun două probe, de maraton, cu o diferenţă de nivel de 3.500 metri, respectiv de semimaraton (+2.400 metri).

Informaţii şi înscrieri, pe www.retezatmaraton.ro, cei interesaţi avînd ocazia să afle una-alta despre competiţie şi pe facebook RetezatMaraton. „În urmă cu un an am demarat cu drag acest proiect şi atunci spuneam că îl vom urma încă 28 de ani; acum suntem în anul II”, a spus Dan Zaharie, organizator al întrecerii de trail running ce va avea loc sîmbătă, 4 august, la ora 9, la Rîuşor, în comuna Rîu de Mori din judeţul Hunedoara. Competiţia de alergare pe cărările Parcului Naţional Retezat, numită Retezat Maraton, este organizată de L.I.B.R.A.Natura, un ONG constituit întru menţinerea echilibrului cu natura.

Traseul propus pentru acest an are drept punct de start staţiunea Rîuşor, pe marcaj ‘bandă roşie’ spre vîrful Retezat, de unde continuă cu/pe marcaj ‘bandă galbenă’ spre Lacul Bucura şi se întoarce pe marcaj ‘bandă albastră’ pe valea Pietrele – cabana Genţiana – cabana Pietrele. De la cabana Pietrele urmează marcaj ‘cruce albastră’ spre Rîuşor.

Acest traseu are, cu uşoară aproximaţie, lungimea unui semimaraton (21,1 kilometri). Poate fi făcut în regim de turist – ‘hiking’, în 10-11 ore, ceea ce îi încurajează şi pe montaniarzi (nu alergători) să îl urmeze. Are circa 10,5 kilometri în regim de urcare şi ~12,5 km în regim de coborîre, iar o distanţă de 1,5 km e parte plată. Pentru cei care doresc o provocare de tip maraton, traseul de mai sus, de la Lacul Bucura, se continuă cu o buclă mare spre Lacul Zănoaga, pe traseul ‘punct roşu’ Lacul Bucura – Judele – Lacul Zănoaga. De la Lacul Zănoaga, participanţii urmează traseul ‘cruce albastră’ spre culmea Crucea Traznitului, apoi pe culmea Slăveiu, înapoi spre Lacul Bucura.

Se poate ajunge (pe drum forestier!) cu maşina în Poiana Pelegii, de unde, în maxim două ore, se atinge Lacul Bucura. La lac, pe stînga, vis-a-vis de Salvamont, va fi punctul RM pe unde trec participanţii. Aplauzele şi încurajările spectatorilor le pot conferi motivarea necesară şi un sentiment de bine. Tot cu maşina (pînă după Cîrnic, la barieră) şi tot pe drum forestier se poate ajunge şi la Cabana Pietrele, alt punct RM în care tuturor participanţilor le va face şi mai bine să fie încurajaţi, mai ales că de la cabana Pietrele pînă la Rîuşor (Finish) mai au circa 5 kilometri.

Pe traseu vor fi 7 puncte de alimentare şi control. Evenimentul are acordul Administraţiei Parcului Naţional Retezat şi e sprijinit de Primăria Rîu de Mori, Serviciul Salvamont Hunedoara, Jandarmeria Montană Hunedoara.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Atletism, Sport de masă și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × patru =

 


Ultimele articole din categoria Atletism: