Retragere pe ultima sută de metri. România nu mai participă la ”Mondialul” de ștafetă din Japonia

Consemnam recent, în urmă cu exact două săptămâni, odată ce componenta timișoreancă a lotului ”tricolor” Cristina Daniela Bălan tocmai primise biletul de avion cu destinația Tokyo, că România va participa la ediția din acest an a Campionatului Mondial de ștafetă, programată pe 11-12 mai la Yokohama, competiție drept criteriu de calificare la ediția din 2019 a ”Mondialului” de atletism pentru seniori de la Doha. Schimbare de plan prin retragerea integrală de la start, fără ca delegația Federației Române de Atletism să mai efectueze deplasarea programată la mijlocul acestei săptămâni spre Țara Soarelui Răsare. 

Atletismul românesc suferă pe multiple planuri, de exemplu în ceea ce privește cel mai vestic județ al țării eșantionul fiind cât se poate de sugestiv prin prisma bazei materiale și infrastructurii de profil cât se poate de șubrede, rezultatele pe plan extern din sezonul în sală fiind un fidel barometru ce reliefează starea de fapt la zi, iar o altă mostră a deficiențelor din această disciplină în bătătura carpatină tocmai a fost conturată prin renunțarea la participarea lotului ”tricolor” la 2019 IAAF World Relays.   

Nefavorabilă lovitură de imagine, în contextul în care neparticiparea Federației Române de Atletism la Campionatul Mondial de ștafetă survine în ciuda înscrierii la start, după ce, mai mult decât atât, o delegație oficială niponă se prezenta în prealabil în țara noastră în rol de ambasadoare cu rol promotor a gazdelor organizatoare.  

Motivul invocat de forul federal ține de accidentarea la finele săptămânii trecute a 2 dintre titularii ștafetei mixtă de 4×400 de metri, pregătită pentru premiera participării la o asemenea competiție, fiind vorba despre Robert Parge și Andrea Miklos, ambii din puternicul centru atletic clujean. Iar fiind vorba despre titulari ai cvartetului ales pentru respectiva probă, FRA a optat pentru anularea deplasării, în ciuda faptului că echipa de ștafetă era prevăzută cu rezerve, alternativă prin care ar fi fost onorată prezența la start.

Coincidență sau nu, cei 2 titulari au acuzat accidentări survenite în zile consecutive și provin din același centru atletic clujean, ceea ce ar putea isca ridicări din sprâncene, momentul apariției problemelor fiind oarecum bizar și paradoxal în condițiile în care, într-o inadecvată planificare din partea forului federal, prezența la Yokohama era asociată de către FRA cu prinderea unui vârf de formă, mai puțin necesar în acest interval vremelnic al sezonului în aer liber. 

Federația Română de Atletism îi includea în componența pentru această probă pe clujeanul Robert Parge, Cristian Radu de la CSM Ploiești și Mihai Cristian Pîslaru, de la CSM București, primii doi, ca titulari ai ștafetei, iar dintre atlete pe clujencele Andrea Miklos și Sanda Belgyan, la fel, titulare, respectiv pe timișoreanca Cristina Daniela Bălan. 

Numeroase aspecte îngroașă semne de întrebare ale unor interogații nerostite în jurul culoarelor pistei atletice autohtone, inclusiv pe tematici extrem de spinoase și cu potențial exploziv, de pe urma cărora câte o net mai puternică federație străină de profil a ajuns să aibă enorm de suferit, iar cazul anulării participării la ”Mondialul” nipon de ștafetă doar sugerează o dată în plus minusurile din această ramură în căutarea busolei, deficiențe evidente, palpabile sau mai puțin vizibile, binișor camuflate sub radar.

Lovitură și pentru foarte greu încercatul și stoicul atletism timișorean, sau mai bine zis umbra sa, în condițiile în care reprezentarea României la o întrecere mondială de către o exponentă a pistei de pe malurile Begăi constituia un succes cu mult peste posibilitățile actuale ale arenei locale de profil, grav subfinanțată și lipsită de o bază materială și infrastructură cât de cât adecvate. De fapt, raportat la pretențiile Timișoarei, facilitățile atletice frizează bătaia de joc, cu atât mai neplăcut fiind aspectul că în ciuda planificării ridicării din bani publici a unui nou stadion în capitala Banatului, acesta ar urma să nu fie prevăzut cu pistă atletică și alte utilități de profil, necesitate pentru care nu a pledat cu o întâmpinare în acest sens la nivel ministerial nici tocmai Federația Română de Atletism, în principiu cât se poate de interesată pentru alocarea unui asemenea adaos pistelor interne. Sau poate nu tocmai într-atât de interesată, căci altfel greu ar fi de înțeles absența reacției…   

De fapt, dat fiind neajunsurile semnalate, constituie aproape o minune ascensiunea unei tinere sportive din ignorata arenă atletică timișoreană într-un lot național cu bilete pentru Campionatul Mondial, ceea ce-i conferă credit total Cristinei Daniela Bălan și antrenorului ei. ”Tricolora” în vârstă de 20 de ani s-a clasat între cei mai buni sportivi timișeni ai anului 2018 în discipline olimpice, fiind devansată în vârful clasamentului doar de exponenți ai canotajului și un luptător.

În consecință, atleta își comută de-acum atenția pe viitoarele alinieri la start, inclusă fiind în același efectiv ”tricolor” al ștafetei de 4×400 de metri pentru participarea în luna iunie la Minsk la Jocurile Europene, având în vizor și alinierea la startul Campionatului European de atletism pentru tineret din vara acestui an, pe 11-14 iulie, la Gavle, în Suedia.

Bălan a fost înștiințată de anularea participării României în Japonia cu 4 ore înaintea începerii deplasării spre capitală, la reunirea lotului.

Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− sase = 2

 


Ultimele articole din categoria Atletism: