Start în Naționalul de sală. CSȘ Lugoj, unicat pe țară între 17 cluburi de profil. Bălan (CS Athletics Timișoara), argint la tineret pe 400m

Cea de-a 49-a ediție a seniorilor respectiv a 36-a la tineret a demarat astăzi în București cu primele două reuniuni din cadrul Campionatului Național de atletism în sală, aliniind la start și câțiva sportivi timișeni. Iar Cristina Daniela Bălan nu s-a dezmințit, obținând pentru CS Athletics Timișoara medalia de argint a categoriei tineret pe 400 de metri. Pe 5 tot la tineret, junioara lugojeană din generația 2002 Miruna Maria Pricop – foto, în concursul de pentatlon al probelor combinate feminine, foarte bună clasare în contextul în care, unicat pe țară între grupările ministeriale de profil dar și ale liceelor sportive, atleta de la Clubul Sportiv Școlar și antrenorul ei sunt cazați două nopți în capitală pe cheltuiala profesorului.

Miruna Maria Pricop (CSȘ Lugoj) / sursa foto: Dan Gabriel

Spre finele reuniunii de după-amiază, Cristina Daniela Bălan, atleta timișoreancă din generația 1998, a fost cronometrată cu timpul de 57 de secunde și 4 sutimi în proba feminină de 400 de metri a ”Naționalului” indoor programat și mâine în sala de atletism Ioan Soter din Centrul Sportiv Național ”Lia Manoliu”, a cincea în ierarhia Open a senioarelor însă a doua la tineret, după câștigătoarea la general Andrea Miklos, clujeancă din generația 1999 prima la finish cu timpul 54.41, pentru CSM București. Tot clujence și pe celelalte poziții fruntașe la general, senioarele Bianca Răzor (n. 1994), în 54.89 pentru CSM București, respectiv Sanda Belgyan și Camelia Gal, ambele din generația 1992, în 55.12 respectiv 55.13 sub culorile lui CSU Cluj. Proba de 400 de metri a fetelor a reunit la start 24 de atlete.

Ca o noutate, odată cu întrecerea indoor etalon pe plan național, în cadrul programului ediției din acest an a fost inclus și concursul rezervat probelor combinate la aceleași categorii de vârstă, pentatlon la feminin, respectiv heptatlon la masculin, iar fetele au disputat încă de astăzi toate cele 5 întreceri, medaliile fiind deja decernate.

În competiție, și o junioară timișeană, Miruna Maria Pricop, de la CSȘ Lugoj, atleta din generația 2002, a doua cea mai tânără la start, prezentându-se cel mai bine tocmai în proba finală, de 800 de metri, încheiată a treia, cu timpul de două minute, 34 de secunde și 17 sutimi.

În consecință, Pricop a încheiat a cincea pe țară la categoria tineret a ”Naționalului” indoor de pentatlon, respectiv pe locul 10 în Openul general, cu 2.952 de puncte.

Însă, în spatele rezultatelor, se ascund câteva triste și crunte realități din bătătura sportului românesc, ieșite în evidență în acest caz prin experiența neplăcută a reprezentanților CSȘ Lugoj la cel mai important concurs național anual de sală din calendarul Federației Române de Atletism, finala ediției 2019 a competiției indoor de seniori și tineret.  

Astfel, în baza deciziei Consiliului de Administrație al CSȘ Lugoj, atleta junioară și antrenorul său, profesorul Adrian Vrudnik, conducător al secției de atletism la Clubul Sportiv Școlar, au fost delegați la o asemenea competiție fără a beneficia de cazare, cheltuielile pentru a pune capul pe pernă două nopți în București fiind acoperite de antrenor. Celor 2 reprezentanți ai Clubului Sportiv Școlar Lugoj la cea de-a 36-a ediție a ”Naționalului” indoor sub egida FRA le-au fost asigurate în schimb, în baza aceleiași hotărâri, transportul și masa.  

Cazul este unicat, atât în ceea ce-i privește pe exponenții celor 23 de Licee cu Program Sportiv din țară participante la finale, cât și reprezentanții celor 17 Cluburi Sportive Școlare aliniate în capitală, cu toții beneficiind de cazare în București pe cheltuiala grupărilor ale căror culori le poartă.

Desigur, suma nu reprezintă o avere, fiind vorba despre cazarea a două persoane pentru două nopți, însă constituie o chestiune principială, judecată strâmb de responsabilii în cauză.

”Sunt foarte, foarte supărat!” a spus profesorul Vrudnik după pentatlonul feminin, referindu-se la două aspecte. Unul, legat de condițiile de pregătire ale atleților pe plan local, iar celălalt, apropo de jenanta situație a expedierii junioarei și antrenorului său fără a le fi acoperite cheltuielile de cazare. Ori nu reprezentau al doilea municipiu al județului Timiș la un concurs oarecare, ci la principala competiție anuală de sală, finalele seniorilor.

”Un vestiar avem, în care se schimbă și atleții, și atletele. De atât beneficiază acești tineri, în condițiile în care au strâns 15 medalii la Campionate Naționale. Iar condițiile de antrenament sunt în general realmente infernale, iarna pe zăpadă în parc”, a semnalat Adrian Vrudnik, pentru cunoscători fiind foarte bine reliefată incompatibilitatea între competițiile în sală și pregătirea acestora în aer liber.

Capac la toate, nici măcar acoperirea integrală a cheltuielilor. ”Nu neapărat îi condamn pe cei din Primărie care sunt în Consiliul de Administrație la CSȘ, căci nu stăpânesc toate aspectele, dar membrii Consiliului din cadrul CSȘ au fost de neînțeles în acest caz. Atât nu s-a putut, pentru două persoane, două nopți!? S-a argumentat drămuirea banilor, efectuarea de economii. Dar tocmai de aceea n-am fost la concursul de săptămâna trecută, am decis să nu mergem în ideea de a nu face cheltuieli și pentru a ne concentra pe finalele din București, însă și atunci când am evidențiat acest fapt, s-a găsit o altă replică. Și anume că de ce n-am fost? Nu este oare o contradicție!?”, a oftat Adrian Vrudnik, care le-a explicat decidenților că decontarea poate fi efectuată la o dată ulterioară, doar să fie înfăptuită.  

Iar antrenorul și-a exprimat cu această ocazie temerile că s-ar putea ajunge chiar și mai rău, în perspectiva competițiilor rezervate categoriilor copii 2 și 3, care, tocmai în ideea eficientizării costurilor, se vor derula conform planului federal în centre regionale, Cluj în cazul bănățenilor, ceea ce vine în ajutorul cluburilor, pentru a le mai scuti de unele cheltuieli, precum de exemplu deplasarea până în București. ”Dar în acest caz există pericolul să ni se spună acasă că ce finalitate poate reprezenta o competiție pe centre regionale…”

De notat la modul general că grupările sportive școlare sunt finanțate de Ministerul Tineretului și Sportului, pe când grupările LPS din două surse, și de la bugetul local. Cluburile Sportive Școlare vor urma a fi preluate de Municipalități și Consilii Județene, în cazul lui CSȘ Lugoj, de către CJT.  

Revenind la clasările pentatlonului fetelor, Pricop a încheiat a cincea la categoria tineret, rezervată atletelor din generația 1997 și mai mici, după Ana Maria Tudor (n. 1997; CSM Onești), a patra la general cu 3.248 puncte, Georgiana Ciurea (n. 2000; LPS Câmpulung Muscel), Ioana Nesteriuc (1998; CSU Cluj) și Cornelia Munteanu (n. 2003; SCM Bacău).

Openul general a fost câștigat de Beatrice Puiu, de la CSM București și CS Rapid, sportiva din generația 1986 totalizând 3.774 puncte, urmată de Florentina Budică (n. 1995; CSM București), cu 3.447 puncte. Puiu încheia însă ultima proba de 60 de metri plat, devansată tocmai de Pricop, penultima la sprint.

În rest, Pricop a încheiat a opta la sărituri, cu 1.50 metri, la aruncarea greutății a noua cu 8,63 metri, iar cu 4,96 metri la săritura în lungime, a 12-a. ”Am mers la medalie la tineret dar a ratat câteva probe. Putea mai mult, însă, în condițiile în care ne antrenăm…”, a punctat Vrudnik. Este mai mult decât meritoriu, am spune noi, ba chiar de mirare, prin prisma celor expuse de antrenorul junioarei, ca ocupanta locului 5 pe țară la pentatlonul categoriei tineret să reprezinte Lugojul.

A mai concurat astăzi și timișoreanca Ioana Teodora Gheorghe, din generația 1997, a 9-a din 12 pe 60 de metri plat, în 7.79, respectiv a cincea la tineret, triumfătoare fiind Marina Băboi (n. 1999; SCM Gloria Buzău), în 7.43. Gheorghe, care aleargă pentru CSA Steaua, se califica de pe 5 cu timpul 7.71s.

În fine, a alergat și Marcus Rafael Drăghici (n. 1995), în 7.10 pentru CSM Timișoara, ultimul din 14 concurenți pe 60 de metri plat masculin, fără a încheia în schimb proba de 400 de metri.

Acest articol a fost publicat în Atletism. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + noua =

 


Ultimele articole din categoria Atletism: