Timişoara:”Primul oraş electrificat, primul cros noaptea alergat”

Va fi într-adevăr Timişoara primul oraş din România care să găzduiască pe străzile sale un concurs de alergare nocturn? Deşi mai sunt doar două săptămâni şi jumătate până la data planificată de organizatori, Atletic Club Maraton, şi care să coincidă cu festivităţile Zilei Timişoarei, şi în ciuda faptului că promotorii întrecerii încă se lovesc de obţinerea aprobărilor necesare din partea municipalităţii, iniţiatorii evenimentului speră din tot sufletul ca ediţia inaugurală să nu fie amânată pe 2012.

Nu de alta dar, simplu ca bună ziua, dacă Timişoara nu va găzdui întrecerea, aşa cum era preconizat, sâmbătă 30 iulie, cu începere de la ora 23,30, un oraş transilvănean o va devansa în privinţa demarării unui asemenea proiect, Sibiu având programată pentru data de 20 august prima ediţie a unui cros nocturn, la care Constantin Dumitra, conducătorul Atletic Club Maraton şi sufletul numeroaselor ediţii ale Maratonului Timişoarei, este invitat a participa în calitate de colaborator.

„Am ales un titlu care să sugereze cât mai fidel natura întrecerii, <Primul oraş electrificat, primul cros noaptea alergat>, şi ar fi de dorit ca Timişoara să adauge statutului de prim oraş european cu iluminare stradală cel de iniţiator în premieră al acestui eveniment la noi în ţară. Sperăm să obţinem în cele din urmă aprobarea competiţională din partea municipalităţii şi să demarăm deja în această vară iniţiativa. Este un gen de concurs ce se pretează manifestaţiilor <Zilei Timişoarei>”, a spus Constantin Dumitra, anunţând că startul ar fi amplasat în zona devenită tradiţională pentru Maratonul Timişoarei, Piaţa Huniade. Se pare că mica finanţare necesară pentru cros, din bugetul Casei de Cultură, nu s-a dovedit a fi o la fel de mare problemă ca aprobările în sine.

Discutând pe această temă cu Constantin Dumitra în această miercuri de 13 iulie, s-a făcut haz de necaz pe seama propunerii de finanţare din fonduri bugetare cu suma de 13.000 lei a ediţiei din acest an a Maratonului Timişoarei, din luna octombrie, invers proporţional cu vechimea competiţiei, ajunsă la cea de-a 13-a ediţie, cea mai longevivă din România. Amarul se amplifică numai la gândul că întrecerea de semimaraton a oraşului Arad, a cărei ediţie inaugurală este programată în 24 septembrie, va porni din capul locului la drum cu un sprijin din fonduri bugetare locale de pare-se de peste trei ori mai mare, lăsând la o parte sponsorii privaţi, care, intuind ineditul competiţiei, vor avea probabil o mai mare deschidere decât omologii bănăţeni.

Desigur, iniţiativa Atletic Club Maraton este una salutară, de bun augur pentru diversificarea activităţilor cu tematică sportivă din oraş şi o provocare în plus pentru a mobiliza amatorii la a face mişcare. Cu câte tergiversări le e înlesnit organizatorilor să pună în practică o asemenea luminată iniţiativă spune însă multe despre despre opacitatea şi reticenţa cu care este perceput în general sportul la nivelul factorilor de decizie locali, iar dacă este să ne imaginăm circumferinţele busturilor dumnealor, nu este pe undeva de mirare lâncezeala sprijinirii a ceea ce înseamnă dacă nu sport de performanţă, măcar de masă.

Iar într-un an în care Maratonul Cluj a fost lansat pe piaţă iar Maratonul Bucureşti creşte în anvergură, senzaţia e că în ceea ce priveşte crosurile, alergările pe şosea, atât de populare pe mapamond, Timişoara pierde încet teren pe plan intern, în ciuda faptului că a fost deschizătoare de drum în România. Renunţarea începând cu acest an la Maratonul Timişoarei, în luna octombrie urmând a fi organizate întreceri de semimaraton, alergare pe 10 kilometri şi ştafetă ciclistă dar nu şi tradiţionala cursă de 42,2 kilometri, este fără doar şi poate un pas înapoi, forţat de interesul iscat în jurul întrecerii bucureştene, programată în acelaşi timp, dar şi de sprijinul firav din partea edililor locului.

Cât despre frumuseţea unei competiţii în miez de noapte, certific din propria experienţă ineditul şi savoarea unei asemenea întreceri, Maratonul Miezului Nopţii, încetăţenit la nord de cercul arctic, la Tromso (Norvegia), cu ocazia solstiţiului de vară, fiind o adevărată sărbătoare populară.

Acest articol a fost publicat în Atletism și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ sase = 9

 


Ultimele articole din categoria Atletism: