2012: Timişoara poate reveni în forţă şi prin Olariu şi Corciuc

Badmintonul a avut un reprezentant, pe Dan Ilin, clasat pe 7 între cei mai buni 10 sportivi ai Timişului pe 2011, provenind de la 7 discipline olimpice, dar după cum explică Ştefan Nyari, antrenor al juniorilor de la CSS1 şi nu numai şi în general suflet în ultimele peste 3 decenii al suflării locale în preajma fileului, anul 2012 oferă premizele unor performanţe substanţial mai bune, încurajat fiind de „repatrierea” lui Marius Corciuc şi sudarea unei perechi de dublu în care să se regăsească după un an tranzitoriu, mai delicat, şi multipla campioană naţională Sonia Olariu, precum şi de speranţa modificării regulamentului competiţional.

Marius Corciuc s-ar fi regăsit fără doar şi poate în topul celor mai buni sportivi timişeni în acest an, şi implicit la festivitatea de marţi de la Consiliul Judeţean Timiş, doar scăparea Timişoarei de a nu avea şi în cursul lui 2011 o secţie de badminton în care să fie cuprinşi foştii juniori absolvenţi de la CSS1 Timişoara, neajuns ajustat pentru 2012 prin demersul Clubului Sportiv Municipal, plasându-l pe studentul bănăţean în clasamentul primilor 10 performeri din ultimele 12 luni ai grupării… CSM Oneşti, în contul căreia a obţinut locul I pe ţară la tineret şi locurile III la seniori atât la simplu cât şi la dublu masculin şi dublu mixt, deşi Marius, bineînţeles, locuieşte, studiază şi se pregăteşte în Timişoara, cot la cot cu colegii şi prietenii săi. „Marius a obţinut rezultate bune şi în perechea de dublu mixt cu Magda Lozniceriu, de la Poli Iaşi, dar nu poţi răzbate cu adevărat dacă nu te pregăteşti continuu cu partenerul de joc, şi te vezi doar la meciuri. Ori acum există toate şansele ca Marius să alcătuiască împreună cu Sonia Olariu o puternică formulă de dublu mixt a Timişoarei, în noua secţie de badminton de la CSM Timişoara. Există într-adevăr un contract de 2 ani cu CSM Oneşti, în care sunt incluşi şi alţi jucători de-ai noştri, fraţii gemeni Vasiu, dar consider că nu va fi o problemă în transferul lor înapoi de la Oneşti, mai ales că nici respectivului club nu i-a fost uşor să acopere toate cheltuielile cu jucătorii noştri”, a explicat Nyari.

În egală măsură, badmintonul timişorean va avea în 2012 o altă forţă prin recapacitarea Soniei Olariu la potenţialul său maxim, greu de atins în acest an, marcat pentru absolventa Liceului Nikolaus Lenau inclusiv de admiterea la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, hop trecut cu brio care a deviat-o într-o oarecare măsură de la un parcurs pe 2010 ce includea remarcabila prezenţă în finala Circuitului European, moment la care timişoreanca strălucea sub luminile rampei pe sol olandez. Şi, între paranteze fie spus, moment pe care Federaţia Română de Badminton nu l-a evaluat la adevărata sa valoare, ascensiunea lui Olariu până în finala cu rivala rusoaică nefiind susţinută cu nici măcar un leu din fonduri federale.

Nici 2011 n-a fost unul şters pentru Sonia Olariu în ceea ce priveşte participarea în arena internaţională, timişoreanca plasându-se la Campionatul European sub 19 ani din Finlanda între parantezele locurilor 9-16, dar suferind în ceea ce priveşte calendarul intern, aspect ce a contribuit şi la un subţire total de doar 100 puncte acumulate într-o ierarhie internă, „de casă”, a reuşitelor pe 2011 înregistrate de badmintoniştii localnici. De aici poate şi trecerea Soniei Olariu doar la categoria menţiuni a performerilor timişeni pe 2011.

În această privinţă, Ştefan Nyari a relevat două aspecte, şi anume în primul rând că regulamentul competiţional intern este detrimental competitivităţii badmintoniştilor noştri, „şi în mod cert nu poţi obţine plusvaloare dacă retezi şansa participării tuturora la competiţii”, după cum a punctat antrenorul, continuând: „Voi pleda pentru schimbarea regulamentului competiţional, astfel încât să aibă dreptul să participe toţi sportivii la întreceri, şi nu după principiul actual, că dacă n-a participat să zicem la U17, nu are drept de înscriere la finale. La ora actuală este stipulat că trebuie să joci în cel puţin 50% din competiţii şi atunci poţi merge la finală, ceea ce i-a împiedicat să participe pe unii ca Andreas Niemersheim sau Sonia Olariu. Sistemul competiţional actual a dezavantajat mai mulţi jucători, care practic au fost excluşi, şi sper să găsim o rezolvare în şedinţa Biroului Federal de la începutul anului viitor. Tocmai am întocmit un referat, numind FRB federaţia restricţiilor badmintonistice, pentru că într-adevăr există o impunere de bariere, deloc benefică în situaţia în care şi aşa noi avem doar vreo 200 de badmintonişti în întreaga Românie, şi le mai punem şi acelora piedici şi le interzicem să concureze. Este anormal ca la Campionatul Naţional sub 19 ani să se alinieze doar două dubluri de fete sau şase de dublu mixt, când numai noi, în concursul de casă de duminică, am avut la dispoziţie 8 echipe de dublu mixt în condiţiile în care Dan Ilin era în Italia sau Andra Olariu în Austria, adică am fi avut şi mai mulţi la start…”

În al doilea rând, Ştefan Nyari a semnalat aspectul deloc de neglijat că juniori ca Dan Ilin ori Sonia Olariu, acum păşind la tineret, unde evoluează Marius Corciuc, au fost constrânşi ca orar şi de cerinţele pe linie şcolară: „Am mai spus-o, ceea ce facem noi nu este sport de performanţă, toţi copiii fiind la licee de top din Timişoara, unde şi rigorile sunt pe măsură. După calculele mele, n-a fost cel mai bun an, în ideea în care în proba de simplu masculin, atât la 17 cât şi la 19 ani, Ilin n-a reuşit să câştige titlul naţional. A făcut parte dintr-o clasă specială la Liceul Nikolaus Lenau, cu profesori foarte exigenţi, şi din străinătate. Este rigoarea prin care trebuie să treacă în paralel badmintoniştii timişoreni, dar avem exemple fericite, pe Florin Posteucă, Masterat în Matematică şi de 10 ori campion naţional, sau pe sora sa, Adina Posteucă-Târnu, o capacitate în IT, care în pereche cu Radu Cârlan, acum antrenor al lotului naţional al Norvegiei sub 17 ani, atingea pentru România finala Diviziei B a Campionatului European, în 2000, în Austria…”

Ca punctaje interne, într-o ierarhie de casă a badmintoniştilor timişoreni, Dan Ilin s-a clasat primul, cu 760 puncte rezultate din 5 titluri naţionale, adică totalul obţinut de CSS1 Timişoara, dintre care 3 cu echipa, la U17, U19 şi la tineret, respectiv două la dublu, cu Alexandra Ştefan la mixt şi Marius Puică, de la Craiova, la dublu. Ilin a mai obţinut 6 locuri secunde şi 7 locuri trei.

Alexandra Ştefan, recompensată cu menţiune specială în cadrul galei DSJT Timiş de la Consiliul Judeţean, a acumulat 600 puncte pentru cele 3 locuri I la nivel naţional, dintre care unul la dublu mixt şi două cu echipa, iar Andra Olariu, sora mai mică a Soniei, a strâns 340 puncte, la fel ca Andreas Niemersheim.

Remarcabil, CSS1 Timişoara a strâns prin badmintonişti o salbă de 27 de medalii de aur în întrecerile oficiale la nivel naţional pe 2011, constând în Campionate Naţionale, Nyari fiind însă convins că 2012 va fi un an mai benefic pentru sportul la fileu, cu recompense pe măsură la bilanţul final. Despre care, când vine vorba de întocmirea ierarhiilor, Ştefan Nyari are rezervele sale majore: „Totul e o aritmetică simplă, trebuie doar aplicată. La nivel de oraş şi DJST se fac sforării”.

Performanţele badmintonului local vor depinde însă în mod major şi de condiţiile şi orele suficiente de program ce se speră a fi puse la dispoziţie în tradiţionala locaţie, sala de sport a fostului Liceu UMT, „pe care tot noi am vopsit-o în ultimele 7 dăţi”, după cum a punctat Nyari. Dar va fi oare lăsat badmintonul în pace şi în linişte să-şi vadă de pregătire în locul unde se antrenează de decenii? Sau…

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la 2012: Timişoara poate reveni în forţă şi prin Olariu şi Corciuc

  1. gabriela spune:

    felicitari, Danut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte − = 1

 


Ultimele articole din categoria Badminton: