Actualizare: II. Iar timișorencele Andra și Sonia Olariu merg chiar și mai departe, dar nu numai ele. Animona Huțu, președinte FRB: ”Întrebarea era cu câți începem vineri și e îmbucurător!”

După ce, în consemnarea de la orele după-amiezii, vă lăsam la stadiul primilor pași câștigători făcuți de surorile timișorence Andra și Sonia Olariu în primul tur preliminar al calificărilor la Internaționalele de Badminton ale României, a căror primă zi s-a încheiat joi după peste 9 ore de meciuri, iată ce s-a mai întâmplat în Sala ”Constantin Jude” și de la ora 16 încoace…

11042197_10206567029041026_587036365_n

 

Iar concluzia principală ar fi că participanții autohtoni pe tabloul principal al competiției, care va fi deschis vineri dimineață la ora 9,30, sunt într-o netă creștere numerică de la an la an, față de trecuta ediție din ”Constantin Jude”.

Astfel, între cele 8 dueluri de dublu mixt de mâine de la 9,30 se va regăsi un meci exclusiv românesc, dar și a treia pereche pătrunzând în ziua doi de concurs. Se vor înfrunta Cătălina Simionescu și Filimon Collins-Valentine pe de-o parte respectiv Maria Alexandra Duțu și Mihai Grosu, pe când timișoreanca Andra Olariu, calificată și la simplu, va trebui să-și dozeze eforturile și pentru ”mixt”, în pereche cu Eugeniu-Cosmin Panfil, în dauna nucii tari daneze Jeppe Ludvigsen & Mai Surrow, proaspeți vineri la start…

Andra Olariu va juca nu mult mai apoi, de la 10,50, și în turul I al probei de simplu feminin pe tabloul principal, cu Martina Repiska, favorită numărul 5 din Slovacia. Iar pentru sora sa mai mare, Sonia Olariu, o altă galeză și în turul I pe ”principal”, Aimee Moran.

Dublu timișorean mâine la 14,45, Andreas Thiel și Mircea Vasiu dând în turul I de francezii Marin Baumann și Jordan Corvee, puțin mai apoi intrând pe covorul verde și Robert Ciobotaru și Daniel Cojocaru, contra austriecilor Stipsits și Zirnwald. Iar Panfil și David Nițu sunt programați la 19,50, în paralel cu conaționalii Filimon Collins-Valentine și Mihai Grosu, care vor evolua în compania nimeni altora decât deținătorii la zi ai titlului la dublu băieți, favoriții numărul 1 din Croația, tizii Zvonimir, Durkinjak și Hoelbling.

Test dur vineri seară și pentru Adelina Marin Terinte și Miruna Elena Nițu la dublu fete, contra favoritelor numărul 2, Krizkova & Tomalova. Iar tot mâine seară Andra Olariu va mai trebui să găsească resurse și pentru a marșa pe al treilea front, dublu feminin, împreună cu Cătălina Simionescu.

Dar până atunci, ce a mai fost astăzi?

Mai întâi, prin spusele ca o concluzie ale Animonei Huțu, președintele Federației Române de Badminton: ”Cred că, în comparație cu evoluțiile de la ediția precedentă, ultimele rezultate ale sportivilor noștri sunt îmbucurătoare, în sensul în care avem mult mai multe prezențe decât anul trecut pe tabloul principal. Sonia a fost la înălțime iar Andra s-a depășit pe sine, a jucat foarte, foarte frumos. A reușit să fie concentrată în permanență, nu s-a lăsat influențată ci și-a păstrat constanța, fiind punct cu punct atentă. Mi-a fost teamă că în setul III își va pierde concentrarea, după ce în setul II a fost prea simplu, dar a făcut o figură foarte frumoasă, mai ales ținând cont că este o jucătoare fără mare experiență competițională dar care, iată, la nici 17 ani reușește o performanță extraordinară, ajungând pe tabloul principal al unui turneu internațional de seniori. Lumea nu este foarte obișnuită dar am acceptat, la rugămintea forului internațional, și am răspuns provocării de a juca după un sistem experimental de punctaj, cu 3 din 5 seturi până la 11, cu două diferență în caz de egalitate la 10-10. Categoric, n-au fost influențate că nu s-a jucat după sistemul tradițional. La dublu mixt este îmbucurător că dintre cele 4 echipe calificate, trei sunt românești, iar tragerea la sorți pe tabloul principal a adus două față în față, să joace vineri între ele, așa încât vom avea o formație și în turul II. Sper ca mâine, la dublu fete și băieți să le meargă la fel de bine jocul, și ne așteptăm la meciuri bune din partea Soniei și, de ce nu!?, și a Andrei, pe tabloul principal. Întrebarea nu era cu câți începem joi calificările, ci cu câți începem vineri pe tabloul principal, și sunt mai mulți badmintoniști români, ceea ce e îmbucurător!”

Pe rând, în continuarea după-amiezii, mai întâi Daniel Cojocaru n-a ținut piept danezului Peter Correl, care îl elimina de dimineață pe timișoreanul Mircea Vasiu: 11-4, 11-0, 11-8, în 23 de minute. Mihai Grosu s-a calificat în schimb după un joc de 5 seturi cu azerul Orkhan Qalandarov: 8-11, 11-7, 11-8, 11-13, 11-9, în 39 de minute. Eliminare în schimb și pentru Filimon Collins-Valentine, 9-11, 6-11, 3-11 în fața islandezului Kari Gunnarsson.

Iar în jurul orei 18 au intrat pe teren și localnicele Andra și Sonia Olariu, în dauna unor slovene. După victoriile cu 3-0 la seturi din urmă cu 3-4 ore, Andra a trecut la fel și de Ana Marija Setina, după 17 minute, cu 11-7, 11-0, 11-5, iar Sonia a trecut în 4 seturi și după 40 de minute de favorita numărul 2 a calificărilor, Kaja Stankovic: 15-13, 11-7, 9-11, 12-10.

Timișoreanul Andreas Thiel ar mai fi avut un pas de făcut pentru a intra pe tabloul principal, dar a fost întrecut cu 11-9, 11-0, 11-7 de cehul Ivo Stoklas, părăsind întrecerea la simplu băieți și Mihai Grosu, la 2, 3 și din nou 3 în fața olandezului Justin Teeuwen, favorit numărul 7 al calificărilor.

Iar prima zi a ”Internaționalelor” s-a încheiat cu alte două victorii românești, la dublu mixt, Andra Olariu învingând și cu Eugeniu-Cosmin Panfil, la 11, 4 și 8 în dauna unei perechi uzbece, pe când Collins-Valentine și Simionescu au dispus la 8, 8 și 6 de favoriții numărul 2 ai calificărilor la ”mixt”, croații Uglesic și Galetic. Punct final pe azi prin eliminarea lui Robert Ciobotaru și Adelina Marin Terinte în fața sârbilor Petrovic și Simic, strâns, cu 11-13, 9-11 și 8-11…

Și mâine este o zi, chiar mai plină, în care debutează și probele de dublu fete respectiv băieți. Și în continuare, de urmărit. Prima cronică a zilei, într-o consemnare anterioară.

 

Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× unu = 4

 


Ultimele articole din categoria Badminton: