Badmintonul, constant de aur pentru Timişoara, sfidînd greutăţile, ignoranţa şi prostia: alte 4 medalii naţionale…

Cele 29 de ore de călătorie cu trenul, dus-întors, n-au fost deloc în zadar. Timişoara a menţinut şi la Campionatul Naţional sub 19 ani tradiţia de a da lovitura în badmintonul românesc, Andra Olariu călcînd tot mai apăsat pe urmele surorii sale mai mari, multipla campioană naţională Sonia Olariu, şi cîştigînd la numai 14 ani „aurul” la simplu fete şi „argintul” la dublu feminin, drept două dintre cele 4 medalii adjudecate de CSM Timişoara la Oneşti.

Captura bănăţeană pe Trotuş vine şi ca o palmă dată de sportivii şi antrenorii din sportul la fileu timişorean responsabililor locali cu buna desfăşurare a activităţii badmintoniştilor, în condiţiile în care ultimele luni i-au aruncat pe juniorii de pe Bega într-o mare dublă incertitudine, prin dispariţia tradiţionalei secţii de profil de la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1, unde, şcolari fiind, jucătorii ar fi trebuit în mod normal să se regăsească, dar şi prin reparaţiile cu lunile la vechea lor sală de antrenament. Salvarea a venit de la „Fundaţia Rudolf Walther”, gazdă a pregătirilor în această toamnă, chit că nu este o instituţie cu profil sportiv, asta în vreme ce unul dintre cele mai puternice şi bine finanţate cluburi în sporturi de echipă cu minge din oraş nici n-a vrut să audă de a populariza într-una dintre pauzele jocurilor sale, foarte pe scurt, anunţul badmintonului local în privinţa găzduirii Campionatelor Naţionale de Tineret ale României, în Banu Sport, refuz sub pretextul că practicanţii badmintonului de pe Bega n-ar fi campioni, ca de exemplu rugbyştii, pentru a merita să fie menţionaţi într-un intermezzo.

Ba bine că nu, şi încă ce mai campioni sunt aceşti juniori ai Timişoarei, într-un sport, nota bene, disputat în… sală. Iar sălile ar trebui să fie ale tuturora, dacă tot sunt proptite din banul public. Dar probabil luminile rampei şi menţiunile sunt păstrate numai pentru cluburile bugetare cu milioane de euro din contribuţiile plătitorilor locului, pe cînd nişte autentici campioni pot fi ignoraţi şi lăsaţi să se chinuie. Ce mai ruşine pentru conduitele unor concitadini…

Dar să ne referim la campioni, vicecampioni şi medaliaţi cu bronz…

În ciuda orelor de antrenament înjumătăţite datorită întîrzierilor cu reamenajarea sălii ex-liceului UMT şi în pofida faptului că echipa timişoreană s-a prezentat decimată în Moldova, lipsind Dan Ilin, Alexandra Ştefan dar şi Alexandra şi Ana-Maria Pup, precum şi pe fondul dificultăţilor întîmpinate cu profesorii, la şcoală, badmintoniştii reprezentînd din acest an pe CSM Timişoara au dovedit faptul că meritau cu prisosinţă a fi preluaţi sub aripa grupării „Municipal”, după ce se trezeau în vară „în aer”, lepădaţi de CSŞ1 Timişoara, club juvenil unde secţia de badminton a intrat la apă.

La Oneşti a fost cu mari emoţii şi cu degete fracturate dar voinţa de a răzbi a generat lacrimi de bucurie şi felicitări rezultate din cîştigarea a două titluri naţionale, un titlu de vicecampion naţional şi un loc trei.

Timişoara n-are nici pe departe facilităţile sălii polivalente „Nadia Comăneci” din Oneşti, ce dispune de 5 suprafeţe de joc Yonex, tratîndu-şi în schimb tinerii badmintonişti mai degrabă cu indiferenţă şi lăsîndu-i peste ani a se zbate în anonimat şi condiţii precare de pregătire, dar unde este talent, orice greutăţi pot fi depăşite.

Ca rezultate, Andra Olariu s-a impus la simplu fete, dispunînd în finală de Adelina Marin, de la CSS Bacău, iar Sabina Băluţ, tot de la CSM Timişoara, a cucerit bronzul naţional, laolaltă cu Miruna Niţu, de la CSS Bacău.

„Ne-am dorit enorm această victorie! De cîţiva ani cele două se tot întîlnesc şi este pentru prima dată ca Andra să reuşească victoria. La final de meci aproape că nu ne venea să credem ceea ce tocmai am obţinut”, ne-a spus Corina Dan, antrenor la CSM Timişoara, de fapt donator de timp şi eforturi pe baze voluntare, precum şi Director de Comunicaţii în Badminton Europe.

Andra Olariu, la numai 14 ani, ajunge aşadar în fruntea clasamentului secţiei de badminton a CSM Timişoara. Iar Andra a jucat finala şi la dublu fete, probă în care CSS Bacău, prin Marin şi Niţu, s-a impus în dauna timişorencelor Andra Olariu şi Ariana Prodan.

Pe trei, Roxana Cristea şi Tania Rusu, de la CSS 6 Bucureşti şi CSS Oneşti, precum şi perechea Soraia Askari – Cătălina Simionescu (PNC Bucureşti – CSS Bacău).

O timişoreancă pe prima treaptă a podiumului la dublu mixt, Sabina Băluţ făcînd pereche cu Alexandru Blăniţă, de la gazda CSS Oneşti, şi trecînd în finală de Florin Tudor şi Miruna Niţu, de la CSS Bacău.

Pe 3, Cătălin Ionaşcu şi Adelina Ionescu, de la CSS Bacău, respectiv Collins Filimon şi Roxana Cristea, de la CSS 6 Bucureşti.

„Atît Alex Blăniţă cît şi Sabina Băluţ au jucat foarte bine, cu adevărate abilităţi ale unor jucători de dublu mixt”, a spus Ştefan Nyari, „motor”-propulsor al acestor performanţe, antrenor care a avut tăria să strîngă rîndurile într-un sezon ridat de marile probleme cu sala de antrenament şi desfiinţarea CSŞ1 Timişoara.

Absenţa lui Dan Ilin, locul 7 în topul celor mai buni sportivi timişeni pe 2011 în disciplinele olimpice, s-a resimţit din plin pentru Timişoara la simplu şi dublu băieţi.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 7

 


Ultimele articole din categoria Badminton: