Badmintonul, scos din programul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Gabi Szabo se opune

Deși în plin avânt la nivel juvenil, câștigând teren și popularitate în rândul copiilor și adolescenților prin buna implementare în ultimii peste 2 ani a proiectului la nivel mondial ”Shuttle Time”, dedicat răspândirii sportului la fileu în unitățile de învățământ școlar și gimnazial, badmintonul a căzut pradă în actualul an de studii tocmai în raport cu programul de concursuri sportive destinate învățăceilor, Olimpiada Națională a Sportului Școlar, din care a fost scos de pe lista calendarului competițional pe baza unor reglementări cifrice.

Badmintonul în şcoli - Shuttle Time, demarat cu un prim concurs la finele anului 2012

 

 

Federația Română de Badminton, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, a reușit începând cu anul școlar 2012-2013 implementarea proiectului ”Shuttle Time – Badmintonul în școli” în tot mai multe unități de învățământ din țară, instruind deopotrivă cadre didactice din disciplina Educației Fizice și Sportului, pentru a-i împuternici în vederea predării ”tainelor badmintonului”, cât și elevi cursanți.

Proiectul a intrat deja în cel de-al treilea an de studii și prinde rădăcini în tot mai multe centre, dat fiind atractivitatea, naturalețea și facilitatea practicării și deprinderii regulilor de bază ale acestei discipline, însă, ca orice nou demers, are nevoie de timp pentru a se consolida, fiind vorba despre un proces de durată.

Tocmai în acest încurajator avânt al badmintonului în mediul școlar a survenit însă în această toamnă decizia retragerii acestei ramuri dintre competițiile Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, dat fiind gradul de acoperire mai redus al disciplinei la nivelul județelor țării decât norma procentuală stabilită de MEN pentru eligibilitatea participării în cadrul întrecerilor O.N.S.Ș.

De precizat că pe lângă cursurile de instruire din cadrul ”Shuttle Time”, FRB a pus pe roate un sistem competițional bine structurat de turnee periodice sub egida aceluiași proiect, pe grupe de vârstă reunind câte două clase din învățământul primar și gimnazial, pentru băieți și fete, și care a fost completat începând cu weekendul trecut și cu o primă întrecere pe echipe, reunind 9 formații ale unor unități de învățământ timișorene și timișene.

Într-adevăr, ”Shuttle Time – badmintonul în școli” a pornit la drum mai ales în Timișoara și județul nostru, în urmă cu peste 2 ani, când câteva zeci de școli semnau protocolul partneriatului, dar s-a răspândit încet-încet și în țară, atractivitatea turneelor din timp în timp sporind și mai mult gradul de interes al școlarilor, prinși de ”microbul” badmintonului.

În aceste condiții, o menținere a acestei ramuri în cadrul întrecerilor O.N.S.Ș. ar fi fost mai mult decât firească, pentru a susține creșterea organică a badmintonului la baza piramidei de selecție, de unde parvin deja semne că unii practicanți ar cocheta cu ideea legitimării în secții de profil.

Așadar toate s-ar lega și s-ar așeza. Doar că badmintonul are momentan o acoperire națională ca practicare în numai 26 de județe ale țării, față de minimul de 33 conform reglementării, ceea ce l-a tras momentan pe dreapta, aspect constatat cu dezamăgire de profesorii de Educație Fizică și Sport, contrariați de hotărârea adoptată.

Federația Română de Badminton pare a-și fi găsit însă un aliat în Gabriela Szabo, Ministrul Tineretului și Sportului, care a detectat momentul prielnic al badmintonului ca potențial de răspândire în rândul tinerilor și are în vedere răsturnarea deciziei încă în cursul actualului an școlar, cu efect imediat în privința alinerii în competițiile O.N.S.Ș. Mai mult, dat fiind popularitatea sporită a badmintonului, cu un mai mare grad de atractivitate în mediul școlar, ministrul Szabo intenționează a uni forțele atletismului și badmintonului când vine vorba de promovarea sportului în unitățile de învățământ, printr-o prezentare în paralel a disciplinei olimpice de bază, odată cu descinderile în școli pentru implementarea proiectului ”Shuttle Time”.

Ca un exemplu, renunțarea la badminton din rândul sporturilor Olimpiadei Naționale Școlare, ar avea un impact nefast asupra unor excelente inițiative puse în practică în rândul tinerilor din comunități mai mici, cum ar fi cazul orașului cărășan Bocșa, și care au prins și mai mult având ca implicare și grad de practicare prin proiectul ”Shuttle Time” și participarea în paralel la întrecerile O.N.S.Ș.

Ar fi păcat ca o diferență cifrică, pe hârtie, de numai 7 județe, să stea în calea dezvoltării unui sport, mai ales că respectivul handicap poate fi anihilat tocmai prin încurajarea răspândirii constante a acestei discipline, la momentul oportun, și nicidecum invers.

Acest articol a fost publicat în Badminton, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = doi

 


Ultimele articole din categoria Badminton: