Campioana națională Andra Olariu, un an la Ikast FS: ”Badmintonul e un sport respectat în această parte a Europei, un sport pe care îl poți viziona la televizor”

Campioană naţională de seniori în 2015 precum şi la categoria U19, atât la simplu cât şi la dublu, timișoreanca Andra Olariu s-a transferat din vară, pe o perioadă de un an, la gruparea daneză Ikast IF, liceanca de la ”Nikolaus Lenau” continuându-și totodată și studiile la „Ikast-Brande Gymnasium”. Remarcabilă prin performanțele obținute la seniori în badmintonul românesc încă de pe când activa la grupa de vârstă sub 15 ani, Andra Olariu și-a găsit timp în miezul încărcatei perioade ce o petrece pe tărâm scandinav și pentru a dialoga cu Sporttim. Iar în cele din urmă s-a vorbit și despre… handbal, din moment ce tocmai zilele trecute, după cum a explicat junioara de perspectivă din badmintonul românesc, ”am urmărit împreună cu colegele mele daneze meciul România – Danemarca la handbal. A fost o nebunie!” Așadar…

Andra Olariu: 17 ani

Andra Olariu: un an la Ikast FS

 

www.sporttim.ro: Este un pas în special în plan sportiv sau de învățământ?

Andra Olariu: În plan sportiv. Am decis să trăiesc pe timp de un an în Danemarca numai pentru badminton, pentru a-mi urma visul!

– Unde studiezi acum, ce profil are instituția și care sunt particularitățile, poate diferențele față de școala timișoreană?

A.O.: Studiez la „Ikast-Brande Gymnasium”, la secția IB, secție în limba engleză. Față de școala timișoreană sau română, aici materia se parcurge foarte repede, astfel având în loc de 4 ani de liceu, doar 3.

– Ce vei urma? Cum e raportul școală – pregătire acolo?

A.O.: Ca și în România, particip la ore care au ca subiect științele. Iar raportul școală – badminton este posibil, însă mai greu ca în România, deoarece programul meu este foarte încărcat. Mă antrenez de două ori pe zi, iar între cele două antrenamente am școală. Pe lângă școală și badminton mai particip la anumite activități organizate de o altă școală, școală în al cărei cămin locuiesc. Este un program foarte încărcat, dar îmi place ceea ce fac și învăț!

– Știu că pentru elevii de la Lenau era ceva mai dificil să-și găsească suficient timp și de sport… Unde ești acum legitimată și cât de mare este clubul? Ca program specific, ce e diferit față de pregătirile de acasă?

A.O.: Sunt legitimată la clubul „Ikast FS” (n.r.: Ikast este un orășel din regiunea centrală Midtjylland). Este un club destul de mare, cu peste 60 de jucători. Diferența constă în numărul de jucători. Aici vorbim de o echipă, de variație în meciuri, la antrenamente și nu în ultimul rând de condiții. Badmintonul este un sport respectat în această parte a Europei, un sport pe care îl poți viziona la televizor. Avem propria sală de badminton, nu se pune problema ca alt sport să intre în sală.  

– Cum sunt competițiile?

A.O.: Competițiile sunt variate, depinde de nivelul pe care îl alegi. Cel mai înalt nivel este „E”, dupa care urmează „M”, nivelul la care particip. Până acum, cel mai bun rezultat la aceste concursuri daneze a fost sfertul de finală. Există nivele mai slabe, precum A, B, C, D; D fiind cel mai slab. Pe lângă competiții, joc și liga în divizia a doua.

Surorile Sonia (stânga) şi Andra Olariu, laolaltă cu antrenorii Ştefan Nyari şi Corina Dan, de la CSMT

Surorile Sonia (stânga) şi Andra Olariu, laolaltă cu antrenorii Ştefan Nyari şi Corina Dan, de la CSMT

 

– Cât de mulțumită ești de ascensiunea ta, de la an la an?

A.O.: Sunt foarte mulțumită de progresul pe care îl fac! M-am adaptat la noul stil de joc, diferit de cel din România. Adversarele sunt destul de puternice. Totul este foarte rapid și precis. Consider că în aceste 4 luni, de când sunt în Danemarca, am făcut un salt calitativ.

– Ce e pe plus, ce mai poate fi îmbunătățit?

A.O.: Au avut loc foarte multe schimbări în această perioada, o mulțime de lucruri noi pe care le-am învățat. Consider că totul este foarte bine așa cum este, nu pot găsi ceva ce ar mai putea fi îmbunătățit, poate vremea, dar acest fapt nu depinde de mine sau de altcineva.

– Ți s-a repartizat un sparring-partner sau cum se procedează?

A.O.: Cum am spus, suntem o echipă, ne antrenăm împreună, ne ajutăm unii pe alții atât pe plan sportiv cât și pe cel social. Nu se favorizează un anumit jucător care să primească sparring-partner. Progresul depinde de fiecare în parte.

– La ce nivel valoric activezi? Mă refer, cu cât sunt mai buni sportivii de acolo și prin ce ies în evidență?

A.O.: La momentul de față sunt cea mai bună jucătoare de simplu fete în club. Jucătorii de aici ies în evidență prin precizia loviturii și numărul redus de greșeli pe care îl fac. Drept consecință am de-a face cu raliuri lungi și mingi plasate pe liniile terenului, în majoritatea cazurilor…

– Cum îți dai seama, dând exemple, că e o țară cu badmintonul în sânge?

Andra Olariu: multiplă medaliată cu aur la nivel național, pe toate categoriile de vârstă

Andra Olariu: multiplă medaliată cu aur la nivel național, pe toate categoriile de vârstă

 

A.O.: Nu pot spune neapărat că Danemarca este „o țară cu badmintonul în sânge”. Handbalul sau fotbalul sunt sporturi mult mai populare aici. Mai degrabă aș spune „o țară cu sportul în sânge”. Singura diferență este că oamenii își dau interesul și în sporturile individuale. De exemplu, atunci când prima divizie joacă etapă acasă, grupul de spectatori nu este format doar din jucătorii de badminton ci și de locuitorii din Ikast, care merg să-și susțină echipa orașului. Și eu, la rândul meu, mă duc în timpul meu liber la meciuri de handbal sau fotbal ca să susțin echipa. Este vorba de interes, iar în această țară destul de multă lume își dă interesul pentru sport. Am urmărit împreună cu colegele mele daneze meciul România – Danemarca la handbal. A fost o nebunie! Am stat cu sufletul la gură până în ultima secundă, când minunea s-a întâmplat. Această mare performanță pune România pe harta mondială a handbalului și mă bucur că se obțin rezultate și se vorbeste și de alte sporturi, nu numai de fotbal și fotbalisti.. Bravo fetelor! Hai România! (n.r.: România a obținut grație unui succes la scor contra Poloniei, în finala mică, locul 3 și medaliile de bronz la cea de-a 22-a ediție a turneului final al Campionatului Mondial de handbal feminin, încheiat duminică în Danemarca)

Cât de bine stau în Ikast cu infrastructura sportivă? Tot așa, descrie un pic despre baza materială și facilități…

A.O.: Datorită interesului pentru sport, avem și condiții. Avem propria sală de badminton cu 6 terenuri, 4 vestiare: două de fete și două de băieți, cu dușuri care funcționează! Două săli de fitness, depozit pentru materialele de badminton. Sala este foarte înaltă și spațioasă. Totul este impecabil de curat, iar în Danemarca toată lumea bea apă de la robinet, nimeni nu cumpără apă din magazin. Sunt foarte mulțumită de această infrastructură.

– Ți-ai găsit un loc favorit? Sau lucru care te atrage acolo? Și ce-ți lipsește de acasă?

A.O.: Evident că badmintonul mă atrage aici cel mai mult. Ca și loc favorit, aș putea spune Copenhaga. Este un oraș superb, iar de acasă îmi lipsește familia, dar am învățat să mă descurc și singură acum.

– Când e următorul concurs pentru România?

A.O.: Romanian International 2016 este pe lista de concursuri deja și, desigur, naționalele de seniori.

O rupi deja în daneză?

Animona Huțu (stânga) și Andra Olariu, timișorence campioane naționale de badminton: fosta câștigătoare este președinte al Federației Române de profil iar junioara este campioană en-titre a țării la seniori

Animona Huțu (stânga) și Andra Olariu, timișorence campioane naționale de badminton: fosta câștigătoare este președinte al Federației Române de profil iar junioara este campioană en-titre a țării la seniori

 

A.O.: Selvfølgelig! Det er ikke så svært! Am învățat limba în două luni, fapt ce i-a impresionat pe toți. Am făcut acest efort pentru a mă integra mai bine în societate, nu că aș fi avut o problemă făcând-o în limba engleză, însă altfel te privesc persoanele atunci când le vorbești pe limba maternă.

– Și poți juca peste granița ca fileu cu ”neamțul” Marius Corciuc? Alți români întâlniți pe-acolo?

A.O.: Nu cunosc atât de bine situația lui Marius Corciuc încât să ajung la concluzii. Tot ce știu este că a plecat pentru muncă, pe când eu am plecat în Danemarca numai pentru badminton. Am avut ocazia să mai întâlnesc români la școală, în total suntem 4, însa nu și în cadrul badmintonului. Va să zică, nu există vreo șansă să uit limba română.

Andra Olariu a fost unicul jucător localnic de badminton care a primit o mențiune în cadrul Galei Sportului ”Prosport” 2015, rezervat competitorilor din Timișoara și Timiș, antrenorul junioarei, Ștefan Nyari, fiind recompensat totodată cu un ”Premiu de Excelenţă” pentru promovarea şi dezvoltarea sportului în județul nostru.

 

Acest articol a fost publicat în Badminton, Exclusiv și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Badminton: