În 2018, Timișoara fără cel mai mare eveniment sportiv de regularitate al anului, anulat. Romanian International, din calendarul Badminton World Federation, ar fi fost la a 18-a ediție

180 de meciuri reunind în 5 probe badmintoniști de pe mai multe continente, inclusiv din top 100 mondial, erau puse primăvara trecută timp de 4 zile în scenă în sala ”Constantin Jude”. Anul acesta însă, când ar fi fost bifată cea de-a 18-a ediție a Internaționalelor României, găzduite și cu întreruperi din 1991 doar la Timișoara, cele 5 ”covoare” nu vor mai fi întinse pe podeaua polivalentei de pe Bega. Ar fi început de mâine într-o lună, peste 4 săptămâni și jumătate, însă ediția din 2018 este anulată fără cale de reprogramare, în dreptul Romanian International fiind înscris sec ”Cancelled”. Competiția ar putea reveni totuși anul viitor în calendarul Badminton World Federation.

”Internaționalele României”, la Timișoara din 1991 iar în ”Constantin Jude” din 2014. Ediția din 2018, anulată…

Timișoara nu va mai găzdui și în 2018 ceea ce a tot fost prin precedentele sale ediții cel mai important eveniment sportiv de regularitate al anului ținut în capitala Banatului, Romanian International 2018 fiind anulat, cu speranța de a reveni în calendarul mondial în 2019.

Competiția urma să aibă loc conform programării inițiale în intervalul 24-27 mai, de fapt în același weekend precum la ediția sa din 2017, însă bate deja la ușă pe 9 mai clasicul termen limită al dreptului de retragere din concurs în cazul celor înscriși dar lista participanților a rămas goală. Romanian International 2018 a fost tras pe dreapta, o filă albă în istoricul întrecerii de pe Bega din ultimele 3 decenii.

Iar restrânsa infrastructură sportivă din capitala Banatului, sau mai bine zis neajunsurile și deficiențele sale, are de-a face cu abandonul organizatoric din această primăvară.

Romanian International era anunțat și pentru această a XVIII-a ediție tot în cadrul criteriului ”Future Series”, precum anul trecut, pe-atunci pășind o treaptă mai jos față de ”Internaționalele” din 2016, încadrate încă la nivelul International Series și oferind premii de 6.000 de dolari.

Consecințele minusurilor din infrastructura sportivă a Timișoarei se manifestau tot la fileul de badminton și prin strămutarea anul trecut a ”Internaționalelor” juvenile din paralel la Arad, pe 1-3 septembrie 2017, după ce Romanian Junior debuta cu succes în sala ”Constantin Jude” în august 2015 și bisa în aceeași incintă a doua ediție în august 2016, cu sloveni triumfători în două probe iar aspiranți din Ungaria, Polonia și Franța în celelalte trei.

Lipsa unei săli de sport este ceea ce a răzbătut ca motiv al anulării Romanian International 2018 și în Adunarea Generală de luna aceasta a Federației Române de Badminton, for care va căuta acum să reintroducă întrecerea în calendarul mondial din 2019, rămânând însă de văzut dacă nu cumva altundeva decât la Timișoara, ceea ce n-ar fi exclus, ca o premieră. Nici reînscrierea în calendar nu este însă tocmai floare la ureche, în condițiile unor repere bine prestabilite, fiecare organizator de asemenea competiții știindu-și clar perioada repartizată la dispoziție iar alți potențiali doritori fiind cu ochii pe intervalele vacante apărute.

Șaptesprezece ediții de badminton internațional a găzduit așadar până acum Timișoara ca principal concurs de această factură disputat pe teritoriul României, dintre care precedentele trei sub actuala denumire, ”Internaționalele de Badminton ale României”, ani de la mijlocul deceniului în curs în care întrecerea a crescut și mai mult în anvergură și popularitate.

În mai 2017, sud-coreencele delectau publicul matineului duminical în finala de dublu feminin, ibericii triumfând într-o revanșă peste ani a Europei în probele de simplu atât la feminin cât și la băieți, Alzumendi respectiv Penalver stând înscris pe diplome, pe când nemții s-au impus la dublu mixt iar o combinată sloveno-thailandeză la dublu masculin.

În 2016, ultimă ediție care se derula în martie dar și pe palierul International Series, punctând chiar pentru calificarea la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, cei din Malaysia câștigau 3 probe iar un thailandez la simplu băieți și o combinată anglo-olandeză la dublu fete, turneul fiind onorat cu prezența de ambasadorul Indonesiei și punând în scenă chiar și o Fun-Zone în fața sălii ”Constantin Jude”, fileu lângă fileu. În incintă, 138 de sportivi din 34 de țări trăgeau pe traseele spre finale, ediție de ediție fiind consemnate asemenea cifre semnificative, numeroși badmintoniști chiar și de pe toate continentele.

De fapt, sala ”Constantin Jude” devenea gazdă a Internaționalelor României începând din 2014, într-o preluare a ștafetei prin mărire de la ”Banu Sport”. Apropo de care, primele două ediții ale competiției internaționale de la Timișoara, în 1991 și 1996, se desfășurau sub titulatura Romanian International, continuate fiind în 1998 și 1999 de Romania JOE Open iar în anul 2000 de Romania JOE International. Ulterior, întrecerea s-a disputat la ediția sa din 2006 sub denumirea Banu Sport International, în 2007 și 2008 ca Banuinvest International Championships, în 2009 Banuinvest International, în 2010 Banuinvest International Championship, în 2011 și 2012 ca Banuinvest International iar în 2013 Li-Ning Romanian International. Iar aproape toate edițiile din acest deceniu s-au derulat la ceas de martie, inclusiv cea din 2016, ultima cu premii financiare, de 660 de euro pentru câștigătorii la simplu masculin respectiv feminin, și câte 550 euro pentru componenții fiecărei formații câștigătoare la dublu (fete, băieți și mixt), dar și câte 440 de euro pierzătorilor finalelor de simplu, la masculin și feminin.

A 17-a ediție s-a desfășurat în 2017 în ultimul weekend din mai și a avut particularitatea sa prin ceremonia de acordare a Înaltului Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României, constând în alinierea la start a 129 de jucători din 30 de țări. Întrecere cu tradiție, cuprinsă atât în Circuitul European de Badminton, cât și în calendarul Badminton World Federation, concursul puncta în clasamentul mondial de badminton, reprezentând cel mai mare eveniment sportiv de regularitate al anului găzduit de capitala Banatului. Anul trecut, forul federal de profil a avut ca parteneri în organizarea evenimentului Primăria Municipiului Timișoara, DJST Timiș, Universitatea de Vest Timișoara, Ministerul Tineretului și Sportului și FM Logistic, competiția prezentându-se și prin a susține proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

 

 

Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × = cincisprezece

 


Ultimele articole din categoria Badminton: