În lipsa unui club local, timişorenii joacă pentru CSM Oneşti

Cu fiecare sezon care se scurge fără înfiinţarea unei secţii de badminton pentru a grupa la nivelul seniorilor talentaţii badmintonişti crescuţi în pepiniera locală la CSS1, cu atât Timişoara sportivă se acoperă şi mai mult de ridicol şi penibil. Sabina Băluţ şi Alexandra Ştefan, junioare de 16 ani studiind la Liceul „Nikolaus Lenau” şi pregătite la CSS1 de Ştefan Nyari şi Corina Dan, au fost împrumutate alături de alţi colegi de antrenament, Marius Corciuc şi gemenii Radu şi Mircea Vasiu, pentru a participa la finele acestei săptămâni în numele CSM Oneşti în cadrul Campionatului Naţional de seniori pe echipe, aliniere la start fără de care, conform regulamentului competiţional federal, sportivii nu s-ar putea prezenta la competiţia similară dar la nivel individual din toamnă.

Aşadar cinci badmintonişti timişoreni, şi anume studenţii politehnişti şi liceenele la „Nikolaus Lenau” vor reprezenta Clubul Sportiv Municipal din oraşul moldav într-o competiţie pe echipe de seniori ce va mai reuni la start garnituri din Bucureşti şi Bacău dar nu şi din Timişoara. În consecinţă, Vicent Dusnoki, fraţii Adina şi Florin Posteucă, experimentaţi badmintonişti localnici, neparticipând la întrecerile pe echipe din această săptămână, vor rata implicit şi Campionatul Naţional individual din a doua jumătate a anului.

„Am tot pledat pentru ca CSM Timişoara să înfiinţeze o secţie de badminton în cadrul clubului, în care să se regăsească numeroşii juniori crescuţi la CSS1 şi care au adus permanent în numele oraşului rezultate dintre cele mai bune, şi care altfel s-ar pierde. Atât se învârt în jurul problemei, este de neînţeles… Clubul n-ar avea ce să piardă iar investiţia ar fi relativ minimă, aspecte despre care am discutat inclusiv la Bucureşti, cu Doina Melinte, căreia i s-a părut foarte normal Timişoara să aibă parte de o asemenea secţie, spunând totodată că nu poate însă să-i oblige în acest sens. Trebuie ca noi să ne punem aici de acord şi să demarăm proiectul. S-ar putea ca unii conducători ai sportului judeţean să se supere pe mine că tot repet lucrul ăsta, dar dacă vezi că ai rezultate într-o anumită ramură sportivă, de ce să nu o ajuţi!?”, a spus antrenorul Ştefan Nyari, recent întors de la Campionatul European pentru juniori sub 19 ani, unde a avut în componenţa lotului României cinci tineri badmintonişti timişoreni din totalul de şapte, printre care Sonia Olariu, campioană a ţării, Sabina Băluţ şi Alexandra Ştefan, precum şi pe Dan Ilin şi Andreas Niemersheim.

Şi apropo de juniorii lui CSS1, Dan Ilin nu a fost prezent în weekend la o nouă etapă de Campionat Naţional, la Bucureşti, dotată cu „Memorialul Rotaru”, concentrându-se în schimb asupra programei şcolare, după ce, abia întors de la C.E. juniori din Finlanda, s-a pricopsit cu o notă de patru la chimie, profesoara întrebându-l acid de ce a venit la ore.

În absenţa lor, CSS1 s-a prezentat cu „garda a doua”, după cum a categorisit-o Nyari, obţinând totuşi surprinzător câteva medalii de bronz, în condiţiile în care la „Memorialul Rotaru”, organizat întru omagierea unui fost director al CSS6 Bucureşti, pe cele şapte terenuri ale sălii clubului sportiv, s-a desfăşurat toată crema la nivel naţional a categoriei 15 ani. Astfel, surpriza plăcută a furnizat-o Andra Olariu, sora campioanei naţionale Sonia, o elevă în vârstă de 13 ani la „Nikolaus Lenau”, şi care după ce a învins-o în premieră în cariera sa pe Ariana Prodan, o colegă de club, a ajuns să obţină medalia de bronz.

Şi mai bine s-a descurcat Alexandra Pup, care a jucat finala cu Marin, de la CSS Bacău, luând totodată locul trei la dublu fete, în pereche cu sora sa Ana Maria, respectiv la dublu mixt, împreună cu Andreas Theil. Lotul timişorean a mai fost completat cu Armand Voinov.

Din Finlanda, Nyari a revenit la bătăile sale de cap cotidiene, continuând să-şi desfăşoare pregătirile în sala vechiului liceu UMT, una degradată: „Am fost şi am găsit înţelegere la Primarul Timişoarei, care mi-a promis că în luna aprilie va fi puţin pusă la punct sala. Într-adevăr, o echipă a efectuat o constatare iar acum aşteptăm, dar încă nimic… Dacă plouă mai zdravăn, picură în sală, iar parchetul e cum e. Juniorii sunt în pericol de accidentări. Pentru a nu mai pomeni de instalaţiile sanitare…”

Nyari va face în schimb parte dintr-o delegaţie timişeană care se va prezenta vineri la derularea unei noi etape dintr-un proiect transfrontalier demarat în zona Banatului şi având drept scop promovarea badmintonului la nivel şcolar în Serbia, aspect care i-a reamintit de o altă oportunitate ratată pentru sportul cu paletă la fileu: „O secţie şcolară putea reprezenta Timişoara şi România la Campionatul Mondial şcolar de anul trecut, la Sofia, care nici nu era departe, doar că nu a fost aprobată participarea noastră, în condiţiile în care tot ceea ce trebuia rezolvat de la <centru> era doar înscrierea, numai că şi în acest caz problema a căzut pe umerii unora cărora puţin le păsa de badminton”.

Ca în multe alte cazuri în vieţile noastre, lucruri bune şi fireşti nu se pot materializa pentru că în posturi cheie sunt înfipţi tot soiul de neaveniţi salivând după funcţii pe criterii de nepotism şi pile şi care frânează cu incompetenţă, ignoranţă şi dezinteres bunele intenţii ale celor cu adevărat pasionaţi.

Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 3 = douazeci unu

 


Ultimele articole din categoria Badminton: