Outsiderii se impun în finalele duminicale la Romanian International 2017

Cea de-a XVII-a ediție a Internaționalelor de badminton ale României n-a fost și una care să surâdă principalilor favoriți ai competiției derulate de joi până duminică în Sala ”Constantin Jude” din Timișoara, excepția care a confirmat regula fiind triumful Clarei Azurmendi la simplu fete, dar fără a juca în ultimul act, atins cu prețul accidentării de ex-campioana continentală de juniori Anne Hald, din Danemarca. Au fost așadar numai patru finale, în care sportivii cu șansa a doua au reușit victoria…

Ziua finală a fost inaugurată de cel mai intens disputat ultim act, în proba de dublu feminin, un duel ”în familie” sud-coreean, adjudecat după aproape o oră de joc și doar în setul decisiv: 21-17, 19-21, 21-18. Au învins Hwang Yu Mi și Chan Hee Kang, trebuind să se recunoască învinse Lee Ji Hye și Soo Bin Lim. Peninsularele au rupt astfel tradiția Internaționalelor de badminton ale României ca întrecerea pe echipe a fetelor să fie tranșată în cele mai multe cazuri de formații de pe bătrânul continent, cu excepțiile care confirmă regula, date de jucătoare din Singapore în 2010 respectiv Canada în 2011.

O raritate și în probele de simplu, în sensul că de la ediția din 2006 încoace nu s-au mai impus atât la masculin cât și la feminin badmintoniști europeni, iar de această dată au fost chiar din aceeași țară. Astfel, după ce favorita numărul 1 Clara Azurmendi a câștigat concursul fetelor prin forfaitul danezei, favoritul numărul 3 Luis Enrique Penalver a înhățat titlul în competiția băieților tot în contul Spaniei, trecând cu 21-15, 21-17 de francezul favorit numărul 2 Pierrick Cajot. Anul trecut, probele de simplu erau adjudecate de badmintoniști din Thailanda și Malaysia, trebuind dat timpul înapoi până în 2011 pentru a nota triumful final al unor competitori din aceeași țară, în acel caz Japonia, respectiv până în 2006 pentru a pomeni de câștigători europeni, cehul Vondra respectiv bulgăroaica Nedelcheva.

O altă finală în 3 seturi dar și cu răsturnare de scor s-a derulat la dublu mixt, în care tot sportivii cu prima șansă au fost în suferință, recenții medaliați cu argint în propria țară, la Internaționalele Cehiei, fiind nevoiți să se mulțumească din nou doar cu locul 2. Filip Budzel și Tereza Svabikova, favoriți numărul 4 ai probei dar în posesie cu scalpul favoriților numărul 1 italieni, au câștigat cu 21-15 setul inaugural al finalei de dublu mixt, însă vecinii nemți, fără statut de cap de serie, i-au surprins în următoarele două: 21-16 și 25-23 pentru Lukas Resch și Miranda Wilson, într-un final prelungit pe muchie. La dublu mixt s-a păstrat o ritmicitate a adjudecării medaliilor de aur de către europeni, la fiecare a treia ediție din deceniul în curs, în 2011 de către un cuplu irlandez iar în 2014 de o pereche scoțiană. Intercalate, triumfuri ale celor din Indonesia și Coreea de Sud respectiv, mai recent, India și Malaysia…

Iar după finala cu cele mai multe puncte disputate, căderea de cortină cu cele mai puține puncte necesare pentru adjudecarea ”aurului”, însă tot sub semnul surprizei. Deși fără a fi cotați capi de serie și alcătuind o combinată sloveno-thailandeză, Andraz Krapez și Samatcha Tovannakasem au dat lovitura la dublu masculin în dauna bulgarilor favoriți numărul 2 Daniel Nikolov și Ivan Rusev, de o manieră simetrică, prin seturi adjudecate la 15. Un thailandez se impunea pe terenurile speciale de badminton întinse anual în Sala ”Constantin Jude” și anul trecut, la simplu masculin, tot în 2016 triumfând în premieră în istoria finalelor de dublu la Romanian International și o pereche combinată, atunci pe tabloul feminin, prin englezoaica Pugh și olandeza Seinen.

A fost așadar ediția surprizelor, pe parcurs și în finale, dar și a unui moment aparte, conferit de ceremonia de acordare a Înaltului Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României, care a onorat cu prezența evenimentul programat la ora finalelor, duminică dimineață, și cu participarea președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu. Așadar o nouă ediție reușită a Internaționalelor de badminton ale României, pusă în scenă de Federația Română de Badminton, condusă de timișoreanca Animona Huțu, ediție pe 2017 cu 129 de sportivi din 30 de țări și cu nu mai puțin de 180 de partide.

Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × unu =

 


Ultimele articole din categoria Badminton: