Preluare: CSM Timişoara nu lasă badmintonul al nimănui

Badmintonul timişorean a suferit suficient în ultimii ani pe seama neintegrării talentaţilor juniori şlefuiţi de CSS1 Timişoara şi aflaţi la absolvire, ajungându-se în ultimele două sezoane la situaţii aberante în care un potenţial numero uno naţional la nivel de seniori, Marius Corciuc, să fie nevoit, deşi pregătindu-se şi trăind în Timişoara, să evolueze pentru CSM Oneşti, care îi oferea o legitimare, dar se pare că anomalia este pe cale a fi curmată, Clubul Sportiv Municipal Timişoara prezentând colectivul badmintoniştilor în cadrul unei şedinţe prezidate ieri de noul conducător al grupării, Lucian Reglaru, ca pe o nouă secţie în cadrul CSM.

Marius Corciuc, dublu campion naţional de tineret, va fi "repatriat" odată cu activarea secţiei de badminton în cadrul CSM Timişoara. Ceea ce trebuia să se întâmple de ceva vreme în sportul timişorean, după ce badmintonul n-a mai fost susţinut de Stimel, şi anume ca juniorii absolvenţi să aibă un club pentru care să concureze, se înfăptuieşte în sfârşit

„Este un pas mare pentru badmintonul timişorean, care se preconizează a fi făcut din luna ianuarie, iar cu aceasta se pune capăt unei aberaţii ce a durat ani buni, ca juniori foarte buni crescuţi de Timişoara să nu aibă unde să evolueze odată ce deveneau absolvenţi. Cum a fost acest lucru posibil, din moment ce aveam rezultate!? Iar din câte ni s-a explicat, CSM poate prelua chiar şi dintre juniori”, s-a declarat uşurat Ştefan Nyari de întorsătura bună a lucrurilor, după sezoane de frustrări şi multe insistenţe în van.

Antrenorul Nyari, un fac-totum în badmintonul juvenil local şi nu numai, împreună cu Corina Dan, director de comunicaţii în Badminton Europe, a pledat de-a lungul timpului pentru reînregimentarea badmintoniştilor absolvenţi de la Clubul Sportiv Şcolar 1 într-o secţie care să reprezinte Timişoara la nivel naţional, mai ales în condiţiile în care an de an sportivii localnici luau crema medaliilor nu doar juvenile la nivel naţional, însă nimic nu s-a înfăptuit cu adevărat până când Puia Gârbă, Director General al Direcţiei Generale pentru Sport în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, n-a lansat un apel binevoitor „de la centru”, pe linie ministerială, în care a pledat pentru doleanţele juste ale antrenorului Nyari, deschizând ochii celor implicaţi în teritoriu în privinţa integrării badmintoniştilor într-o secţie de profil.

Şi apropo de situaţia incredibilă în care timişoreanul Marius Corciuc a fost nevoit încă de la începutul anului trecut să evolueze pentru oneşteni, în lipsa unei „umbrele” pe Bega, într-adevăr, şi la recentul Campionat Naţional de tineret sportivul a concurat sub culorile acestui alt CSM, obţinând locul I în proba de simplu, precum şi la dublu mixt, cu ieşeanca Magda Lozniceru.

Totodată, Corciuc a disputat şi finala probei de dublu masculin, în pereche cu Andreas Niemersheim (CSS1 Timişoara), cedând în faţa altui timişorean Dan Ilin (CSS1), care l-a avut partener de joc pe craioveanul Marius Ică. „Ambii tineri, Niemersheim şi Ilin, sunt în vizorul Federaţiei Române de Badminton, atât în vederea Campionatului European de juniori ce va avea loc în această toamnă în Portugalia, la categoria U17, precum şi la nivelul U19, în 2013”, a explicat antrenorul Nyari.

Alexandra Ştefan, tot de la CSS1 Timişoara, jucat finala la simplu feminin, în vreme ce Ilin şi Niemersheim, pierzători în semifinalele la simplu masculin, au obţinut medalii de bronz pentru clubul şcolar timişorean.

Aşadar mulţi juniori talentaţi în badmintonul timişorean, care de-acum vor avea unde să se regăsească odată făcând pasul spre seniorat, în secţia de profil a Clubului Sportiv Municipal, rămânând de văzut, pe de altă parte, ce politică va aborda CSS1, până acum înclinat spre problemele badmintonului juvenil, ca unică secţie din oraş, şi în numele căruia generaţii de tineri au adus sistematic medalii la nivel naţional, dintre cele mai strălucitoare.

Sonia Olariu, campioană naţională en-titre de seniori, şi care în această vară a obţinut admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, n-a evoluat la Campionatul Naţional de Tineret, acuzând o accidentare, în aceeaşi situaţie aflându-se şi Mircea Vasiu, care a suferit o leziune a membrelor inferioare, lovit fiind în trafic de un automobil, la revenirea pe bicicletă de la un antrenament, iar medicul i-a recomandat repaus.

În altă ordine de idei, la finele acestei săptămâni, la Bucureşti, câţiva badmintonişti timişoreni, şi anume Vicent Dusnoki, Marius Corciuc, Radu Vasiu, Ema Avrămuţ şi Corina Popa, se vor alinia la startul unei competiţii ieşind puţin din tiparul în general auster al acestei discipline în ceea ce priveşte câştigurile pe plan intern, şi anume „Cupa Genesis”, rezervată seniorilor, şi în care sponsorul întrecerii, o firmă de produse electronice, atrage jucătorii cu premii ceva mai substanţiale, în obiecte.

O altă dată în calendarul competiţional este oferită peste două săptămâni de Balcaniada pentru Seniori, reprogramată de gazdele din Grecia, şi la care lui Marius Corciuc, Dan Ilin, Florin Posteucă, care se menţine între primii 3 jucători de valoare în ierarhia seniorilor României, respectiv Vicent Dusnoki, li s-ar putea alătura în cadrul lotului României eventual şi câţiva juniori timişoreni.

„S-ar putea ca la chemarea lotului naţional să răspundă prezent şi o parte dintre juniorii în pregătire pentru Campionatul European, deoarece unii seniori de la Bucureşti şi Bacău par a fi optat pentru a concura într-o competiţie a federaţiei de Racketsport din Ungaria, reunind sporturile cu rachetă. Este ceva nou şi s-au înscris, Balcaniada fiind reprogramată la o aceeaşi dată cu concursul din Ungaria”, a explicat antrenorul Nyari, remarcând însă şi dificultatea alinierii unor juniori la Balcaniadă: „Există o diferenţă mare între juniori de 15-16 ani şi seniori, când ajung să participe la un asemenea nivel, şi ar putea avea un efect contrar asupra psihicului lor”.

Iar toate acestea datorită nealinierii unor seniori sub culorile ţării lor…

Altfel, badmintonul timişorean se regăseşte după găzduirea cu succes a uneia dintre cele 4 şedinţe anuale ale Federaţiei Europene de profil, antrenorul Ştefan Nyari şi Corina Dan având excelenta iniţiativă ca la cina festivă organizată la Restaurantul Camelot în cinstea oaspeţilor din fruntea forului continental să asigure un frumos tort ornat cu sigla FEB, care tocmai împlinea 44 de ani de la înfiinţare. Totodată, Thorsten Berg, danezul reprezentând badmintonul românesc în forul mondial, a fost recompensat din partea gazdelor cu o plachetă omagială.

De la întâlnirile cu crema badmintonului european, descinsă într-un week-end pe Bega, truditorii antrenori şi fac-totum în această ramură au revenit însă rapid cu picioarele pe pământ, la activitatea lor zilnică, începând cu a… spăla pe jos în sala fostului Liceu UMT, înaintea antrenamentelor. Sală în care se pare că badmintoniştii îşi vor putea continua activitatea, în ciuda dorinţei de a o închide a mai marilor Colegiului Tehnic „Regele Ferdinand I”, care a preluat prin comasare inclusiv acea incintă.

Ceea ce ar fi constituit un alt nemeritat croşeu la adresa badmintonului juvenil local, evitat pare-se nu neapărat prin bunăvoinţa celor direct implicaţi, cărora le-ar fi surâs punerea lacătului, ci a Primăriei Timişoara.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − = trei

 


Ultimele articole din categoria Badminton: