Românii, un succes Collins Filimon și seturi smulse favoriților 1 și 2 la mixt, dar fără ”tricolori” în sferturi. Capi de serie 1, 2 și 3 eliminați la Romanian Internationals 2017 în ”Constantin Jude”

Un maraton de badminton prelungit în seară și cu durata a 12 ore, îngemănând aproape 80 de partide disputate pe 5 terenuri, a echivalat vineri cu alegerea sfertfinaliștilor celei de-a XVII-a ediții la Romanian Internationals 2017. A doua zi în competiția la fileu din Sala ”Constantin Jude” a fost rezervată primelor dispute de pe tabloul principal în cele 5 probe ale Internationalelor de badminton ale României de la Timișoara, iar surprizele n-au lipsit, favoriții numărul 1 la dublu masculin și favoritele numărul 2 la dublu fete ieșind din cursă în fruntea altor capi de serie cu aceeași soartă, fără însă ca juniorii și tinerii ”tricolori” să răstoarne calculele hârtiei.

 

Nu mai puțin de 79 de întâlniri s-au derulat vineri în sala ”Constantin Jude” în ziua a doua a Internaționalelor de badminton ale României, dintre care 17 prelungite în setul 3 și decisiv, alte 6 calificări fiind adjudecate fără joc, iar astfel concursul a ajuns la faza sferturilor de finală, programate în prima reuniune de sâmbătă, începând de la ora 10 și urmate după-amiaza de semifinale.

Mai sunt rămași în cursa pentru finalele celor 5 probe de duminică dimineață badmintoniști din nu mai puțin de 20 de țări, unele dintre acestea cu o mai largă reprezentare iar altele cu câte un exponent, fiind de notat că unele perechi de dublu sunt alcătuite din sportivi provenind din națiuni diferite. Și-au asigurat așadar biletele pentru sferturile de sâmbătă competitori europeni din Anglia, Belarus, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Moldova, Rusia, Serbia, Slovenia, Spania și Ungaria, dar și asiatici, din Coreea de Sud, Myanmar și Thailanda.

Tinerii badmintoniști autohtoni nu și-au croit drum spre disputele ce vor decide semifinaliștii, de exemplu Collins Valentine Filimon trecând inițial fără probleme la 3 respectiv 9 de grecul Ilias Xanthou, într-un meci ce a durat 20 de minute la amiază, dar lovindu-se ulterior de nimeni altul decât favoritul numărul 1 al probei de simplu masculin, bulgarul Ivan Rusev, care s-a impus cu 21-11 și 21-10 într-o partidă la orele după-amiezii. Iar Collins Valentine Filimon s-a aliniat în duelul la fileu cu oponentul de la sud de Dunăre după ce badmintonistul de la CSU de Vest a jucat nu cu mult timp înainte și în proba de dublu mixt, pierzând cu 19-21, 19-21 în pereche cu Maria-Alexandra Duțu în fața sârbilor Luca Milic și Milica Simic.

Precum Collins Valentine Filimon, nici Mihai Grosu n-a avut parte de sorți ușori, ci de favoritul numărul 2 la simplu băieți, francezul Pierrick Cajot, triumfător cu 11-21, 12-21.

Chiar dacă n-au furnizat ceea ce ar fi fost o mare surpriză, timișoreanul Andreas Thiel și Loredana Lungu au izbutit să smulgă un set favoriților numărul 1 la dublu mixt, Kevin Strobl și Silvia Garino, din Italia, învingători la seturi cu 2-1, și anume 21-17, 15-21, 21-13. La fel, Cătălin Ionașcu și Florentina Constantinescu i-au surprins pe favoriții numărul 2 la dublu mixt, Lukas Osele și Lisa Iversen, jucând pentru Italia, prin a le smulge setul inaugural, 21-19, după care oaspeții au răsturnat scorul, 21-11, 21-13. Iar apropo de partidele prelungite în 3 seturi, peste o cincime din jocurile de vineri au necesitat un decisiv iar aproape zece dintre acestea au ținut peste trei sferturi de oră, cea mai lungă durată având încleștarea de simplu fete tranșată de favorita numărul 5 daneză Anne Hald, 30-29, 17-21, 21-16 în 53 de minute cu Hrystyna Dzhangobekova, reprezentând Spania.

Și totuși, în general, principalii favoriți s-au impus mai mult sau mai puțin clar, de exemplu bulgarul Rusev trecând inițial și de italianul Giovanni Toti, la 11 și 15, înainte de a se impune în fața lui Collins Valentine Filimon. Același Ivan Rusev avea să se regăsească pe teren și la căderea cortinei peste a doua seară de întreceri, în echipă cu compatriotul său Ivan Nikolov, ca favoriți numărul 2 la dublu băieți, câștigători cu 21-10 și 21-8 cu reprezentanți ai României, Florentin Gîscă și Eduard-Marius Ică. Precum Rusev la masculin, favorita numărul 1 la simplu fete, Clara Azurmendi, din Spania, și-a croit drum spre sfertul de sâmbătă cu irlandeza Clara Boyle prin a dispune la 10 respectiv 13 de Dana Danilenko, jucând pentru Israel.

Favoriții numărul 1 ieșiți din cursă sunt în schimb Lukas Osele și Kevin Strobl la dublu masculin, depășiți la 18 și 14 de englezul Robert Golding și Phone Pyae Naing, din Myanmar, Osele fiind eliminat și ca favorit numărul 7 la simplu masculin.

N-a prins sferturile nici perechea feminină Silvia Garino – Lisa Iversen, favorită numărul 2 la fileul de dublu fete, 14-21, 14-21 cu maghiarele Daniella Gonda și Orsolya Varga, Iversen ieșind în plus din calcule și ca favorită numărul 4 la simplu fete, pierzătoare în fața nemțoaicei Ann-Kathrin Sporin, la 13 și 6.

Favoriți danezi numărul 3 în probe diferite de dublu s-au înclinat în prima zi a concursului pe tabloul principal, Sturla Flaten Jorgensen și Carl Christian Mork în fața perechii masculine alcătuite din slovenul Andraz Krapez și thailandezul Samatcha Tovannakasem, cu 21-9, 23-21, după ce Mork pierdea și la mixt, cu compatrioata Elisa Wiborg, depășiți fiind printr-o răsturnare de scor de Jaromir Janacek și Sabina Milova, din Cehia: 18-21, 21-19, 21-11.

Iar prima surpriză se înregistra vineri dimineață prin ieșirea din cursa probei de simplu feminin a favoritei numărul 3 Katerina Tomalova, din Cehia, depășită de Julia Bitsoukova din Belarus, cu 24-22, 16-21 și 21-19, după aproape 50 de minute de joc.

Tinerii și juniorii români au fost implicați și vineri în numeroase partide, chiar mai multe decât în ziua inaugurală a Romanian Internationals 2017, dar s-au recunoscut învinși aproape pe linie, cu excepția furnizată inițial de Filimon, pierzând câte 4 dispute la simplu băieți respectiv dublu masculin, una la simplu feminin, 3 la dublu fete și zece la dublu mixt, și în condițiile unor sorți dificili, conferindu-le pe de altă parte o bună experiență competițională la nivel internațional.

Sferturile de finală sunt inaugurate sâmbătă de la ora 10 de meciurile de dublu mixt, urmate de cele în probele de simplu, iar de la amiază în celelalte două probe pe echipe, dublu fete respectiv băieți. Cei calificați vor reveni pe teren în ”Constantin Jude” și la orele după-amiezii, pentru semifinale.

Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + patru =

 


Ultimele articole din categoria Badminton: