Şoc! CSS1 Timişoara desfiinţează o secţie etalon în plin sezon

Ca o aberaţie absolută şi drept dovadă că sportul local este mai degrabă uzurpat decît încurajat, CSS1 Timişoara a desfiinţat în plin an competiţional, înaintea sezonului decisiv de toamnă, secţia sa de badminton, una foarte performantă în cadrul clubului şi activînd încă din 2002, decizie aflată pe ocolite în această dimineaţă de antrenorii direct implicaţi de ani buni în instruirea copiilor şi juniorilor localnici de performanţă, Ştefan Nyari, „suflet” al badmintonului de pe Bega în ultimele decenii, declarîndu-se foarte revoltat şi catalogînd hotărîrea drept „absurdă”. Ce implică brusca lepădare pentru aceşti antrenori voluntari şi elevii lor ne-a înştiinţat Nyari…

Sute de medalii şi podiumuri, peste ani, pentru CSS1 Timişoara, prin activitatea unor pasionaţi de badminton. Clubul şi-a desfiinţat însă, după un deceniu, o performantă secţie, şi încă în mijlocul anului, fără a le spune "truditorilor" în faţă trista veste

„Este complet absurd ceea ce s-a întîmplat de pe o zi pe alta, fără vreo înştiinţare prealabilă, afectînd în jur de 20 de sportivi, cu vîrste cuprinse între 9 şi 18 ani. Curînd începe partea a doua a Campionatului Naţional şi avem în vedere să ne prezentăm la finale, dar noi, secţia de badminton, care am adus zeci de medalii de aur la nivel naţional clubului CSS1, am primit o veste extrem de tristă, revoltătoare, strigătoare la cer. Ni se mai spunea în discuţii de suflet în cadrul clubului, <atîtea rezultate cîte aveţi voi aici, n-aduce nimeni!>, dar iată că s-au scăpat de o chestie!”, adăugînd că înştiinţarea au primit-o nu din partea clubului cu pricina, ci de la forul federal: „Acum ne-a comunicat Federaţia Română, de la federaţie ştim, că joi a fost înştiinţată de directorul CSS1, domnul Durlă, de desfiinţarea secţiei noastre. Nouă nu ne-a spus nimeni nimic, deşi se ştie bine la club că noi eram cei care ne ocupam de badminton, de ani buni. Doamna Tamara Savu, fost director al clubului, n-a fost chemată nici dumneaei la nici o şedinţă în acest sens”.

Nyari a considerat situaţia creată drept „absolut anormală” şi s-a referit la un „adevărat viespar” existent din păcate şi în lumea sportului timişorean, cu repercusiuni imediate asupra activităţii sportivilor: „Să nu uităm că Sonia Olariu a participat doar în urmă cu 2 ani, ca jucătoare legitimată la CSS1, la finala Circuitului European de juniori din 2010, aflîndu-se între primele 16 badmintoniste ale Europei, şi asta beneficiind de sponsori, nu de sprijinul CSS1, dar aducînd implicit faimă clubului. Ori după atîtea reuşite şi performanţe, de a lansa copii şi juniori, de a aduce medalii la nivel naţional şi a avea selecţionabili în loturile României, să faci aşa ceva!? Mai grav, n-are nimeni nici un cuvînt de spus la asemenea situaţii! Cît despre noi, ce să mai spunem!? Oricum eram antrenori voluntari…”

Pentru respectivii copii şi juniori urmează finalele naţionale pe categorii de vîrstă iar posibilitatea ca sportivii să fie preluaţi în secţia de badminton activată din acest sezon la CSM Timişoara, care a cucerit deja medalii pe ţară cu seniorii şi jucătorii de tineret înregimentaţi, nu implică neapărat şi asigurarea condiţiilor imediate de participare: „Am înţeles că directorul CSM Timişoara a fost înştiinţat că ar urma să-i preia dar ne întrebăm cum ar reuşi să-i includă într-un buget de cheltuieli în vederea participărilor din acest an. Mi-e teamă că, şi normal, ni se va spune <ştiţi, nu v-am prevăzut în buget>!”

Nyari a reamintit că şi recenta înfiinţare a secţiei de badminton la CSM s-a realizat printr-o decizie ministerială, după mari eforturi şi nenumărate demersuri pe care le-a repetat în timp, şi nu graţie unei fireşti hotărîri pe plan local, benefică sportului timişorean. „Am avut şi rezultate recente cu badmintoniştii juniori de la CSS1, iar Dan Ilin s-a aflat în topul celor mai buni 10 sportivi la discipline olimpice la finele lui 2011, reprezentînd CSS1. Dar prin această decizie nu s-a asigurat continuitatea activităţii copiilor şi juniorilor şi nu este normal. S-a suprimat un post prin pensionarea fostei directoare, doamna Tamara Savu, şi s-a renunţat la o întreagă secţie iar o altă mare problemă este că de fapt se plătesc bani pentru secţii sau posturi şi se învîrt interese. Înţelegem că s-ar crea o secţie de canotaj”.

Nyari, care activează în badmintonul local încă din anii `70, aminteşte că un precedent s-a creat în anul 1995, cînd „în Timişoara s-a desfiinţat o echipă de badminton, de către Politehnica. Reprezenta oraşul la Campionatele Naţionale Universitare, cu bune rezultate, de exemplu Animona Şandor cucerind atunci 3 titluri naţionale, la simplu, la dublu, la dublu mixt. Politehnica asigura doar foile de drum la finale, nu contribuia cu nu ştiu cît, dar a desfiinţat badmintonul, şi de-atunci Naţionalele Universitare nu s-au mai reînfiinţat”. 

Nyari, care a pledat prin audienţe peste audienţe pentru susţinerea badmintonului pe plan local nu doar ca o a cincea roată la căruţă, ţinînd cont de nenumăratele medalii cucerite la fileu în numele acestui oraş, pregăteşte acum o scrisoare pe adresa Primăriei Timişoara, doleanţele sale ţinînd şi de jalnica locaţie în care sportivii din această ramură se chinuie de decenii să-şi deruleze activitatea cît de cît în condiţii normale: „De 2 ani mă chinui cu nenumărate hîrtii să-i determin să îmbunătăţească sala în care ne antrenăm de multă vreme. Nu putem avea bilaterale cu Ungaria, cu sîrbii, austriecii, bulgarii, pentru că n-avem un vestiar, un duş ca lumea. Toţi ne oferă condiţii bune, pe unde participăm ca invitaţi, dar noi nu putem oferi nici măcar minimum. Mai bine nu i-am chema, ne facem de ruşine. Ni s-a spus că se va face sala şi ne aşteptam să se profite de perioada de vacanţă. Au venit acum să ne spună că intră în reparaţie, pentru două luni, şi asta pentru că se întîmplă ceea ce vor ei, nu ceea ce trebuie! Cînd am avea un program intens de pregătire şi antrenamente, sala se repară. Să nu mai spunem că s-au amplasat ferestre la 6 metri înălţime, să se deschidă cu mîna, dar scară nu mi-au dat! Era un strict necesar, într-o sală fără aerisire…”

Ştefan Nyari şi Corina Dan, antrenori care se ocupă de ani buni de destinele vlăstarelor badmintonului timişorean, erau şi pe post de femei de servici la sala fostului Liceu UMT, „casă” de bine de rău a familiei acestui sport pe plan local.

Andra Olariu, titular al reprezentativei României, şi pînă mai ieri sportivă a CSS1 Timişoara, pleacă astăzi, însoţită de Corina Dan, director de comunicaţii în Badminton Europe şi pînă mai ieri antrenor cu vechi stagii la CSS1, la Balcaniada U15 de la Kladovo, în Serbia. Viaţa merge înainte dar, în cazul badmintonului timişorean, pare-se, cu un nou nemeritat şi de nicăieri şpiţ în fund. Cert este că a fost aplicat pe la spate…

Acest articol a fost publicat în Badminton, Exclusiv, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte × = 63

 


Ultimele articole din categoria Badminton: