Sonia Rațiu o învinge pe campioana Austriei, Jenny Ertl, și urcă pe locul 2 cu UBSC Wolfurt. De vineri, la Timișoara, Cupa României Elite & Cupa Bega U11

Notam ieri pe marginea problemelor ivite în cazul sălii de pregătire și jocuri a ”pepinierei” badmintonului local iar o completare cum nu se poate mai potrivită vine prin exemplul multiplei campioane a țării Sonia Rațiu, fostă Olariu, care cândva se antrena la rândul ei în respectiva incintă de pe strada Lorena iar la ora actuală și-a reînnodat cariera de sportivă din străinătate în Bundesliga, elita Austriei, dispunând în weekend pentru noua sa echipă de o deținătoare a laurilor în țara alpină.

Mulți badmintoniști de valoare de pe plan local s-au pregătit peste ani în sala de sport a fostului Liceu UMT, unde s-a perpetuat o tradiție în acest sens, iar campioni ai Austriei, Germaniei, Serbiei sau Ungariei au ajuns să joace în concursuri organizate în respectiva incintă, actuala ”pepinieră” care deprinde tainele jocului la fileu și amatorii completând suflarea badmintonistică fiind însă acum puși într-o ingrată situație, semnalate în consemnarea de ieri.

Spre exemplu, un vârf al noului val, Daniel Popescu, legitimat la CSM Timișoara și care necesită minim 5 antrenamente pe săptămână, efectuate unde altundeva decât în respectiva sală, își continuă în această săptămână circuitul de participări internaționale prin alinierea într-un turneu la Berlin, și mai sugestiv fiind aspectul că programul mondial de promovare al badmintonului în școli, Shuttle Time, pe fondul succesului avut în județul Timiș, a generat migrația a numeroși elevi învățăcei spre sportul la fileu, reuniți tocmai în sala în cauză, întru deprinderea și pe mai departe a tainelor jocului cu minge. Un plus pentru stimularea școlarilor spre mișcare și orientarea lor spre sportul competițional, un plus pentru badminton, un plus pentru sport, un plus pentru societate. Care ar fi însă continuitatea de care au parte noile generații din badmintonul local, dacă astfel se pune problema, cu îngrădiri croite din exteriorul arenei sportive a numărului orelor de antrenament și impunerea unor chirii săptămânale de parcă ar fi vorba despre buricul târgului, pe adresa unor companii multinaționale!?

De pe terenurile fostului Liceu UMT a avansat în timp și multipla campioană națională Sonia Rațiu, fostă Olariu, la ora actuală implicată din nou în lupta pentru medalii în prima divizie a Austriei, câștigând în weekend partida sa de simplu cu 21-18, 21-16 în fața lui Jenny Ertl, campioană în țara alpină. Românca s-a revanșat astfel după eșecul avut în meciul de dublu feminin, în pereche cu Alexandra Mathis, cedând lui Ertl și Spasova, jucătoare sub culorile lui Asko Kelag Kartnen.

Câștigând cu 5-3 întâlnirea cu formația din Kartnen, Raiffeisen UBSC Wolfurt a urcat pe locul 2 în Bundesliga, cu 11 puncte, în urma liderului Asko Traun, cu 14 puncte, dar înaintea lui BC Montfort Feldkirch și AS Logistik Molding, fiecare cu câte 10 puncte.

Sonia Rațiu mai avea succes în prima ligă a Austriei și cu gruparea din Pressbaum, încercând acum să repete isprava și cu Raiffeisen UBSC Wolfurt, candidată fermă la continuarea în faza play-off a campionatului primei ligi. Pâînă atunci, ultima etapă din retur, cu BC Montfort Feldkirch, în runda a zecea.

Se va juca la sfârșitul acestei săptămâni și pe plan local, UVT și Federația Română de Badminton organizând în sala de sport din strada Oituz a Universității de Vest din Timișoara competițiile Cupa României Elite și Cupa Bega U11, una de seniori, cealaltă de copii.

Se anunță a fi un concurs cu o numeroasă participare, a peste 70 de badmintoniști, întrecere care va demara vineri de la ora 10 în forță, în program cu 64 de partide de simplu și 24 de dublu. Continuarea, sâmbătă începând cu ora 9, cu nouă întâlniri de dublu urmate peste zi de alte 23 de jocuri de simplu și 19 la dublu, duminica fiind rezervată fazelor finale, cu trofeele pe masă.

Se vor alinia la start marea majoritate a celor mai buni sportivi din țară, în întrecerea de simplu masculin a categoriei Elite fiind anunțați 25 de concurenți, iar la feminin 16, pe când probele de dublu ale seniorilor vor reuni 12 perechi la băieți, 10 la fete și 14 la mixt. O participare ceva mai redusă la concursul grupei de vârstă sub 11 ani, Cupa Bega urmând a fi disputată în probele de simplu de 11 elevi respectiv 16 eleve, iar în cele de dublu de 5 echipe de băieți și 7 de fete.

Iar drept dovadă a deficitului de săli de sport în capitala Banatului, semnalată și în consemnarea de ieri, derularea competițiilor la fileu în sala UVT implică strămutarea unei partide tot la fileu, din faza play-off a Diviziei A1 de volei feminin, cu gruparea de pe locul 3 în elita fetelor în calitate de vizitatoare, tocmai la Lugoj, în sala ”Ioan Kunst Ghermănescu”, gazdă sâmbătă de la ora 16:30 a întâlnirii UVT Agroland Timișoara – Știința Bacău.

 

 

Acest articol a fost publicat în Badminton și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + = 8

 


Ultimele articole din categoria Badminton: