ACS Sepsi SIC, noua campioană a României. Părău și Stoenescu au contribuit la primul titlu al formației din Sfântu Gheorghe

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Liga Națională de baschet feminin. Timișorencele Annemarie Părău și Ancuța Stoenescu au contribuit la primul titlu din istoria covăsnencelor care s-au impus cu 3-0 în finala cu CSU Alba Iulia. Părău, căpitanul echipei, a reușit un double-double în ultimul meci al finalei, cel jucat la Alba.

5791

ACS Sepsi – noua campioană a României. Sursa foto: frbaschet.ro. Credit Szigyarto Szabolcs

ACS Sepsi și-a confirmat statutul de mare favorită la începutul campionatului. Formația cu cea mai mare stabilitate a reușit să câștige primul titlu din istoria clubului după ce sezonul trecut a fost aproape dar a pierdut în decisiv finala cu CSM Târgoviște. În acest an alb-verzile au fost cele mai bune, reușind eventul Cupă-campionat.

Echipa din Covasna a continuat cu Zoran Mikes pe bancă, cel cu care câștiga sezonul trecut primul trofeu din istoria clubului: Cupa României. În acest sezon ACS Sepsi a câștigat 18 din cele 20 de partide disputate în sezonul regulat, pierzând doar două meciuri, ambele în a doua parte a lunii decembrie: 74-77 la Brașov și 55-76 la Arad, cea mai drastică înfrângere. Marea favorită de la începutul sezonului a avut parte de cea mai mare stabilitate, atât la nivel financiar, cât și la nivelul lotului. Conducerea a schimbat o singură stranieră cu care a început campionatul (Faleru a plecat în noiembrie), în locul ei a venit Amanda Thompson care cunoștea deja întrecerea internă după ce a jucat în trecut la Alba. ACS Sepsi a profitat de problemele Aradului și a înregimentat-o și pe Ancuța Stoenescu în ianuarie. Această stabilitate a adus și omogenitatea în jocul echipei care oricum pleca la drum cu multe valori individuale.

În primul tur din play-off ACS Sepsi a trecut lejer de locul 8 la finalul sezonului regulat, CSBT Alexandria, cu 89-42 și 94-55. Favoritele la calificarea în semifinale, primele patru clasate după prima fază, s-au calificat în turul doi al play-off-ului. Olimpia CSU Brașov a trecut cu 78-75 și 77-69 de Phoenix Galați, CSU Alba Iulia s-a impus cu 82-57 și 79-62 în confruntările cu Universitatea Cluj, iar CSM Târgoviște a trecut cu 89-47 și 81-28 de umbra Universității Goldiș ICIM Arad care în formula din prima parte a sezonului ar fi putut să se implice în lupta la titlu, dar a renunțat la jucătoarele de bază din cauza problemelor cu cadrul legal pentru acordarea salariilor.

În semifinale a avut loc reeditarea finalei din sezonul trecut. ACS Sepsi a trecut de CSM Târgoviște cu 63-50 și 72-69 și a fost prima formație calificată în finală. Celălalt duel a pentru un loc în ultimul act s-a dat între CSU Alba Iulia și Olimpia CSU Brașov și a început cu câteva zile întârziere pentru că echipa din Alba a fost angrenată în final 4-ul Ligii Europei Centrale pe care a câștigat-o. Formația mai slab clasată în sezonul regulat, CSU Alta Iulia, a obținut calificarea după 58-41 și 85-51. CSM Târgoviște s-a impus în duelul pentru bronz după 71-56 și 72-69 și a încheiat pe podium un sezon cu un buget sub cel din sezoanele trecute și în care a suferit în multe partide din prima parte a campionatului. Revelația sezonului regulat și finalista Cupei, Olimpia CSU Brașov, a terminat la final pe locul 4.

3-0 în finală

ACS Sepsi și CSU Alba Iulia s-au întâlnit și în semifinala Cupei României unde câștig de cauză au avut tot verzile, scor 65-45. Dacă la Sfântu Gheorghe a existat stabilitate la nivelul lotului, CSU Alba Iulia se află la polul opus. Conducerea a adus trei jucătoare de la Arad în ianuarie, renunțând la trei straniere cu care a început campionatul. Cu puțin înainte de turneul final al Cupei a venit o altă americancă și s-a văzut lipsa de omogenitate. Jocul ardelencelor părea că s-a legat la final 4-ul Ligii Europei Centrale și în semifinala cu Brașovul, dar problemele au continuat pentru gruparea din Cetatea Unirii. Restanțe financiare, un conflict cu pivotul Dyer (nu a mai jucat în semifinală și finală) și accidentările au făcut ca alb-albastrele să nu poată să ofere o replică foarte bună în duelurile pentru primul loc cu o formație care oricum pornea ca mare favorită.

Primele două partide ale finalei Ligii Naționale au fost programate la Sfântu Gheorghe pe 23 și 24 martie. Primul meci a fost fără istoric, gazdele s-au impus cu 82-57 după ce au condus de la început și au avut un avans maxim de 32 de puncte (Părău și Pierre Louis de la Sepsi au fost coșgheterele partidei cu câte 15 puncte, de cealaltă parte Webb a marcat 14). A doua partidă a fost cea mai echilibrată, dar tot alb-verzile au avut câștig de cauză, scor 64-50, după un meci cu 7 schimbări de lider și 3 egalități, Marshall a fost coșgheteră cu 15 puncte, Antic reușind 13 pentru Alba. În ambele întâlniri s-au văzut problemele la recuperare ale oaspetelor, echipa din Sfântu Gheorghe având peste 20 de recuperări în plus față de adversare. Pe 29 martie a venit primul titlu din istoria formației covăsnene, chiar  în sala de la Alba Iulia. A fost din nou un joc fără istoric, cu ACS Sepsi preluând conducerea din start și la final a fost 86-53, cu Ursu de la Alba și Marshall de la oaspete reușind câte 21 de puncte.

În ultima partidă Annemarie Părău a reușit un double-double cu 14 puncte și 10 assist-uri în pest 33 de minute. Căpitanul lui ACS Sepsi, care s-a ocupat de tăiatul plasei de la coș și la victoria din cupă și în campionat, a contribuit cu 15 puncte și 7 assist-uri în prima confruntare a finalei și cu 6 puncte, 4 recuperări și 8 pase decisive în a doua, jucând în toate cele trei partide peste 30 de mintue. Veterana Ancuța Stoenescu a evoluat cel mai mult în prima partidă a finalei când a intrat 16 minute și a reușit două „trițe”. În celelalte două partide a jucat puțin peste zece minute. Aceasta s-a alăturat formației din Covasna în ianuarie și și-a mai trecut două trofee în palmares, după ce anul trecut a fost, de asemenea, în tabăra câștigătoare a campionatului. De menționat că pentru formația câștigătoare evoluează și Tunde Kilin care a evoluat în trecut pentru BCM Danzio cu care a cucerit titlul la U23 în 2013.

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a avut cel mai bun atac în acest sezon cu o medie de 83,93 puncte/meci (2266 în 27 de jocuri), Phoenix Galați fiind pe doi la acest capitol cu 77,65 ppg, pe trei CSM Târgoviște cu 74,42 ppg și pe patru CSU Alba Iulia cu 74,22 ppg. Elevele lui Zoran Mikes au încasat în medie 51,9 puncte pe meci. Acestea au fost cele mai bune și la recuperări, cu o medie de 44,04.

În faza eliminatorie din acest sezon toate duelurile s-au încheiat cu victorii în minimum de partide. Singurul duel care a avut nevoie de joc decisiv s-a consemnat în play-out, cu BCM Danzio Timișoara trecând de Rapid București cu 2-1 în lupta pentru evitarea ultimului loc retrogradant. Timișorencele s-au salvat și au încheiat pe 9, în timp ce Rapid și CSM Satu Mare vor evolua anul viitor în Liga 1, dacă nu se schimbă ceva în sistem. Cu problemele apărute la unele grupări de tradiție și mișcările realizate la nivelul loturilor, clasamentul s-a modificat destul de mult la final față de sezonul regulat. Universitatea Goldiș ICIM Arad a căzut până pe 8 după ce a pierdut în cele trei tururi de play-off în formula de avarie. Arădencele erau pe podium la finalul lunii decembrie când s-au despărțit de jucătoarele importante. Universitatea Cluj a căzut de pe 6 pe 7 după faza eliminatorie. CS Phoenix Galați și CSBT Alexandria au fost avantajate că în acest an s-a jucat și pentru locurile 5-8, ambele reușind să urce câte două poziții față de sezonul regulat. Gălățencele au încheiat pe 5 iar teleormănencele pe 6 (după ce au avut doar două straniere tot sezonul și au jucat „acasă” în alte orașe). Olimpia CSU Brașov a încheiat pe locul 4. Pe podium au fost CSM Târgoviște (pe 3), CSU Alba Iulia (locul 2) și ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a câștigat, în premieră, titlul de campioană a României.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Alte articole legate de acest subiect: